Qlandia
Boste podarili rožico? Preverite kaj pomeni!

Izberite in podarite rožo s pravim sporočilom. Preverite kakšen simbolični pomen nosi cvetje, ki ga najpogosteje podarjamo in poskrbite za presenečenje z osebno noto.

Vrtnice, tulipani, orhideje, sončnice … prekrasno dišeče cvetje je visoko na seznamu priljubljenih daril. Še posebej na dan zaljubljenih, ko želimo svojo ljubezen presenetiti s čudovito malenkostjo, je rožica ali nekaj njih popolna izbira, ki sporoča, da imamo nekoga rad.

Seveda je prvo pravilo to, da izberemo cvetje, ki bo obdarovancu všeč. Če poznamo okus in vemo, s katero rožo bomo zadeli v polno, je zmaga že na naši strani.

Želite s cvetjem povedati več? Vsaka roža nosi v sebi sporočilo, ki ji je bilo skozi kulture in tradicije pripisano. Zato tudi ob določenih priložnostih pogosteje vidimo določeno cvetje. Za vse, ki želite v podarjen šopek vplesti sporočilo, smo pripravili kratek vodič simboličnega pomena najbolj priljubljenih cvetlic.

Vrtnice pomenijo ljubezen – v vseh svojih oblikah

Ob valentinovem ne moremo mimo cvetja, ki je že od nekdaj prva izbira zaljubljenih. Tako žlahtna, elegantna in dehteča, vrtnica zadane naravnost v srce. Njena priljubljenost je postala navdih za pravi jezik vrtnic, ki glede na barvo in število podarjenih vrtnic, poda obdarovancu različna sporočila. Zato preden sestavite šopek iz svojih najljubših barv le preberite spodnje razlage in premislite, ali izbira podaja to, kar zares čutite.

 • Rdeče vrtnicebrez dvoma podajajo ljubezen in globoka čustva. Zato so običajno tudi prva izbira zaljubljencev. Pomenijo lahko tudi globoko željo biti z nekom, spoštovanje, oboževanje in predanost. Nič ne pove bolje »ljubim te« in »želim si te« kot ducat rdečih vrtnic.
 • Bele vrtnicepomenijo čistost in nedolžnost. So prava izbira za obeleženje nove ljubezni in na sploh novih začetkov, tudi takrat, ko želite obrniti nov list in začeti znova.
 • Rumene vrtnicemorda niso najboljša izbira na dan zaljubljencev. Čeprav izražajo radost in toplino, je njihov pomen zasidran v prijateljstvo in neromantičen odnos. Rumenih vrtnic se je prijel tudi pomen ljubosumja in nezvestobe.
 • Rožnate vrtnice podajonežna čustva, kot so občudovanje, veselje in hvaležnost. Bolj svetli odtenki označujejo prikupnost in nedolžnost, povezano s sladkimi začetki ljubezni, temnejši odtenki pa pomenijo oboževanje in hvaležnost. Rožnate vrtnice so tudi znak elegance in gracioznosti.
 • Oranžne vrtnice s svojim ognjenim pridihom zaznamujejo strast in energijo. Ko jih podarimo, sporočamo močno poželenje, ponos in gorečnost. Z njimi jasno povemo, da vemo kaj oz. koga si želimo.
 • Vrtnice v barvi sivkepomenijo očaranost in ljubezen na prvi pogled. Z njimi simpatiji povemo, da nas je očarala, jo obožujemo in si želimo poglobiti odnos.
 • Modre vrtnicepredstavljajo nedosegljivost in skrivnostnost. Z njimi sporočamo željo po nedosegljivem – »ne morem nehati misliti nate, pa čeprav te v tem trenutku ne morem imeti«.
 • Šopek naključno pomešanih barv odraža mešana čustva in podaja sporočilo »ne vem še, kakšna so moja čustva, vendar všeč si mi in si želim, da se bolje spoznava«. Z načrtnimi kombinacijami vrtnic pa seveda lahko sestavimo sporočilo, ki ga podajajo različne barve.

 Kaj pomeni število podarjenih vrtnic? 

Moč svojih čustev lahko poudarimo tudi z ustreznim številom vrtnic. Ugotovili smo, da rdeče vrtnice pomenijo »ljubim te« v svoji najbolj prvinski obliki. S številom podarjenim vrtnic lahko to sporočilo še bolj definiramo.

1 rdeča vrtnica                 »Ljubim te.«

2 rdeči vrtnici                   »Bodiva skupaj.«

3 rdeče vrtnice                »Tu smo samo jaz, ti in najina ljubezen.«

12 rdečih vrtnic               »Bodi moj/a!«

50 rdečih vrtnic                »Moja ljubezen zate ne pozna meja.«

Naredite darilo še bolj osebno s personalizirano Darilno kartico Qlandia. Izberite vajino najljubšo skupno fotografijo, dodajte sporočilo, ki prihaja naravnost iz srca, in Darilno kartico naročite kar prek spleta.

Pomen še nekaterih drugih cvetlic

Če se želite izogniti klasični vrtnici, imate seveda še veliko drugih možnosti, kako z rožo izraziti svoja čustva. 

Nekatere prav tako izražajo ljubezen, druge prijateljstvo, občudovanje, spoštovanje, gostoljubnost itd. 

Preverite v spodnjem leksikonu.

Za nasvet, katero cvetje podariti ob določeni priložnosti, se lahko obrnete tudi na osebje cvetličarne v svoji Qlandii.

 • Tulipan predstavlja izraz ljubezni. Simbolizira tudi slavo in popolno ljubezen.
 • Sončnica simbolizira čiste misli, oboževanje in predanost, predvsem v ljubezni.
 • Lilija simbolizira čista čustva in prefinjeno lepoto. Bela lilija simbolizira skromnost in nedolžnost, oranžna lilija simbolizira strast, rumena lilija pa simbolizira veselje in radost.
 • Orhideja simbolizira eksotično lepoto in čutnost. Označuje prefinjenost, premišljenost in zreli šarm. Simbolizira tudi ženski ponos.
 • Nagelj simbolizira ponos in lepoto. Rdeč nagelj pomeni ljubezen, ponos in občudovanje, rožnat nagelj pomeni ljubezen do ženske in mame, rumen nagelj pomeni zavrnitev ali razočaranje, bel nagelj pa pomeni čisto, nedolžno ljubezen.
 • Narcisa simbolizira spoštovanje in kavalirstvo. Označuje tudi ponovno rojstvo, nove začetke in večno življenje, ponekod pa nosi tudi pomen neuslišane ljubezni.
 • Marjetica simbolizira nedolžnost, čistost in zvesto ljubezen.
 • Frezija simbolizira nedolžnost in pozornost.
 • Gardenija simbolizira čistost, prikupnost in skrivno ljubezen.
 • Hijacinta simbolizira igrivost, konstantnost in športni duh.
 • Hortenzija (Hydrangea) simbolizira močna, srčna čustva.
 • Gladijola (Gladiolus) simbolizira moč karakterja, zvestobo in čast.
 • Sobna kala (Calla Lily) simbolizira veličastnost, lepoto in nedolžnost.
 • Potonika (Peony) simbolizira srečno življenje, srečen zakon, dobro zdravje in blaginjo.
 • Čilska lilija (Alstroemeria) simbolizira bogastvo, uspeh in srečo. Je tudi roža prijateljstva.
 • Amarilis (Amaryllis) simbolizira lepoto, ki sega preko vseh meja.
 • Flamingovec (Anthurium) simbolizira gostoljubje, srečo in izobilje.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#dom #nasvet
Detajli, ki bodo naredili vaš dom popolnoma šik

Za popolnoma nov videz prostorov ni se treba lotiti temeljite prenove. Zadostuje že, da v svoj dom vnesete nekaj detajlov, s katerimi mu dodate šik pridih.

#nasvet #lepota
Ideja za darilo: doma narejene dišeče kopalne bombice
Prikupne barvite bombice, ki pričarajo omamno dišečo kopel so izvrstno darilo. Zakaj jih letos ne bi izdelali kar doma in z njimi obdarili najdražje? Predstavljamo vam super enostaven recept.
#nasvet
Kdo se boji praznikov?
Medtem ko mi uživamo v čarih prazničnih dni, lahko glasen šum in pokanje vznemiri ali celo prestraši naše male štirinožne ljubljenčke. Poglejte, kako jim lahko v takih primerih pomagate.
#nasvet
Kako se pripraviti na posvojitev?
Vsak dober posvojitelj jemlje prihod novega člana družine, kar domača žival zagotovo je, resno in odgovorno. To pomeni, da se že pred posvojitvijo pozanima za potrebe določene pasme, pa tudi prav za posebnosti, povezane z izbranim kosmatincem. 
#nasvet
Kaj pomeni posvojiti domačo žival?
Imeti rad živali ali odgovorno skrbeti za njih sta dve različni stvari, ki skupaj določata dobrega lastnika domače živali. Drugače povedano, imeti rad živali je hvalevredno čustvo, skrbeti zanje pa zahteva trud in veliko odgovornost. 
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVANovo mesto