Qlandia
Prvič na Triglav

Varno in sproščeno na prvem srečanju s slovenskim orjakom.

Prvo soboto v septembru sva se s še 6 pari odpravila na Triglav. V ekipi nas je bilo 5 takih, ki smo se prvič odločili za vzpon na najvišji slovenski vrh. Do vzpona na Triglav sem od vedno gojila neko spoštovanje, vendar je prišel čas, da tudi sama doživim ta podvig, ki tradicionalno zaznamuje pravega Slovenca. Če pod izkušnjo potegnem črto, pot na Triglav ni nikakršen bav bav, vendar se morate dobro pripraviti nanjo. 

Povzetek poti:

 • Izhodišče: ob 16:30 na Pokljuki, na višini cca 1.340 m (mimo biatlonskega centra)
 • Pot: Pokljuka - Vodnikov dom(1.817 m) - Dom Planika pod Triglavom (2401 m) - Triglav (2864 m)
 • Prehojena višinska razlika: 1.524 m
 • Čas hoje (skupaj s postanki): prvi dan 2 h 50 min (od 16:30 do 19:20), drugi dan 12 h (od 06:00 do 18:00 (prvi na cilju že vsaj 30-45 min prej))

V skupinskem vzdušju gre lažje

Kot večja skupina smo se zaradi organizacije poti morali držati določenega časovnega poteka. Kljub izkušnjam z osvajanjem gorskih vrhov, Triglav še vedno vzbuja določeno spoštovanje in postavlja izziv za vsakega Slovenca. V ekipi 14 pohodnikov se nas je 5 prvič povzpelo na slovenskega mogotca, zato smo se odločili, da pot prehodimo v dveh dneh. Na talk način smo turo malce razbremenili in še bolj uživali v lepotah slovenskih Alp.

Seveda na poti ni manjkalo niti zabave, še posebej na samem vrhu, kjer smo vsi, ki smo se na Triglav povzpeli prvič, bili deležni tradicionalnega krstnega obreda.

Trenutki, ko zastane dih

Na nekaterih delih poti, predvsem na samem grebenu proti vrhu Triglava, je pot kar malce adrenalinska in dovolj široka le za eno osebo. Tam varovalni komplet vsekakor ne bi bil odveč. Sicer pa je vse v glavi in tehniki, kako varno prestavljati noge in roke na tem najbolj zahtevnem delu poti. V sebi sem imela samo dve misli: "3-točkovni prijem" in "ne glej dol".

Po adrenalinskem vzponu ti sapo vzame še razgled, ki ga doživiš na samem vrhu. Občutek, ko stojiš na najvišji točki slovenskega ozemlja, je edinstven in nepozaben. V tistem trenutku te zaobjame veselje ob uspešnem podvigu in pozabiš na utrujenost po dolgi prehojeni poti.

Vse, kar morate vzeti s sabo na pot

Za dvodnevni vzpon na Triglav je zelo pomembna priprava. V pohodniški nahrbtnik morate spraviti vse potrebno za na pot ter obenem paziti, da si ne boste na hrbet oprtali prevelikega bremena. Imejte v mislih, da boste morali nahrbtnik celo pot nositi na svojih ramenih!

Nujne potrebščine za dvodnevni vzpon:

 • Pohodniške palice
 • Rezervna oblačila: majice z dolgimi in kratkimi rokavi, flis, spodnje perilo, nogavice, "Windstop"  jakna
 • Rokavice (za oprijem jeklenic; uporabite lahko tudi kolesarske rokavice)
 • Volnena kapa
 • Sončna krema
 • Kapa s šiltom
 • Ročna ura
 • Sončna očala
 • Mobilni telefon v ovratni torbici

 • Pisalo, beležnica
 • Svetilka (za kočo in nočno odhajanje na WC)
 • Osnovna prva pomoč (obliži, protibolečinske tablete, krema za razbolele mišice…)
 • Natikači za hojo po koči
 • Osebni dokument,  planinska izkaznica
 • Hrana: energijske tablice, sendvič, sadje (sveže in/ali suho), voda, čokolada
 • Manjša vrečka za smeti
 • Vse za osebno higieno (ne pozabite predvsem na higienske vlažne robčke, papirnate robčke in toaletni papir)

 QL namigi 

 • Pred vzponom na sam vrh Triglava pustite pohodniške palice pri domu Planika, ker vas pri premagovanju zadnjega grebena in oprijemanju jeklenic lahko precej ovirajo.
 • Če imate možnost, pustite večje kose prtljage pri planinskem domu. Na sam vrh odnesite le manjši nahrbtnik z najbolj nujnimi stvarmi: vodo in flis jopo, da vas na vrhu ne bo prezeblo.
 • Pri izdelkih za osebno higieno in nego se odločite (v kolikor je le mogoče) za izdelke v potovalni embalaži. S tem boste bistveno zmanjšali težo vašega nahrbtnika.

Izberite ustrezen nahrbtnik!

Ne samo vsebina, tudi izbira pravega nahrbtnika je pri daljših pohodih zelo pomembna. Pri tem bodite pozorni na naslednje lastnosti:

 • Ojačan hrbtni del
 • Dober oprijem hrbtenice s pripenjanjem na prsnem košu in bokih
 • Vodoodporni material
 • Oblika, ki dopušča zračenje hrbtnega dela
 • Številne zadrge, žepi in paščki, ki omogočajo enostaven dostop do vsebine nahrbtnika


 QL nasvet:  V septembrskih dneh je Triglav priljubljena pohodniška destinacija. Če se želite izogniti nadpovprečni gneči pri vzponu, svetujemo, da se na podvig ne odpravite med 9. in 10. septembrom, saj takrat poteka akcija vzpona 100 žensk na Triglav.

Vso pohodniško opremo poiščite v Qlandii
Pametna ura Gear Fit 2

Pametna ura Gear Fit 2

Pametna športna ura z GPS-om in merilcem srčnega utripa.
Opornica za koleno Futuro

Opornica za koleno Futuro

Opornica nudi trden stranski oprijem in pomaga pri lajšanju akutnih bolečin v kolenu.
Merilnik Garmin

Merilnik Garmin

Vivosmart HR je izvrstna, rešitev za vse, ki iščejo enostavno napravo, ki beleži vašo aktivnost.
Čevlji Elten Lennox low

Čevlji Elten Lennox low

Inovacija zaščitne obutve iz Eltna, WELLMAXX podplat z materialom, ki zagotavlja optimalno blaženje energije.
Flis jakna Helly Hansen workwear

Flis jakna Helly Hansen workwear

Termoflis podloga z visokim ovratnikom za zašito brade, možnost vpenjanja v določene modele jaken Helly Hansen Workwear.
Aktivna majica Magni

Aktivna majica Magni

Majica z inovativno tehnologijo, ki omogoča izjemno hitro in boljšo suhost ter zagotavlja neprekinjeno suhost skozi cel dan.
Čevlji HH Magni SV flow

Čevlji HH Magni SV flow

Lahka delovna obutev z inovativno tehnologijo - kompozitni zaščitni podplatni vložek ščiti pred prebodom.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#izlet #otroci
S QLaro po Sloveniji
Naša mala podalpska dežela je polna zanimivih zgodb in čarobnih kotičkov. Raziščite jih v družbi vaših malih sončkov in se pustite navdušiti … znova in znova.
#izlet
V planince: Vogar
Nasvet za izlet.
#izlet
Na popoldanski skok v vodo

Hitro ohladitev po napornem dnevu si lahko privoščite tudi, če niste tik ob morju. Ko je zunaj zares vroče, se odpeljite do katerega od naravnih kopališč in se ohladite v prijetni svežini prekrasnih slovenskih voda. Oglejte si naše predloge, nato pa smuknite v kopalke in se prepustite uživanju!

QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVANovo mesto