Qlandia
QL razvada: čokolada

Brez čokolade si mnogi med nami življenja sploh ne predstavljamo. Pa gre res samo za razvado?

Dandanes imamo na izbiro na tisoče različnih vrst čokolade. Lahko jo jemo, pijemo, namažemo na kruh ali telo, prelijemo čez sladoled in palačinke ali jo nalijemo v koktajl. Dejstvo je, da se po zaužitju čokolade počutimo bolje, pa naj bo bela, mlečna, grenka, jedilna ali vijolična. Vsak ima svojo najljubšo. Vendar ni vsaka tudi najboljša. Tista prava, s pozitivnimi in celo zdravilnimi učinkovinami, je črna čokolada z vsaj 70% kakava. 

 ABC čokolade 

Začnimo na začetku. Obstaja več vrst čokolade:

  • grenka čokolada ima največjo vsebnostjo kakava,
  • mlečna vsebuje kakavovo maslo, mleko, sladkor ali druga sladila ter arome,
  • bela čokolada je najbolj lomljiva, zanimivo pa je, da je popolnoma brez nemastnih kakavovih delov,
  • čokolada za kuhanje in druge.

 Zakaj se po čokoladi počutimo bolje? 

  • Več kot 500 naravnih sestavin se skriva v čokoladi. Nekatere vplivajo tudi na boljše razpoloženje.
  • Čokolada vsebuje naravni stimulant teobromin, ki je podoben kofeinu. Njegov učinek pa je blažji in manj poživilen.
  • Vsebuje tudi kofein, le 10x manj kot ga je v skodelici kave.
  • Vpliva na sprostitev endorfinov v možganih.
  • Pomaga pri obnovi mišic.
Poiščite svojo najljubšo čokolado v trgovinah z živili v Qlandii

Zdravilni učinki temne čokolade

Znanstveniki so s pomočjo raziskav dokazali, da prava temna čokolada s 70 odstotki kakava ali več deluje tudi zdravilno.

Bolj zdrava koža. Zaradi antioksidantov v čokoladi je koža bolj gladka, navlažena in manj dovzetna za sončne opekline.

Bolj zdravi zobje. Kakavova zrna vsebujejo protibakterijske snovi, ki zavirajo tvorjenje oblog in ščitijo pred kariesom.

Preprečevanje debelosti. Kakav je bogat z vlakninami in beljakovinami, zato temna čokolada zadržuje sitost in preprečuje prenajedanje.

Zdravje srca in ožilja. Oleinska kislina v kakavu znižuje količino slabega in dviguje količino dobrega holesterola v krvi. Protivnetne sestavine ob tem varujejo ožilje pred vnetji ter nižajo krvni tlak.

Krepitev koncentracije. Uživanje čokolade spodbudi pretok krvi v možganih, to pa pomaga pri ohranjanju koncentracije.

Blažitev napetost. Ob stresu v krvi naraste količina kortizola, ki, med drugim, veča verjetnost depresije.

Učinkovitejša vadba. Uživanje temne čokolade pred vadbo telesu priskrbi energijo, antioksidanti iz kakava pa ščitijo pred utrujenostjo po vadbi in jo ublažijo kar za 30 odstotkov.

 QL informacija 

Chocopologie je najdražja čokolada na svetu. Za en čokoladni praline je potrebno odšteti 177 evrov, za celoten paket pa kar 1847 evrov.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Pisane jesenske juhe
Jesen prinaša celo paleto toplih barv. Postrezite jih tudi na domači mizi.
#kulinarika
Energijske ploščice s čokolado
Pripravite zdrav prigrizek, ki je obenem božansko dober. Ploščice so polne hranilnih snovi in nas napolnijo z energijo, pripravljene pa so brez belega sladkorja. Super nadomestek čokoladi in drugim industrijsko pripravljenim sladicam za trenutke, ko nam »pade cuker«.
#kulinarika
Čas je za lučke!

Vas mika sladoled, vendar si želite nekaj bolj zdravega? Pripravite si super QL lučke. Prava eksplozija sočnih okusov vas bo tako v vsakem trenutku čakala v domačem zamrzovalniku. Poglejte recepte.

#kulinarika
Sočna španska paella z morskimi sadeži

Okusna morska jed, ki izvira iz sončne Valencie, bo tudi na domačih krožnikih priklicala pravo poletno atmosfero. Za vas smo pripravili recept.

#kulinarika
QL recept: Svež jogurtov dip (tzatziki)
Odlična izbira za pomakanje hrustljave zelenjave, tortilja zvitkov, mesa z žara ipd.
#kulinarika
QL recept: Tandoori piščanec z melono in mandlji
Hiter in zdrav obrok, ki pa je tudi nadvse okusen. 
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
V Qlandii vas že čaka sveža številka QL magazina STYLE, polna svežih QL modnih trendov, novosti in idej za bolj hladne jesenske in zimske dni. »Ta dolg« magazin, kot mu pri nas rečemo, prinaša vse najboljše, kar vam je na voljo v nakupovalnih centrih Qlandia. Pobrskajte po izjemnih modnih kosih novih kolekcij za jesen in zimo 2019/2020, poiščite idejo ali dve za aktivnosti v družbi najmlajših, odkrijte najboljše iz sveta tehnologije in še in še.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Novo mesto