Qlandia
Rožnati oktober
Rožnati oktober
Rožnata pentlja oktobra zaznamuje mesec osveščanja o raku dojk. Z rednim samopregledovanjem lahko naredimo veliko za svoje zdravje in premagamo zlobnega sovražnika v samem izvoru.

Rak dojk je pogostejši, kot si mislimo. Vsak dan nekje v Sloveniji tri ženske izvedo, da so zbolele za njim, ena pa umre zaradi posledic tega obolenja. Bolezni so izpostavljeni tudi moški, čeprav je pri njih pojavnost bistveno manjša. Spodbudna novica je, da je rak dojk ozdravljiv, če ga le zgodaj odkrijemo in pravočasno ukrepamo. Bistveno vlogo pri tem igra samopregledovanje dojk, ki bi ga morala vsaka ženska obvladati in redno mesečno izvajati. Do menopavze je pregled najbolje izvajati deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.

Pri samopregledovanju moramo biti pozorni na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavic ter ali se pojavi izcedek iz njih. Ob opaženih spremembah se čim prej posvetujemo s svojim zdravnikom.
 1. PREGLEJTE V OGLEDALU
  V različnih položajih pred ogledalom preglejte, ali je prišlo do sprememb. Roke najprej pustite sproščene ob telesu, nato jih položite na boke in se rahlo izprsite, za konec pa še dvignite roke in jih sklenite nad glavo.
 2. PRETIPAJTE
  Dvignite desno roko in z levo natančno pretipajte celotno desno dojko v smeri urinega kazalca. Začnite pri robu in se pomikajte proti bradavici. 
 3. KROŽNI GIBI
  V rahlo sklonjenem položaju podprite desno dojko z desno roko. Z drugo roko v krožnih gibih pretipajte celo dojko.
 4. PREVERITE BRADAVICI
  S prsti nežno stisnite vsako bradavico in preverite, ali se pojavi izcedek.
 5. V LEŽEČEM POLOŽAJU
  Ramena podložite z vzglavnikom in dvignite desno roko nad glavo. S krožnimi gibi pretipajte celo dojko. 
 6. NE POZABITE NA PAZDUHO
  Z levo roko pretipajte celotno desno pazduho, najprej s stisnjenimi, nato še z razprtimi prsti. 

Zmanjšajmo tveganje!

Zdrav življenjski slog je ključnega pomena. Odkljukajte dejavnike, ki veljajo za vas. Manj kljukic pomeni večje tveganje za razvoj bolezni.


 • zdravo se prehranjujem
 • redno se ukvarjam s športom
 • izogibam se stresnim situacijam
 • ne pijem alkohola (oz. ga uživam v zelo majhnih količinah)
 • ne kadim
 • svojega otroka sem dojila/dojim
 • izogibam se soncu in solariju
 • na delovnem mestu sem zaščitena pred kancerogeni (v kolikor so prisotni)Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#zdravje
Se zjutraj težko zbudite?

Preberite naše nasvete, s katerimi boste tudi največji zaspanci pretentali svoj organizem in se hitro spravili na noge.

#nasvet #zdravje
Poletna intimna nega

Za intimno nego moramo seveda poskrbeti v vsakem letnem času, vendar je poleti še toliko bolj pomembno da se je lotimo pravilno. Vročina in vlaga spodbujata potenje, kar je lahko izjemno neprijetno za intimne predele. Na kaj moramo biti v vročih dneh še posebej pozorni?

#zdravje
10 vaj za dobro jutro

Pretegnite telo, zadihajte in vsak dan začnite s polno mero energije!

#zdravje
Uredite svoja stopala

Mali QL nasveti za lepa in urejena stopala, ki bodo v modni obutvi preprosto žarela vsak poletni dan.

#zdravje
Odeja, čaj in kurja žup'ca …
Premagajmo zimske zdravstvene nadloge z naravnimi antibiotiki.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
V Qlandii vas že čaka sveža številka QL magazina STYLE, polna svežih QL modnih trendov, novosti in idej za bolj hladne jesenske in zimske dni. »Ta dolg« magazin, kot mu pri nas rečemo, prinaša vse najboljše, kar vam je na voljo v nakupovalnih centrih Qlandia. Pobrskajte po izjemnih modnih kosih novih kolekcij za jesen in zimo 2019/2020, poiščite idejo ali dve za aktivnosti v družbi najmlajših, odkrijte najboljše iz sveta tehnologije in še in še.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Nova Gorica