Qlandia
Poširane hruške s sladoledom
Poširane hruške s sladoledom
Preprosta, a obenem elegantna in dekadentna sladica je idealen zaključek prefinjene praznične večerje. Pripravite jo po našem receptu.

Kdo pravi, da morajo biti sladice zahtevne in kompleksne. Za odličen zaključek pomembne večerje ali prazničnega slavja postrezite te elegantne poširane hruške. Bogato rdeče vino in krasna paleta začimb poudarijo naravno sladkost hrušk in v trenutku poveličajo ta v osnovi preprost sadež.

Za poširanje izberite vino, ki ga radi pijete. Ni treba posegati po dragih buteljkah, izberite vino polnega okusa, ki ga najdete v vaši trgovini. Seveda lahko hruške poširate tudi v belem vinu, vendar žametno rdeča barva, ki jo prinese rdeče vino, naredi sladico še toliko bolj praznično in prefinjeno.

Potrebujemo

  • 100 g sladkorja
  • 1 velik kos pomarančne lupine
  • 8-10 klinčkov
  • 1 cimetovo palčko
  • 2 skodelici rdečega vina (priporočamo Cabernet Sauvignon ali Merlot, vendar lahko uporabite poljubno vino)
  • ½ skodelice pomarančnega soka
  • 2 žlici ekstrakta vanilje
  • ½ skodelice malin ali izkoščičenih češenj
  • 5 srednje velikih čvrstih hrušk (najbolje sorte Kaiser oz. Bosc)
  • sladoled (burbonska vanilja)

Priprava

V kozici združimo vse sestavine razen hrušk (in sladoleda). Kozica naj bo dovolj velika, da lahko vanjo lepo položimo hruške in jih tudi malce premaknemo pod kotom, vendar naj ne bo prevelika, saj v nasprotnem primeru tekočina ne bo pokrila celotnih hrušk. Preverite ustreznost kozice preden začnete s kuhanjem.

Mešanico z rdečim vinom segrevamo na srednjem ognju in pripeljemo do vretja. Mešamo, da se sladkor popolnoma raztopi. Precedimo, da odstranimo sadno pulpo in morebitna semena. Klinčke, pomarančno lupinico in cimet vrnemo v tekočino in ponovno prelijemo v kozico.

Ko je tekočina za poširanje pripravljena, olupimo hruške in jih takoj položimo v kozico. Hruške se bodo namreč razbarvale, če jih prej olupimo in pustimo čakati.

Hruške poširamo 20-25 minut na srednje-nizkem ognju (tekočina naj le rahlo vre). Obračamo vsakih 5 minut, da se enakomerno poširajo na vseh straneh, vključno z vrhom pri peclju (pribl. 10 minut pred koncem kuhanja postavimo hruško pod kotom, da je tudi zgornji del prekrit s tekočino). Nato odstavimo in hruške v pokončnem položaju pustimo v vinski tekočini, da se ohladijo.

Pred serviranjem hruške vzamemo iz tekočine in postavimo na krožnik, katerega smo prekrili s plastično folijo. Lahko jih tudi ohladimo v hladilniku. Vinsko mešanico, ki je ostala v kozici, ponovno zavremo in rahlo kuhamo še nekaj minut, da se tekočina zgosti v sirup.

Hruške serviramo na desertnem krožniku. S čopičem jih rahlo premažemo z vinskim sirupom, da se lepo svetijo. Nekaj sirupa tudi polijemo po hruškah. Serviramo s kepico sladoleda z okusom burbonske vanilje.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Rižota z bučo in kraljevimi kozicami
Tako kremasta in bogatega okusa, da se ob njej sline kar pocedijo. Odlična topla predjed tudi za prefinjeno gurmansko praznično večerjo ali kosilo.
#kulinarika
Svinjska pečenka z zelišči
Kot glavna jed praznične večerje ali kar tako, ker se radi kulinarično razvajate. Svinjska pečenka z bogatim sočnim polnilom iz zelišč bo na mizo prinesla pravo praznično veselje. Poskusite ta recept.
#kulinarika
Pisane jesenske juhe
Jesen prinaša celo paleto toplih barv. Postrezite jih tudi na domači mizi.
#kulinarika
Energijske ploščice s čokolado
Pripravite zdrav prigrizek, ki je obenem božansko dober. Ploščice so polne hranilnih snovi in nas napolnijo z energijo, pripravljene pa so brez belega sladkorja. Super nadomestek čokoladi in drugim industrijsko pripravljenim sladicam za trenutke, ko nam »pade cuker«.
#kulinarika
Čas je za lučke!

Vas mika sladoled, vendar si želite nekaj bolj zdravega? Pripravite si super QL lučke. Prava eksplozija sočnih okusov vas bo tako v vsakem trenutku čakala v domačem zamrzovalniku. Poglejte recepte.

QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Praznični QL magazin je že prišel v vašo Qlandio in s seboj prinaša cel kup presenečenj, s katerimi boste popestrili praznične dni sebi in svojim najdražjim. Poiščite ideje za prikupna darila, tudi taka, ki jih lahko naredite sami (in fantastično dišijo), oblecite se za slavnostno odštevanje in pokukajte med trike, kako uspešno uskladiti še zadnje obveznosti in zabavo. Vsi gurmani boste med prazničnimi recepti zagotovo našli nekaj za razvajanje svojih brbončic, pozabili pa nismo niti na naše male štirinožce z nasveti, kako tudi njim polepšati praznike.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Novo mesto