Qlandia
Švig, švig izza ovinka …

Tudi v izjemnih zimskih razmerah se po cesti zapeljite varno. Preberite si, kako ravnati v svojem avtomobilu, ko vas na cesti doleti sneg ali celo poledica.

Veseli čas zimskih radosti se hitro spremeni v nočno moro, ko pomislimo, da se moramo v ekstremnih zimskih razmerah usesti v avtomobil in zapeljati na vse prej kot varno cesto. Vožnja v mrazu, snegu in poledici je zagotovo eden najtežjih izzivov, ko govorimo o obvladanju svojega jeklenega konjička. Za lažji spopad z zimskimi razmerami smo za vas zbrali osnovna priporočila, kako ravnati na cesti.

Osnovni pogoj je brezhiben avtomobil

Za vožnjo v zimskih razmerah je še posebej pomembno, da je naš avtomobil brezhibno pripravljen na zimo. Osnova so seveda zimske pnevmatike, ki zagotavljajo boljši oprijem na cesti. Pri tem velja upoštevati pravilo 4x4 – v zimskem času na avtomobil namestite štiri enake pnevmatike z najmanj 4 mm profila. Preverite tudi tlak v pnevmatikah, ki naj bo v grobem za 0,2 bara višji kot v letnih.

Poleg pnevmatik velja pregledati še osnovno mehaniko avtomobila, da vas v mrzlem jutru ne bo pustil na cedilu. 

QL namig: preverite svoj akumulator!

Pri ugasnjenem motorju v temi za nekaj minut prižgite dolge luči, nato pa zaženite motor. Če bodo po prižigu motorja luči svetile opazno svetleje, je to znak, da vaš akumulator peša in ga bo treba kmalu zamenjati.

Največ težav, predvsem pri starejših avtomobilih, povzroča dotrajan akumulator. Pri nizkih temperaturah se bo njegova učinkovitost še dodatno zmanjšala, saj akumulator pri 0 °C dosega le 80 % svoje nazivne zmogljivosti, pri -20 °C pa le še 50 %. Za manj težav na cesti lahko avtomobilu dodate motorno olje z večjo viskoznostjo, ki olajša zagon pri nižjih temperaturah, v hladilno tekočino pa dodate sredstvo proti zamrzovanju. Ker zimske razmere spremljajo mokri in umazani vremenski pojavi, preverite tudi stanje brisalcev in v posodo za pralno tekočino natočite zimsko pralno sredstvo, ki preprečuje zamrzovanje.

Vse to lahko opravite sami, svojega jeklenega konjička pa lahko naročite tudi na kakovosten pregled pred zimo, kjer bodo usposobljeni strokovnjaki preverili vaš avtomobil in uredili vse potrebno za brezhibno vožnjo.
Vabljeni v Avtohišo Vrtač, kjer vam poleg novih in rabljenih vozil nudijo servis vašega vozila, popravila, svetovanje in nego tudi za najbolj ekstremne zimske razmere.

7 QL nasvetov za varno vožnjo

  1. Na cesto se podajte le z brezhibnim in ustrezno opremljenim avtomobilom.
  2. Pred odhodom z vozila odstranite led in sneg. Padanje snega iz avtomobila v gibanju lahko namreč povzroči še dodatne nevšečnosti v prometu ali celo nesrečo!
  3. Zavorna pot v zimskih razmerah je precej daljša, zato zmanjšajte hitrost in poskrbite za ustrezno varnostno razdaljo. Osnovno priporočilo za lokalne ceste pravi, da moramo na mokri cesti hitrost zmanjšati za 30 %, na zasneženi cesti prepoloviti, če pa naletimo na poledico, hitrost zmanjšamo za 70 %. Seveda pa upoštevamo trenutne razmere na cesti in vožnjo ustrezno prilagodimo.
  4. Brez sunkovitih potez. Avtomobil na zasneženi ali ledeni podlagi ima veliko slabši oprijem, zato pospešujte, zavijajte ter zavirajte nežno in postopoma.
  5. Na pot se odpravite prej. V zimskih razmerah je vožnja bolj počasna in posledično promet bolj zgoščen. Preprečite, da vam naglica povzroči nevšečnosti na cesti. Če boste imeli dovolj časa, se boste na pot podali bolj umirjeni in bolj se boste posvetili dejanskim razmeram.
  6. Dodatna pozornost ni nikoli odveč. Na cesti niste sami, in čeprav ste vi odlično pripravljeni na zimsko vožnjo imajo morda drugi udeleženci v prometu težave. Neustrezne pnevmatike, strah, slabo očiščeno cestišče … vse to lahko predstavlja oviro. Spremljajte dogajanje in ustrezno ukrepajte.
  7. Načrtujte svojo pot. Če je ravnokar zapadla večja količina snega, uporabite raje glavne ceste, katere najprej splužijo in počistijo. Preverite tudi, kje so nastali zastoji ali nesreče ter preverite prometna obvestila.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#nasvet #šport
Eno pametno, prosim!

Pametne ure osvajajo svet. Že imate svojo?

#nasvet
Kaj beremo to jesen?
Čas je, da oblečemo mehek pulover, se zabubimo pod najljubšo odejo in polni navdušenja potegnemo novo knjigo na plan.
#nasvet #zdravje
Poletna intimna nega

Za intimno nego moramo seveda poskrbeti v vsakem letnem času, vendar je poleti še toliko bolj pomembno da se je lotimo pravilno. Vročina in vlaga spodbujata potenje, kar je lahko izjemno neprijetno za intimne predele. Na kaj moramo biti v vročih dneh še posebej pozorni?

#nasvet
Kuža in jaz: kako se odpraviti na počitnice z avtom
Prihaja poletje in čas, ko razmišljamo o načrtih za počitnice. Boste svojega zvestega štirinožnega prijatelja vzeli s seboj na pot? Da bo vožnja s kužkom v jeklenem konjičku prijetna in varna za vse, je potrebno upoštevati nekaj preprostih pravil.
#nasvet
7 QL trikov, kako lahko uporabite zobno pasto

To, da poskrbi za čiste zobe in svež zadah že vsi vemo. Kaj pa lahko še očistite z njo?

#nasvet
4 domači postopki barvanja pirhov
Od otroško zabavnih do moderno elegantnih – pripravili smo vam kar nekaj idej, kako doma ustvariti prelivajoče se barvne pirhe in z njimi okrasiti velikonočno mizo.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
V Qlandii vas že čaka sveža številka QL magazina STYLE, polna svežih QL modnih trendov, novosti in idej za bolj hladne jesenske in zimske dni. »Ta dolg« magazin, kot mu pri nas rečemo, prinaša vse najboljše, kar vam je na voljo v nakupovalnih centrih Qlandia. Pobrskajte po izjemnih modnih kosih novih kolekcij za jesen in zimo 2019/2020, poiščite idejo ali dve za aktivnosti v družbi najmlajših, odkrijte najboljše iz sveta tehnologije in še in še.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Novo mesto