Qlandia
Švig, švig izza ovinka …

Tudi v izjemnih zimskih razmerah se po cesti zapeljite varno. Preberite si, kako ravnati v svojem avtomobilu, ko vas na cesti doleti sneg ali celo poledica.

Veseli čas zimskih radosti se hitro spremeni v nočno moro, ko pomislimo, da se moramo v ekstremnih zimskih razmerah usesti v avtomobil in zapeljati na vse prej kot varno cesto. Vožnja v mrazu, snegu in poledici je zagotovo eden najtežjih izzivov, ko govorimo o obvladanju svojega jeklenega konjička. Za lažji spopad z zimskimi razmerami smo za vas zbrali osnovna priporočila, kako ravnati na cesti.

Osnovni pogoj je brezhiben avtomobil

Za vožnjo v zimskih razmerah je še posebej pomembno, da je naš avtomobil brezhibno pripravljen na zimo. Osnova so seveda zimske pnevmatike, ki zagotavljajo boljši oprijem na cesti. Pri tem velja upoštevati pravilo 4x4 – v zimskem času na avtomobil namestite štiri enake pnevmatike z najmanj 4 mm profila. Preverite tudi tlak v pnevmatikah, ki naj bo v grobem za 0,2 bara višji kot v letnih.

Poleg pnevmatik velja pregledati še osnovno mehaniko avtomobila, da vas v mrzlem jutru ne bo pustil na cedilu. 

QL namig: preverite svoj akumulator!

Pri ugasnjenem motorju v temi za nekaj minut prižgite dolge luči, nato pa zaženite motor. Če bodo po prižigu motorja luči svetile opazno svetleje, je to znak, da vaš akumulator peša in ga bo treba kmalu zamenjati.

Največ težav, predvsem pri starejših avtomobilih, povzroča dotrajan akumulator. Pri nizkih temperaturah se bo njegova učinkovitost še dodatno zmanjšala, saj akumulator pri 0 °C dosega le 80 % svoje nazivne zmogljivosti, pri -20 °C pa le še 50 %. Za manj težav na cesti lahko avtomobilu dodate motorno olje z večjo viskoznostjo, ki olajša zagon pri nižjih temperaturah, v hladilno tekočino pa dodate sredstvo proti zamrzovanju. Ker zimske razmere spremljajo mokri in umazani vremenski pojavi, preverite tudi stanje brisalcev in v posodo za pralno tekočino natočite zimsko pralno sredstvo, ki preprečuje zamrzovanje.

Vse to lahko opravite sami, svojega jeklenega konjička pa lahko naročite tudi na kakovosten pregled pred zimo, kjer bodo usposobljeni strokovnjaki preverili vaš avtomobil in uredili vse potrebno za brezhibno vožnjo.
Vabljeni v Avtohišo Vrtač, kjer vam poleg novih in rabljenih vozil nudijo servis vašega vozila, popravila, svetovanje in nego tudi za najbolj ekstremne zimske razmere.

7 QL nasvetov za varno vožnjo

  1. Na cesto se podajte le z brezhibnim in ustrezno opremljenim avtomobilom.
  2. Pred odhodom z vozila odstranite led in sneg. Padanje snega iz avtomobila v gibanju lahko namreč povzroči še dodatne nevšečnosti v prometu ali celo nesrečo!
  3. Zavorna pot v zimskih razmerah je precej daljša, zato zmanjšajte hitrost in poskrbite za ustrezno varnostno razdaljo. Osnovno priporočilo za lokalne ceste pravi, da moramo na mokri cesti hitrost zmanjšati za 30 %, na zasneženi cesti prepoloviti, če pa naletimo na poledico, hitrost zmanjšamo za 70 %. Seveda pa upoštevamo trenutne razmere na cesti in vožnjo ustrezno prilagodimo.
  4. Brez sunkovitih potez. Avtomobil na zasneženi ali ledeni podlagi ima veliko slabši oprijem, zato pospešujte, zavijajte ter zavirajte nežno in postopoma.
  5. Na pot se odpravite prej. V zimskih razmerah je vožnja bolj počasna in posledično promet bolj zgoščen. Preprečite, da vam naglica povzroči nevšečnosti na cesti. Če boste imeli dovolj časa, se boste na pot podali bolj umirjeni in bolj se boste posvetili dejanskim razmeram.
  6. Dodatna pozornost ni nikoli odveč. Na cesti niste sami, in čeprav ste vi odlično pripravljeni na zimsko vožnjo imajo morda drugi udeleženci v prometu težave. Neustrezne pnevmatike, strah, slabo očiščeno cestišče … vse to lahko predstavlja oviro. Spremljajte dogajanje in ustrezno ukrepajte.
  7. Načrtujte svojo pot. Če je ravnokar zapadla večja količina snega, uporabite raje glavne ceste, katere najprej splužijo in počistijo. Preverite tudi, kje so nastali zastoji ali nesreče ter preverite prometna obvestila.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#nasvet
Boste podarili rožico? Preverite kaj pomeni!

Izberite in podarite rožo s pravim sporočilom. Preverite kakšen simbolični pomen nosi cvetje, ki ga najpogosteje podarjamo in poskrbite za presenečenje z osebno noto.

#dom #nasvet
Detajli, ki bodo naredili vaš dom popolnoma šik

Za popolnoma nov videz prostorov ni se treba lotiti temeljite prenove. Zadostuje že, da v svoj dom vnesete nekaj detajlov, s katerimi mu dodate šik pridih.

#nasvet #lepota
Ideja za darilo: doma narejene dišeče kopalne bombice
Prikupne barvite bombice, ki pričarajo omamno dišečo kopel so izvrstno darilo. Zakaj jih letos ne bi izdelali kar doma in z njimi obdarili najdražje? Predstavljamo vam super enostaven recept.
#nasvet
Kdo se boji praznikov?
Medtem ko mi uživamo v čarih prazničnih dni, lahko glasen šum in pokanje vznemiri ali celo prestraši naše male štirinožne ljubljenčke. Poglejte, kako jim lahko v takih primerih pomagate.
#nasvet
Kako se pripraviti na posvojitev?
Vsak dober posvojitelj jemlje prihod novega člana družine, kar domača žival zagotovo je, resno in odgovorno. To pomeni, da se že pred posvojitvijo pozanima za potrebe določene pasme, pa tudi prav za posebnosti, povezane z izbranim kosmatincem. 
#nasvet
Kaj pomeni posvojiti domačo žival?
Imeti rad živali ali odgovorno skrbeti za njih sta dve različni stvari, ki skupaj določata dobrega lastnika domače živali. Drugače povedano, imeti rad živali je hvalevredno čustvo, skrbeti zanje pa zahteva trud in veliko odgovornost. 
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVANovo mesto