Qlandia
V planince: Velika planina
V planince: Velika planina
Navet za izlet!

  • trajanje: 1 h
  • težavnost: 1
  • zakaj priporočamo: Tradicionalne pastirske hiške, vijolična odeja žafrana in seveda hudomušne kravice bodo marsikoga pustile brez besed.

Za Veliko planino ste zagotovo že slišali. Njene idilične pastirske hiške in cvetoča pobočja pa ste zagotovo že občudovali na marsikateri fotografiji naše prelepe dežele. Odlična je za družinski izlet ob koncu tedna ali za malo daljši sprehod, saj vzpon ni zahteven, obenem pa odpira prekrasne razglede na njene naravne lepote.

Velika planina je visokogorska planota v Kamniško-Savinjskih Alpah, blizu Kamnika. Razprostira se na slabih 6 kvadratnih kilometrih, na višini okrog 1.500 metrov. Velika planina, ki zajema tudi Malo in Gojško planino, je najvišja pašna planina v Sloveniji.

Za lahkoten izlet, ki ne zahteva nikakršne fizične pripravljenosti, izberite pot iz parkirišča pri Ušivcu. V Stahovici zavijemo desno in se peljemo mimo kraja Krivčevo do kraja Črnicev, od koder nadaljujemo po lepi široki makadamski poti do parkirišča pri Ušivcu. Od tukaj nas po označeni poti čaka le približno ura zmerne hoje po lepem in nezahtevnem terenu. Pot je primerna tudi za starejše in mamice z vozički, zato ne odlašajte in se podajte na QL izlet.

Kaj si lahko ogledate na Veliki planini?

Pastirsko naselje.To naselje velja za enega najlepših v Evropi. Prepoznavno je postalo po svoji klasični arhitekturi, s katero je postalo simbol Velike planine in glavni motiv večine fotografij. Tukaj je najbolj živahno od junija do septembra, saj so takrat tukaj naseljeni pravi pastirji, ki imajo na planini svojo čredo krav.

Kamniška murka.Če ste kdaj občudovali vijolično obarvana pobočja na fotografijah s planine, morate Veliko planino obiskati v mesecu juniju. Takrat namreč ta prekrasna rožica cveti v vsej svoji lepoti. Vsekakor pa bodite spoštljivi do narave in pustite cvetlicam, da rastejo v svojem okolju. Kamniška murka je namreč edina od murk, ki se nahaja na Rdečem seznamu ogroženih rastlin.

Turistično naselje.To je zagotovo najbolj obljudeno območje Velike planine. Gre za območje okoli gostišča Zeleni Rob, kjer se razprostirajo turistične koče, ki so prav tako zgrajene v tipičnem planinskem slogu.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#izlet #otroci
S QLaro po Sloveniji
Naša mala podalpska dežela je polna zanimivih zgodb in čarobnih kotičkov. Raziščite jih v družbi vaših malih sončkov in se pustite navdušiti … znova in znova.
#izlet
V planince: Vogar
Nasvet za izlet.
#izlet
Na popoldanski skok v vodo

Hitro ohladitev po napornem dnevu si lahko privoščite tudi, če niste tik ob morju. Ko je zunaj zares vroče, se odpeljite do katerega od naravnih kopališč in se ohladite v prijetni svežini prekrasnih slovenskih voda. Oglejte si naše predloge, nato pa smuknite v kopalke in se prepustite uživanju!

QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVANovo mesto