Qlandia
Rižota z bučo in kraljevimi kozicami
Rižota z bučo in kraljevimi kozicami
Tako kremasta in bogatega okusa, da se ob njej sline kar pocedijo. Odlična topla predjed tudi za prefinjeno gurmansko praznično večerjo ali kosilo.
Ko bogatim domačim zimskim okusom dodamo prefinjenost kraljevih kozic se zgodi prava simfonija okusov. Poskusite to povzdignjeno različico klasične italijanske jedi in zagotovimo vam, da bodo brbončice kar zaploskale od veselja. 

Potrebujemo

Za bučni pire:
  • ½ maslene buče
  • muškatni orešček
  • čili v prahu
  • sol, poper
  • 3 sveži lovorovi listi
  • cimetova palčka
  • olivno olje
Za rižoto:
  • 190 g riža (najbolje Arborio ali Carnaroli)
  • 1 čebulo (nasekljano)
  • 1 skodelico bučnega pireja (iz zgornjih sestavin)
  • 180 g kraljevih kozic (očiščene)
  • 4 skodelice jušne osnove 
  • ½ skodelice suhega belega vina (sobne temperature)
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol, poper

Priprava

Bučo razpolovimo, olupimo, odstranimo semena in narežemo na rezine, katere razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem. Rahlo solimo in popramo, posujemo z muškatnim oreščkom in čilijem ter na pladenj dodamo še lovorove liste in razkosano cimetovo palčko. Vse skupaj pokapamo z nekaj žlicami olivnega olja in postavimo v pečico. Pečemo najprej 30 minut na 180 °C, nato pa še 10 minut na 200 °C. Nekoliko ohladimo in iz pečene buče naredimo pire.

Jušno osnovo segrejemo in pripeljemo tik pod vretje. Za najboljši rezultat v zelenjavno jušno osnovo vkuhamo oklepe in glave kozic, ki so nam ostali pri čiščenju. V tem primeru pustimo, da nekaj časa vre in se sladek okus kozic razpusti tudi po juhi.

V kozici segrejemo olivno olje in eno žlico masla. Dodamo čebulo in počasi pražimo, da postekleni. Dodamo riž in povišamo temperaturo kuhanja. Pražimo približno 2 do 3 minute. Ko riž postane prosojen, prilijemo vino in kuhamo še 2 minuti, da alkohol popolnoma izhlapi in se večina tekočine že vsrka v riž.

Prilijemo eno zajemalko vroče jušne osnove (najbolje, da jo imamo kar na štedilniku) in ob neprestanem mešanju počasi kuhamo 13 minut. Vsakič, ko riž vsrka vso tekočino, prilijemo novo zajemalko jušne osnove in naprej mešamo. Mešanje je pomembno, saj tako riž izloča škrob, kar naredi rižoto kremasto.

Dodamo še bučni pire in kozice ter kuhamo še 5 minut. Po potrebi dodajamo še jušne osnove. Riž nikoli ne sme ostati suh.

Preverimo, ali so riž in kozice kuhani. Pazimo, da jih ne skuhamo preveč (riž mora biti v sredici še čvrst, »al dente«), saj bo rižota še nekaj minut počivala v vroči kozici. Po okusu solimo in popramo. Štedilnik ugasnemo, dodamo žlico masla in dobro premešamo. Pokrijemo in pustimo 2 minuti, da jed počiva. Tako bo rižota še bolj kremasta in okusna. Postrežemo še vročo. 

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Piknik sezona: Kako očistiti žar?

Obožujemo piknike in druženje na domačem vrtu. Vendar po vsakem pikniku nas čaka mastna in zažgana nadloga – žar. Že poznate trike, kako ga enostavno in brez muk očistiti?

#kulinarika
Ste že slišali za Poke Bowls?
Tradicionalna specialiteta s Havajev osvaja kulinarično sceno in srca. Privoščite si okusno in lično skledo sreče.
#kulinarika
Recept: Po-velikonočni žepki

Kam z ostanki velikonočne pojedine? Pripravite hrustljave žepke, polne velikonočnih okusov. Hitra in preprosta rešitev kam z ostanki šunke in pirhov.

#kulinarika
Recept: Sočna velikonočna šunka v testu

Slastna in bohotna, šunka v kruhovem testu vsekakor ne sme manjkati na velikonočni mizi. Pripravite jo po našem receptu, zraven pa postrezite sladko čili omako ali jabolčno čežano.

#kulinarika
Pisani italijanski piščanec

Lahkotna simfonija okusov iz pečice. Z veliko beljakovinami in vlakninami ter izjemno malo hidrati je idealna izbira za okusno kosilo ali večerjo v času izpolnjevanja novoletnih zaobljub.

#kulinarika
Poširane hruške s sladoledom
Preprosta, a obenem elegantna in dekadentna sladica je idealen zaključek prefinjene praznične večerje. Pripravite jo po našem receptu.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA



QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA



Nova Gorica