Qlandia
Kako se pripraviti na posvojitev?
Kako se pripraviti na posvojitev?
Vsak dober posvojitelj jemlje prihod novega člana družine, kar domača žival zagotovo je, resno in odgovorno. To pomeni, da se že pred posvojitvijo pozanima za potrebe določene pasme, pa tudi prav za posebnosti, povezane z izbranim kosmatincem. 

 Razmislek pred posvojitvijo 

Pred posvojitvijo dobro razmislite, kakšnega družinskega člana želite in ste zmožni sprejeti. Ob tem se ne odločajte le po ljubkem videzu, pretehtajte tudi lastnosti in karakter, ki so pomembnejši od barve ali puhaste dlake. V vsakem priporočenem zavetišču z vami opravijo posvojitveni razgovor, ki je namenjen obojestranskemu spoznavanju. Bodoči posvojitelj predstavi svoj način življenja, svoje želje in izkušnje z vzgojo živali, skrbnik zavetišča ga hkrati seznani z vsemi znanimi informacijami o izbrani živali. Ker gre za pomemben del uspeha posvojitve, sta iskrenost in sodelovanje nujno potrebna.

 Prednosti posvojitve 

Živali iz zavetišča niso neznanci s skrivnostno zgodovino. Res je, da skoraj zagotovo nimajo rodovnika, a so po drugi strani skrbno pregledane, veterinarsko oskrbljene in cepljene. Skrbniki med bivanjem kosmatincev v zavetišču spremljajo njihov značaj, vedenje in odzive v raznolikih situacijah. Zato boste pri novem ljubljenčku povsem seznanjeni z njegovimi navadami in zdravstvenim stanjem. Izbrali pa boste lahko takšen karakter, ki je uglašen z vašim življenjskim slogom. Ob tem naj vas ne skrbi starost posvojenca, ker imajo starejši psi in psičke že privzgojene »domače« navade.

 Na kaj morate biti pripravljeni? 

Prvi so finančni izdatki. Že pri prevzemu vašega novega družinskega člana boste morali plačati del stroškov oskrbe v zavetišču. Sledijo pa redni stroški za hrano, opremo in veterinarske preglede, ki so nujni, a ne ravno nizki. Ne pozabite, da je žival enako vredna kot katerikoli drugi družinski član.

Vsaka žival ima tudi svoje potrebe in način življenja. Zahteva redne sprehode, pušča dlako, opravlja potrebo, reagira, če ji kaj ni všeč in tako naprej. V pripravi na sobivanje se je tako nujno pripraviti – ne le na sončne in srečne dneve, ampak tudi na vsakdanje zadeve, kot je nakup in priprava hrane, jutranje vstajanje, pospravljanje umazanih tal po vrnitvi s sprehoda.

 Privajanje na novi dom 

Ne pozabite tudi, da je vsaka sprememba okolja stresna za vsa živa bitja, s kosmatinčki vred. Zato bo verjetno tudi vaš po prihodu v novi dom živčen, lahko se bo odzival z lajanjem ali opravil potrebo kar doma. Takrat bo potreboval največ vaše pozornosti, oskrbe in čustev. Da mu spremembo čim bolj olajšate, pripravite vse potrebno vnaprej – kupite hrano, ki je je vajen, uredite ležišče, nabavite pripomočke za nego. Z izbiro vam bodo pomagali v zavetišču, kjer vam bodo tudi povedali, kaj potrebujete za prevzem živali (transportni boks, povodec, ovratnico). Na pot vas bodo poleg dokumentov pospremili z zalogo hrane za dva dni in najljubšo igračko vašega ljubljenčka.

A naj ne pozabimo. Vsaka odgovorna posvojitev zapuščene živali šteje in pomeni novo priložnost tako za žival kot za vas ter prinaša veliko sreče na obeh straneh.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#nasvet
Kaj pomeni posvojiti domačo žival?
Imeti rad živali ali odgovorno skrbeti za njih sta dve različni stvari, ki skupaj določata dobrega lastnika domače živali. Drugače povedano, imeti rad živali je hvalevredno čustvo, skrbeti zanje pa zahteva trud in veliko odgovornost. 
#nasvet #šport
Eno pametno, prosim!

Pametne ure osvajajo svet. Že imate svojo?

#nasvet
Kaj beremo to jesen?
Čas je, da oblečemo mehek pulover, se zabubimo pod najljubšo odejo in polni navdušenja potegnemo novo knjigo na plan.
#nasvet #zdravje
Poletna intimna nega

Za intimno nego moramo seveda poskrbeti v vsakem letnem času, vendar je poleti še toliko bolj pomembno da se je lotimo pravilno. Vročina in vlaga spodbujata potenje, kar je lahko izjemno neprijetno za intimne predele. Na kaj moramo biti v vročih dneh še posebej pozorni?

#nasvet
Kuža in jaz: kako se odpraviti na počitnice z avtom
Prihaja poletje in čas, ko razmišljamo o načrtih za počitnice. Boste svojega zvestega štirinožnega prijatelja vzeli s seboj na pot? Da bo vožnja s kužkom v jeklenem konjičku prijetna in varna za vse, je potrebno upoštevati nekaj preprostih pravil.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
V Qlandii vas že čaka sveža številka QL magazina STYLE, polna svežih QL modnih trendov, novosti in idej za bolj hladne jesenske in zimske dni. »Ta dolg« magazin, kot mu pri nas rečemo, prinaša vse najboljše, kar vam je na voljo v nakupovalnih centrih Qlandia. Pobrskajte po izjemnih modnih kosih novih kolekcij za jesen in zimo 2019/2020, poiščite idejo ali dve za aktivnosti v družbi najmlajših, odkrijte najboljše iz sveta tehnologije in še in še.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Nova Gorica