Qlandia
Velika noč na sodoben način
Velika noč na sodoben način

Velika noč je praznik, ko se cela družina zbere in uživa ob tradicionalni velikonočni pojedini. Čeprav ima vsak kraj in celo vsaka družina svoje običaje, se iz kulinaričnega vidika na mizi običajno pojavijo šunka, hren in pirhi, ob tem pa zadiši slastna potica. 

Želite letos presenetiti z nekoliko bolj sodobno različico velikonočne pojedine? Najljubše jedi smo nekoliko začinili in preoblekli v novo podobo – da boste na ta dan zablesteli kot pravi kuharski mojster.

 Za žejo 

Malinova limonada z meto in ingverjem

  • 4 sočne limone
  • 100 g malin
  • Za palec velik kos ingverja
  • 2 vejici poprove mete
  • med ali sladkor po okusu. 


Ožamemo limonin sok in ga nalijemo v večji vrč. Dodamo maline in poprovo meto. S kuhalnico rahlo potlačimo. Dodamo na tanke rezine narezan ingver in sladkamo po okusu. Vse skupaj premešamo in dolijemo 1,5 do 2 l vode. Limonado ohladimo oziroma jo po želji postrežemo z ledenimi kockami.
 Za lakoto 

Pečena glazirana šunka s klinčki

  • 4 kg prekajene in kuhane šunke
  • 3 žlice tekočega medu
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • ½ žličke mlete pekoče paprike
  • Manjša pest klinčkov

Šunko po vrhu z nožem narahlo zarežemo v obliki mreže. V vogale nastalih kvadratov v šunko zapičimo po en klinček. Šunko damo v pekač in jo pokrijemo. Posebej zmešamo glazuro iz medu, kisa in paprike. Pečico segrejemo na 160 °C. Pekač s šunko postavimo v ogreto pečico in pečemo 90 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice in šunko premažemo s pripravljeno medeno glazuro. Pekač znova postavimo v pečico še za 40 minut. Ko je šunka lepo pečena, jo vzamemo iz pečice in pokrijemo z alufolijo ter pustimo počivati 15 minut. Šunko narežemo na tanke rezine in postrežemo.
 Za posladkat 

Kokosova potica s čokolado

Sestavine za kvašeno testo:
  • 500 g bele moke
  • 50 g čokolade v prahu
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 50 g masla
  • 50 ml sladke smetane
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1 žlica ruma
  • ščepec soli
  • 200 ml mlačnega mleka
  • 50 g kvasa
  • 3 rumenjaki
  • 1 žlica sladkorja
Sestavine za nadev:
  • 400 g kokosove moke
  • 150 g sladkorja
  • 45 ml sladke smetane
  • 3 beljaki
  • 50 g masla

Sestavine za premaz in posip:
  • 1 jajce
  • 2-3 žlice mleka
Maslo stopimo in ohladimo. Segrejemo mleko. Moko presejemo v večjo skledo, naredimo na sredini jamico in vanjo zdrobimo sveži kvas. Okrog kvasa dodamo še ostale sestavine za testo. Pričnemo mešati z električnim mešalnikom ter postopoma dodajamo rahlo ogreto mleko. Testo mešamo toliko časa, dokler ni na otip elastično in se ne sprijema več za posodo. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati vsaj pol ure.

Vzhajano testo stresemo na pomokano podlago, ponovno zamesimo in ponovimo vzhajanje.

Pripravimo nadev. Na zmernem ognju segrevamo maslo, smetano in sladkor. Počakamo, da mešanica zavre, ob tem pa večkrat premešamo. Dodamo kokosovo moko, ponovno prevremo in odstavimo. Pustimo, da se mešanica ohladi. Beljake stepemo v trd sneg ter mu previdno primešamo ohlajeno kokosovo mešanico.

Testo razvaljamo na prst debelo in premažemo s kokosovim nadevom. S pomočjo prta ga previdno zvijemo v tesen zvitek, katerega položimo v namaščen pekač za potico. Premažemo z razžvrkljanim jajcem, kateremu smo dodali nekaj žlic mleka, in potico po celi dolžini prebodemo z vilicami. Pečemo pri 190 °C približno 60 minut. Nato pustimo, da se potica ohladi v pekaču in jo šele nato zvrnemo na krožnik.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Piknik sezona: Kako očistiti žar?

Obožujemo piknike in druženje na domačem vrtu. Vendar po vsakem pikniku nas čaka mastna in zažgana nadloga – žar. Že poznate trike, kako ga enostavno in brez muk očistiti?

#kulinarika
Ste že slišali za Poke Bowls?
Tradicionalna specialiteta s Havajev osvaja kulinarično sceno in srca. Privoščite si okusno in lično skledo sreče.
#kulinarika
Recept: Po-velikonočni žepki

Kam z ostanki velikonočne pojedine? Pripravite hrustljave žepke, polne velikonočnih okusov. Hitra in preprosta rešitev kam z ostanki šunke in pirhov.

#kulinarika
Recept: Sočna velikonočna šunka v testu

Slastna in bohotna, šunka v kruhovem testu vsekakor ne sme manjkati na velikonočni mizi. Pripravite jo po našem receptu, zraven pa postrezite sladko čili omako ali jabolčno čežano.

#kulinarika
Pisani italijanski piščanec

Lahkotna simfonija okusov iz pečice. Z veliko beljakovinami in vlakninami ter izjemno malo hidrati je idealna izbira za okusno kosilo ali večerjo v času izpolnjevanja novoletnih zaobljub.

#kulinarika
Poširane hruške s sladoledom
Preprosta, a obenem elegantna in dekadentna sladica je idealen zaključek prefinjene praznične večerje. Pripravite jo po našem receptu.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA



QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA



Novo mesto