Qlandia
V planince: Krnsko jezero in Krn

V planince: Krnsko jezero in Krn

Nasvet za izlet.

  • Trajanje: 2h 20 min do jezera + 2h do vrha
  • Težavnost: 3
  • Zakaj priporočamo: Pričakalo nas bo naše čudovito smaragdno visokogorsko jezero in pogled na veličastne vrhove Alp.
Krnsko jezero je naše največje visokogorsko jezero. Pravzaprav so krnska jezera kar tri, največje med njimi pa je po mogočni gori ob kateri leži dobilo tudi ime. Je ledeniškega izvora ter dolgo skoraj 400m, široko 150m in 17m globoko.

Kako pridemo do jezera?

Med Trento in Bovcem se pri vasi Soča odcepi cesta v Lepeno. Še nekaj časa se peljemo po dolini vse do parkirišča pri domu dr. Klementa Juga v Lepeni, kjer pričnemo našo pohodniško pot.

Že na izhodišču nas pričaka tabla, ki nas usmeri proti krnskim jezerom. Sledimo označeni smeri in stopimo na široko makadamsko pot čez gozd, ki nas vijugasto pripelje do zgornje postaje žičnice. Pot večinoma poteka po senčni gozdni poti, zato je primerna tudi za bolj vroče poletne dni.  

Ko prispemo do table za merjenje višine snega, se pot začne nekoliko spuščati, predvsem pa postane lepša in občutek imamo, da počasi prihajamo v raj. Nato nas table vodijo do doma pri Krnskih jezerih, kjer se lahko po 2 urni hoji okrepčamo. 

Sedaj smo že skoraj prispeli v čarobno okolico jezera. Do veličastnega pogleda na smaragdnega lepotca nas loči le še slabih 15 minut hoje. Pri domu sledimo oznakam, ki nas vodijo prav do jezera. Tukaj lahko občudujemo dih jemajoči razgled na veličastno goro Krn in njegove sosednje vrhove. In čeprav vas bo po dolgem sprehodu zamikalo, da bi se ohladili v jezeru, naj vas opomnimo, da je zaradi ohranjanja ekosistema kopaje v jezeru prepovedano.

Do jezera je pot sicer dolga, vendar precej enostavna. Vsi z nekaj več kondicije lahko sledite oznakam in se povzpnete do vrha gore Krn. Čaka vas precej bolj zahteven vzpon, ki traja približno 2 uri.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?