Qlandia
Čas je za družinsko branje!
Prihaja april, mesec knjige. Si boste kot družina vzeli čas za branje in pripovedovanje vaših najljubših knjižnih zgodb?
April pogosto označimo kot mesec knjige, saj v njem kraljujeta kar dva praznika literarnih mojstrovin. 2. aprila, na rojstni dan pravljičarja Hansa Christiana Andersena, praznujemo mednarodni dan knjig za otroke, 23. aprila, ob obletnici smrti znamenitih književnikov Miguela de Cervantesa in Williama Shakespearja, pa praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Naj bo ta priložnost iztočnica, da skupaj izberete svoje najljubše knjige in se kot družina zberete ob pripovedovanju najlepših zgodb.

Kaj je družinsko branje?

Družinski psihologi pravijo, da je družinsko branje doživetje, v katerem uživa prav vsak družinski član – od najmanjših otrok, ki se šele spoznavajo s knjigami in branjem, do odraslih, ki ponovno odkrijejo čar pripovedovanja zgodb. V osnovi gre za aktivnost, ko se družina zbere ob svojih najljubših knjigah. Člani družine (ki že znajo brati) se izmenično znajdejo v vlogi pripovedovalca, ki doživeto vodi poslušalce skozi zgodbo. Poleg tega, da gre za kakovostno skupno preživljanje prostega časa, je družinsko branje lahko odlična iztočnica za pogovore o razumevanju zgodbe, aktualnem dogajanju in dinamiki znotraj družine.

Skupaj izberite knjigo

Prvi korak je seveda izbor knjige, ki jo boste brali. Lahko se odločite za glasovanje večine ali pa izmenično določite člana družine, ki bo izbral knjigo. Pomembno je, da je knjiga primerna za vse, ki bodo branje poslušali, zato se le prilagodite mlajšim poslušalcem in težko branje prihranite za kdaj drugič. Odlična izbira so klasične pravljice in sodobne otroške pripovedi, priložnost pa občasno dajte tudi kakšni pesniški zbirki.

Ko zmanjka idej se po nasvet obrnite k osebju knjigarne v vaši Qlandii. Z veseljem vam bodo svetovali in predstavili novosti in uspešnice, ki vam bodo zagotovo ukradle srce.

Vživite se v zgodbo

Ko berete, se potrudite, da bo zgodba čim bolj doživeta, razburljiva in zanimiva za poslušalce. Lahko izberete enega dežurnega bralca ali pa se branja lotite bolj dinamično, izmenično, morda celo različnim bralcem dodelite različne vloge, če je v zgodbi veliko dialoga. Potrudite se vključiti čim več bralcev. Tudi najmlajši šolarji naj dobijo priložnost, da družini preberejo nekaj strani. To je namreč odlična priložnost, da bodo knjige vzljubili in po njih posegli tudi v individualnem prostem času.

Pričarajte knjižno doživetje

Naredite korak dlje in pred branjem uredite kotiček, v katerem se boste družili. Iz odej in blazin lahko recimo sestavite pravo bralno graščino, v kateri bo branje še bolj razburljivo! Če je zunaj že prijetno toplo pa lahko na domačem vrtu postavite šotore ter prostor za druženje in branje povežete z domačim taborjenjem. V vsakem primeru poskrbite, da bo tako bralcu kot poslušalcem udobno. Ne pozabite na osvetlitev kotička, v katerem boste brali!

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#otroci #zabava
QL tradicija: velikonočne igre s pirhi

Velikonočne praznike si lahko popestrimo tudi z domačim tekmovanjem. Ste že slišali za ciljanje in trkljanje pirhov? Priljubljeni igri s pisanimi jajci so del bogate slovenske tradicije ob veliki noči. Preberite, kako jih igramo in kakšna so pravila.

#otroci #zabava
Kaj početi na deževen dan?
Oh, ta muhasta jesen! Sedimo v šoli in sije sonce, ko odhitimo domov pa nas že pričakajo oblaki in nadležen dež. Pa tako zelo smo si želeli na igrišče s sošolci … No, tudi v deževnih dneh ni časa za slabo voljo in dolgčas.
#otroci #zabava
Izdelaj svojo najbolj QL kitaro!
Popestrite deževen dan s polno žlico ustvarjanja in pravega zvezdniškega navdiha.
#izlet #otroci
S QLaro po Sloveniji
Naša mala podalpska dežela je polna zanimivih zgodb in čarobnih kotičkov. Raziščite jih v družbi vaših malih sončkov in se pustite navdušiti … znova in znova.
#otroci
SOS: prvošolček
Se vam pred odhodom vašega prvošolčka v šolske klopi pojavlja cel seznam neodgovorjenih vprašanj? Da boste brez skrbi skupaj prestopili šolski prag, smo pripravili mini SOS priročnik z odgovori na tista, ki se najpogosteje pojavljajo.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVANovo mesto