Qlandia
Kuža in jaz: kako se odpraviti na počitnice z avtom
Kuža in jaz: kako se odpraviti na počitnice z avtom
Prihaja poletje in čas, ko razmišljamo o načrtih za počitnice. Boste svojega zvestega štirinožnega prijatelja vzeli s seboj na pot? Da bo vožnja s kužkom v jeklenem konjičku prijetna in varna za vse, je potrebno upoštevati nekaj preprostih pravil.

Varnost je vedno na prvem mestu!

Kuža nikakor ne spada na sovoznikov sedež, niti v naročje voznika. Čeprav se morda zdi gledanje skozi odprto okno s plapolajočimi ušesi nadvse zabavno, ima lahko takšno početje za kužka nevarne posledice. Raje se jim izognimo!

Načinov, kako varno peljati naše štirinožne prijatelje v avtu, je veliko. Nekateri izberejo transporterje, ki morajo biti dovolj veliki in zračni, drugi posebne sedeže za kužke, spet tretji prisegajo na uporabo posebnega varnostnega pasu in oprsnice za pse. Kot že rečeno, kosmatinec mora vedno sedeti zadaj, da ne bi oviral svoje in voznikove varnosti. Če ima avto velik prtljažni prostor, lahko kužka vozimo v njem. Seveda mora biti prtljažnik prazen – da psa med vožnjo ne poškoduje kakšen predmet. Če se kuža vozi v prtljažnem prostoru, je potrebno prostor med zadnjima sedežema in prtljažnikom ograditi s posebno pregrado, ki jo lahko kupimo v trgovinah za male živali.

Ko je za varnost poskrbljeno, je treba pomisliti še na nekaj stvari. Preden se s kužkom odpravimo na dolgo potovanje z avtom, ga je potrebno počasi privajati na to prevozno sredstvo. Najprej se z njim odpravimo na krajše izlete, na koncu vsakega takšnega izleta pa naj ga pričaka kakšen posladek in dolg sprehod – tako bo vožnjo z avtomobilom dojemal kot nekaj pozitivnega. Čas vožnje vsakokrat nekoliko podaljšamo.

Pred daljšim potovanjem z avtom preverimo zalogo pasje hrane in morebitnih zdravil. Prav tako preverimo ažurnost cepljenj in pripravimo potni list. Kužku priskrbimo ovratnico, na kateri naj bo zapisana naša telefonska številka. Priporočljivo je tudi, da nakupimo zalogo ustekleničene vode – voda, ki bo na voljo na poti in na cilju, morda ni pitna. To lahko povzroči kar nekaj zapletov.

Potrebščine za na pot

Na dan pred potovanjem spakiramo hrano, vodo, potovalne posode, posteljico, povodec in ovratnico, igračke, priboljške, krtačo, brisače, vrečke za iztrebke, prvo pomoč za kužke, torej vse potrebščine, ki bi jih potrebovali tudi doma.

Nekaterim psom je lahko v avtu slabo. Priporočljivo je, da kužka na dan potovanja hranimo z lahkimi obroki, nekje 4-6 ur pred potovanjem pa naj sploh ne bi jedel. Tako bomo preprečili potovalno slabost. K temu veliko prispeva tudi mirna vožnja.

Pred odhodom dobro prezračimo avto, kužka varno in udobno namestimo vanj in prižgemo klimo. Na daljših potovanjih moramo na vsake 2-3 ure opraviti postanek, da se lahko kuža odžeja, olajša in si pretegne noge.

Psa nikoli, pod nobenim pogojem, ne puščamo samega v avtu, še posebej velja to v poletnih mesecih, ko se temperature v avtu ekstremno hitro dvigajo! Visoke temperature lahko pri kužku hitro povzročijo vročinski udar ali pa kap. Če že moremo hitro stopiti v trgovino ali na bencinsko črpalko, ga raje privežimo ob kakšno drevo, kjer bo lahko na nas mirno počakal v senci.

Vožnja z avtom je lahko zelo zabavna, a hkrati tudi zelo nevarna. S kužkom ali brez, na cesti moramo biti vedno previdni in strpni.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#nasvet
Boste podarili rožico? Preverite kaj pomeni!

Izberite in podarite rožo s pravim sporočilom. Preverite kakšen simbolični pomen nosi cvetje, ki ga najpogosteje podarjamo in poskrbite za presenečenje z osebno noto.

#dom #nasvet
Detajli, ki bodo naredili vaš dom popolnoma šik

Za popolnoma nov videz prostorov ni se treba lotiti temeljite prenove. Zadostuje že, da v svoj dom vnesete nekaj detajlov, s katerimi mu dodate šik pridih.

#nasvet #lepota
Ideja za darilo: doma narejene dišeče kopalne bombice
Prikupne barvite bombice, ki pričarajo omamno dišečo kopel so izvrstno darilo. Zakaj jih letos ne bi izdelali kar doma in z njimi obdarili najdražje? Predstavljamo vam super enostaven recept.
#nasvet
Kdo se boji praznikov?
Medtem ko mi uživamo v čarih prazničnih dni, lahko glasen šum in pokanje vznemiri ali celo prestraši naše male štirinožne ljubljenčke. Poglejte, kako jim lahko v takih primerih pomagate.
#nasvet
Kako se pripraviti na posvojitev?
Vsak dober posvojitelj jemlje prihod novega člana družine, kar domača žival zagotovo je, resno in odgovorno. To pomeni, da se že pred posvojitvijo pozanima za potrebe določene pasme, pa tudi prav za posebnosti, povezane z izbranim kosmatincem. 
#nasvet
Kaj pomeni posvojiti domačo žival?
Imeti rad živali ali odgovorno skrbeti za njih sta dve različni stvari, ki skupaj določata dobrega lastnika domače živali. Drugače povedano, imeti rad živali je hvalevredno čustvo, skrbeti zanje pa zahteva trud in veliko odgovornost. 
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVANova Gorica