Qlandia
SOS: prvošolček
SOS: prvošolček
Se vam pred odhodom vašega prvošolčka v šolske klopi pojavlja cel seznam neodgovorjenih vprašanj? Da boste brez skrbi skupaj prestopili šolski prag, smo pripravili mini SOS priročnik z odgovori na tista, ki se najpogosteje pojavljajo.

Skok v šolske klopi je prva večja prelomnica v življenju vašega malčka. Dnevi brezskrbnega igranja in radovednega raziskovanja sveta se začnejo prepletati z učenjem odgovornosti, reda in seveda učne snovi. Je tudi za vas to obdobje stresno? Brez skrbi, niste edini! Povsem naravno je, da se starši sprašujemo, kako se bo otrok odrezal v šoli, kako se bo počutil, bo sklepal prijateljstva, je pripravljen na tak podvig ipd. Raziskave so celo pokazale, da so starši bolj obremenjeni z vstopom v šolo, kot prvošolčki sami!

Da bi vas vsaj malce razbremenili in olajšali prehod, smo med starši prvošolčkov poiskali najpogostejša vprašanja, ki se pojavljajo tik pred vstopom otrok v prvi razred osnovne šole. Z zakladnico znanja izkušenih staršev starejših šolarjev smo nanje tudi odgovorili, tako da le mirno zadihajte in si v nadaljevanju preberite odgovore na vse vaše dileme.

Ali bi moral moj prvošolček ob vstopu v šolo moral že znati pisati in brati?

Nekateri starši v želji, da njihov otrok ne bi zaostajal že v samem začetku šolanja, učijo otroka osnovnih šolarskih veščin že pred skokom v šolske klopi. To pa seveda ni obvezno, saj je šola namenjena ravno temu – da se vaš otrok tam vsega nauči. Nič ni narobe, če malčka prej naučite pisanja ali branja osnovnih besed, vendar le, če za tako učenje kaže zanimanje. Če ga boste v to silili, pa se mu bo šola najbrž zamerila še preden bo v šolske prostore vstopil.

Kako naj otroka naučim reda in delovnih navad?

Vstop v šolo vsekakor pomeni spremembo v otrokovi dnevni rutini. Sedenje v šoli, pisanje domačih nalog, učenje … vse to so aktivnosti, za katere bo moral žrtvovati del časa, ki je bil prej namenjen igranju. Najbolje je, da skupaj sestavite plan aktivnosti in se tega držite. Določite čas za počitek, šolske obveznosti, igranje …  ste že slišali za QL uro aktivnosti? To je odličen način, kako malčka privaditi na šolske obveznosti. Pri razporejanju aktivnosti upoštevajte tudi to, da se bo vaš prvošolček sprva težko osredotočil na šolske obveznosti za več kot pol ure naenkrat. Če delo zahteva več časa, mu vmes privoščite daljše odmore.

Koliko mu naj pomagam pri delu za šolo?

Šolske obveznosti so načrtovane tako, da naj bi jih vsak otrok zmogel urediti sam. Zato vsakršno pisanje domače naloge in ustvarjanje plakatov namesto njega odpade! Če želite,  da se vaš šolar čim prej nauči in ustali svoje navade, ga pustite, da svoje obveznosti opravi sam. V začetku mu pomagajte le toliko, da ga usmerite oziroma skupaj razvozlate obveznosti, nato pa mu pustite proste roke. Razložite mu, da naj nalogo opravi sam, nato pa lahko skupaj pregledata oziroma se lahko obrne na vas, v kolikor ima kakšno vprašanje. Ni potrebe, da ves čas sedite ob njemu ali mu celo narekujete, kako naj nalogo naredi. Ciljajte bolj na samostojno delo kot na popolno nalogo. Na dolgi rok se ta pristop bolj obrestuje.

Naj ga vpišem v obšolske dejavnosti?

Obšolske dejavnosti so vsekakor dobrodošle na urniku šolarja, saj razvijajo njegove individualne talente in zanimanja, obenem pa so odlično izhodišče za druženje in prijateljstva. Kot pri vsem, pa velja tudi tukaj zmernost. V prvih nekaj mesecih šole, ko se otrok šele privaja na novo okolje, se morda raje izognite interesnim dejavnostim, nato pa postopoma, glede na interese, uvajajte dodatno dejavnost ali dve. Dovolite otroku naj izbere in preizkuša, katera dejavnost je primerna zanj. Ne silite ga v dejavnosti, ki mu niso pisane na kožo, prav tako ga omejite pri številu, da bo lahko tekom leta uspešno opravil vse.

Kaj če moj otrok ni pripravljen na šolo?

To je bojazen, ki se pogosto pojavlja bolj pri starših kot pa pri samih otrocih. Vsakogar je strah neuspeha in prav tako starši skrbimo za svoje otroke. Želimo si, da bi šolsko snov dohajali po programu in zato je zgornje vprašanje velikokrat na tapeti. Otroke pred odhodom v šolo običajno testirajo, v zadnjem letu vrtca pa jih tudi že počasi navajajo na obveznosti, ki že spominjajo na šolske. Šolski program je zasnovan tako, da otroka postopoma uvaja v nov sistem, zato so tovrstne skrbi odveč. Če pa tekom leta opazite, da otrok težko osvaja učno snov, se le posvetujte z učiteljem ali šolskim svetovalcem, ki bo otroku zagotovo znal pomagati.

Se bo moj otrok vklopil v novo okolje?

Pri vklapljanju v novo okolje in spoznavanju novih ljudi smo si ljudje zelo različni. In tudi pri otrocih je tako. Nekateri brez težav že prvi dan sklepajo prijateljstva, drugi pa so bolj introvertirani in potrebujejo svoj čas, da spoznajo okolje in se vanj vključijo. Nič ni narobe, če vaš otrok po prvem dnevu nima kopice novih prijateljev. Če vas zanima, kako mu gre v šoli, se o tem pogovarjajte z njim. Vprašajte ga s kom sedi v klopi, kaj počne med odmori, če se igra z drugimi ali raje ostaja v učilnici … iz odgovorov boste izvedeli veliko o njegovem družabnem življenju v šoli. Če tudi po nekaj časa opazite, da se otrok nikakor ne vklopi v novo okolje, se lahko brez skrbi posvetujete z učiteljem. Ta otroke v razredu pozna iz drugega vidika in zagotovo vam bo pomagal pri oceni situacije ter svetoval o nadaljnjih korakih. 

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#otroci
Zabavno ustvarjanje z vodnimi pištolicami

Še preden slišite besede »mami, dolgčas mi je« pripravite vodne pištolice z barvo in združite dve najlepši poletni dejavnosti: brezskrbno ustvarjanje in uživanje na prostem.

#otroci
Qlarino počitniško ustvarjanje: PISANI AKVARIJ
Šole je konec in v mislih nam brenči samo še ena misel … gremo na morje! Kanček morskega vzdušja lahko skupaj z vašimi malimi umetniki pričarate tudi doma.
#otroci
Udobno gnezdece za vašega piščančka

Mamice boste navdušene nad novimi zložljivimi otroškimi stolčki Nest. Sedaj jih lahko v najbolj ključnih trenutkih uporabljate tudi v Qlandii!

#otroci
Snežne vragolije
Ni prave zime brez belih pobočij, ki jih obarva sveže zapadli sneg. Za ideje, kaj početi z mulci na snegu pobrskajte po našem naboru QL snežnih aktivnosti, ki so primerne za male (in velike) otroke. 
#otroci
Preženite dolgčas v avtu!

Se tudi vaši mali škratje hitro naveličajo vožnje v avtu? Daljša pot na počitnice je z malčki lahko prava nadloga. Hitro se utrudijo vožnje in kmalu postanejo neučakani, kdaj bodo končno prispeli na morje. Ko opazite, da se v otroškem sedežu pojavi nemir, poskusite z eno od spodnjih zabavnih igric in dolgo vožnjo izkoristite za prijetno družinsko zabavo.

QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Ste v svoji Qlandii že zagledali nov QL magazin Mini? Ne, to ni magazin za naše najmlajše obiskovalce, čeprav se v njem najdejo simpatično QL vsebine tudi zanje, temveč manjša, krajša in bolj ekspresna različica QL magazina, ki jo boste z veseljem prebrali, ko boste imeli 5 minut časa.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Nova Gorica