Qlandia
Iz šole prinesi znanje, ne virusa!

Poleg uradnih priporočil NIJZ smo poiskali še nekaj preventivnih smernic, ki zagotavljajo dodatno varnost pred okužbo s koronavirusom.

Vsi, tudi najmlajši šolarji, ki se te dni vračajo v šolske klopi, že na pamet poznamo vsa uradna priporočila, ki jih je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) izdal za zaščito pred okužbo z novim koronavirusom in boleznijo COVID-19. To, da moramo upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5 m, si redno in temeljito umivati roke, nositi zaščitno masko v zaprtih prostorih, uporabljati razkužilo itd. že ptički čivkajo vse okoli nas.

Seveda pa so ta priporočila le vrh ledene gore. V teh prvih dneh šole, ko se naši najmlajši šolarji z nasmehom in pričakovanjem vračajo med šolske klopi (in med prijatelje), smo poiskali še dodatne preventivne smernice. Še posebej v gospodinjstvih, ko živimo skupaj s starejšimi dedki in babicami, kroničnimi bolniki oziroma drugimi predstavniki rizičnih skupin, katerim koronavirus predstavlja še toliko večjo grožnjo, moramo biti izjemno pozorni, da naši veseli šolarji iz šole domov prinašajo le znanje, ne pa tudi novega virusa.


Za lep začetek leta vas v Supernovi Qlandia pričakujejo kakovostne šolske torbe in nahrbtniki, uporabne peresnice in najlepši šolski pripomočki.

Gre predvsem za manjše spremembe navad vezanih na šolo, ki nas še dodatno obvarujejo pred okužbo. Kaj lahko torej starši naredimo, da otroci ne bi v domače okolje iz šole vnesli virusa?

 Igrače pustimo doma 

Verjamemo, da bi otroci, predvsem v nižjih razredih, z veseljem sošolcem pokazali nove igrače in se brezskrbno igrali med odmori. Vendar v tem času je bolje, da otrok v šolo nosi čim manj stvari in ima s seboj le najnujnejše, kar potrebuje za pouk. Igrače, s katerimi se med igro lahko rokuje več otrok, lahko prenesejo virus v naš dom, zato jih do nadaljnjega pustimo doma.

 Šolsko torbo prevažamo v prtljažniku 

Šolska torba, ki se običajno svobodno valja po tleh učilnice, lepo pobriše šolska tla. Zato otroka naučimo, da med prevozom v šolo in iz nje šolsko torbo pospravi v prtljažnik avtomobila. To je lepa navada, ki jo velja obdržati tudi v času, ko nam ne grozi koronavirus, saj torba s tal pobere veliko umazanije in drugih mikroorganizmov, ki lahko ogrozijo naše zdravje.

 Šolska torba gre doma »v karanteno« 

Pomembno je tudi, kam pospravimo šolsko torbo. Najbolje je, da torbi doma določimo mesto, kjer bo »v karanteni« počakala do naslednjega dne. Tako se torba doma ne bo valjala vse povsod, mesto, kjer je pospravljena, pa večkrat pobrišemo z razkužilom.

 Takoj, ko pridemo domov, se preoblečemo 

Tudi ritke in drugi deli oblačil se v šoli dotikajo različnih površin. Zato otroka naučimo, da takoj, ko pride domov, sleče šolska oblačila in se preobleče v čista domača oblačila. Šolska oblačila naj ne pusti na postelji, stolu ali tleh sobe, temveč naj jih takoj odvrže v koš za pranje, da se virusi ne širijo doma. To je tudi dobra priložnost, da otroka naučimo pospraviti umazana oblačila.

 Šolske copate nosimo v posebni vrečki 

Ni treba posebej poudarjati, da tudi šolski copati sodijo med potencialne prenosnike virusa.  Če otroci copate vsak dan nosijo s seboj v šolo, izberemo posebno vrečko, kamor otroci copate pospravijo. Vrečko, kot tudi copate, pogosto tudi operemo.

Pri tem pa seveda ne smemo pozabiti tudi na vsa navodila in priporočila, ki jih otroci dobijo v šoli in pri NIJZ.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#otroci #zabava
QL tradicija: velikonočne igre s pirhi

Velikonočne praznike si lahko popestrimo tudi z domačim tekmovanjem. Ste že slišali za ciljanje in trkljanje pirhov? Priljubljeni igri s pisanimi jajci so del bogate slovenske tradicije ob veliki noči. Preberite, kako jih igramo in kakšna so pravila.

#otroci
Čas je za družinsko branje!
Prihaja april, mesec knjige. Si boste kot družina vzeli čas za branje in pripovedovanje vaših najljubših knjižnih zgodb?
#otroci #zabava
Kaj početi na deževen dan?
Oh, ta muhasta jesen! Sedimo v šoli in sije sonce, ko odhitimo domov pa nas že pričakajo oblaki in nadležen dež. Pa tako zelo smo si želeli na igrišče s sošolci … No, tudi v deževnih dneh ni časa za slabo voljo in dolgčas.
#otroci #zabava
Izdelaj svojo najbolj QL kitaro!
Popestrite deževen dan s polno žlico ustvarjanja in pravega zvezdniškega navdiha.
#izlet #otroci
S QLaro po Sloveniji
Naša mala podalpska dežela je polna zanimivih zgodb in čarobnih kotičkov. Raziščite jih v družbi vaših malih sončkov in se pustite navdušiti … znova in znova.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA