Qlandia

Pripravljeni na tek

Poiščite udobno opremo za vsak tekaški podvig

Tek zagotovo sodi med najbolj priljubljene aktivnosti na prostem. Ne glede na to, ali se bomo v tekaške vode spustili za sprostitev ali za izboljšanje kondicijske pripravljenosti, se moramo za udobje med treningom ustrezno opremiti.

Pri izbiri opreme za tek, je najpomembnejša obutev:

 1. Obutev vedno prilagodite terenu, po katerem tečete. Velika razlika je, ali tečete po asfaltiranih poteh, stadionih ali po zahtevnejših naravnih terenih.
 2. Preverite, ali ste pronator (zvračanje noge navznoter), supinator (zvračanje noge navzven) ali nevtralni tekač. Izberite obutev, ki je prilagojena za vaš tip stopala.
 3. Izberite ustrezno velikost tekaškega copata, saj se boste tako izognili žuljem, poškodbam nohtov, slabi volji in drugim nevšečnostim.  V tekaškem copatu imejte od 0,5 do 1 centimetra prostora za gibanje.
 4. Za dober tekaški copat boste običajno odšteli nekaj več denarja. Bolj kot je copat dovršen, več tehnologij ga odlikuje, zato je višja tudi njegova cena.
 5. Tekaško obutev zamenjajte enkrat na sezono, tudi če na njej še ne vidite očitnih znakov obrabe. Velikokrat se pred samo zunanjostjo poškoduje notranja struktura podplata, ki skrbi za pravilno gibanje stopala.

Kaj pa tekaška oblačila?

 1. Prepričanje, da moramo za športne aktivnosti obleči bombažna oblačila, je preteklost. Bombažna majica bo med tekom vpila vaš znoj, se oprijela vašega telesa in vas posledično ovirala pri aktivnosti.
 2. Izberite raje oblačila, ki so lahka, udobna, zračna in hkrati funkcionalna. Pri izbiri materialov se odločite za sodobne športne materiale, ki odvajajo znoj in toploto iz kože na zunanjo stran tekaške garderobe. Znoj bo tako hitreje izhlapel, vi pa boste občutili, kako se bo telo hitreje ohladilo.
 3. Oblačila med tekom prilagodite letnemu času in vremenskim pogojem. V vročih dneh izberite majice brez rokavov in kratke hlače, najraje ohlapne. Ko pa temperature nekoliko padejo, ustrezno prilagodite dolžino vaših oblačil.
 4. V hladnih dneh oblecite lahka oblačila v več plasteh. Pripravite si dolge hlače in majice z dolgimi rokavi, vetrovko, rokavice ter kapo ali naglavni trak.

 QL nasvet:  Kako se lotiti tekaškega treninga:

 1. Pred tekom se vedno dobro ogrejte. Naredite tudi nekaj razgibalnih in raztezalnih vaj.
 2. Začnite s tekom v lahkotnem tempu. Ne pretiravajte z intenzivnostjo teka, dokler niste dodobra ogreti.
 3. Šele po 20 minutah, ko je vaše telo dobro ogreto, stopnjujte intenzivnost teka.

Vso športno opremo poiščite v Qlandii

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?