Qlandia
Poširane hruške s sladoledom
Poširane hruške s sladoledom
Preprosta, a obenem elegantna in dekadentna sladica je idealen zaključek prefinjene praznične večerje. Pripravite jo po našem receptu.

Kdo pravi, da morajo biti sladice zahtevne in kompleksne. Za odličen zaključek pomembne večerje ali prazničnega slavja postrezite te elegantne poširane hruške. Bogato rdeče vino in krasna paleta začimb poudarijo naravno sladkost hrušk in v trenutku poveličajo ta v osnovi preprost sadež.

Za poširanje izberite vino, ki ga radi pijete. Ni treba posegati po dragih buteljkah, izberite vino polnega okusa, ki ga najdete v vaši trgovini. Seveda lahko hruške poširate tudi v belem vinu, vendar žametno rdeča barva, ki jo prinese rdeče vino, naredi sladico še toliko bolj praznično in prefinjeno.

Potrebujemo

  • 100 g sladkorja
  • 1 velik kos pomarančne lupine
  • 8-10 klinčkov
  • 1 cimetovo palčko
  • 2 skodelici rdečega vina (priporočamo Cabernet Sauvignon ali Merlot, vendar lahko uporabite poljubno vino)
  • ½ skodelice pomarančnega soka
  • 2 žlici ekstrakta vanilje
  • ½ skodelice malin ali izkoščičenih češenj
  • 5 srednje velikih čvrstih hrušk (najbolje sorte Kaiser oz. Bosc)
  • sladoled (burbonska vanilja)

Priprava

V kozici združimo vse sestavine razen hrušk (in sladoleda). Kozica naj bo dovolj velika, da lahko vanjo lepo položimo hruške in jih tudi malce premaknemo pod kotom, vendar naj ne bo prevelika, saj v nasprotnem primeru tekočina ne bo pokrila celotnih hrušk. Preverite ustreznost kozice preden začnete s kuhanjem.

Mešanico z rdečim vinom segrevamo na srednjem ognju in pripeljemo do vretja. Mešamo, da se sladkor popolnoma raztopi. Precedimo, da odstranimo sadno pulpo in morebitna semena. Klinčke, pomarančno lupinico in cimet vrnemo v tekočino in ponovno prelijemo v kozico.

Ko je tekočina za poširanje pripravljena, olupimo hruške in jih takoj položimo v kozico. Hruške se bodo namreč razbarvale, če jih prej olupimo in pustimo čakati.

Hruške poširamo 20-25 minut na srednje-nizkem ognju (tekočina naj le rahlo vre). Obračamo vsakih 5 minut, da se enakomerno poširajo na vseh straneh, vključno z vrhom pri peclju (pribl. 10 minut pred koncem kuhanja postavimo hruško pod kotom, da je tudi zgornji del prekrit s tekočino). Nato odstavimo in hruške v pokončnem položaju pustimo v vinski tekočini, da se ohladijo.

Pred serviranjem hruške vzamemo iz tekočine in postavimo na krožnik, katerega smo prekrili s plastično folijo. Lahko jih tudi ohladimo v hladilniku. Vinsko mešanico, ki je ostala v kozici, ponovno zavremo in rahlo kuhamo še nekaj minut, da se tekočina zgosti v sirup.

Hruške serviramo na desertnem krožniku. S čopičem jih rahlo premažemo z vinskim sirupom, da se lepo svetijo. Nekaj sirupa tudi polijemo po hruškah. Serviramo s kepico sladoleda z okusom burbonske vanilje.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Piknik sezona: Kako očistiti žar?

Obožujemo piknike in druženje na domačem vrtu. Vendar po vsakem pikniku nas čaka mastna in zažgana nadloga – žar. Že poznate trike, kako ga enostavno in brez muk očistiti?

#kulinarika
Ste že slišali za Poke Bowls?
Tradicionalna specialiteta s Havajev osvaja kulinarično sceno in srca. Privoščite si okusno in lično skledo sreče.
#kulinarika
Recept: Po-velikonočni žepki

Kam z ostanki velikonočne pojedine? Pripravite hrustljave žepke, polne velikonočnih okusov. Hitra in preprosta rešitev kam z ostanki šunke in pirhov.

#kulinarika
Recept: Sočna velikonočna šunka v testu

Slastna in bohotna, šunka v kruhovem testu vsekakor ne sme manjkati na velikonočni mizi. Pripravite jo po našem receptu, zraven pa postrezite sladko čili omako ali jabolčno čežano.

#kulinarika
Pisani italijanski piščanec

Lahkotna simfonija okusov iz pečice. Z veliko beljakovinami in vlakninami ter izjemno malo hidrati je idealna izbira za okusno kosilo ali večerjo v času izpolnjevanja novoletnih zaobljub.

QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA



QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA



Nova Gorica