Qlandia

Počitniška misija nemogoče: spraviti vse v en kovček

5 nasvetov, kako spakirati za na morje in pri tem ohraniti mirno kri
Pripravili ste seznam vsega, kar potrebujete. Seznam ste pridno kljukali in vso prtljago po kupčkih razporedili po postelji, mizi, kavču in morda še kuhinjskem pultu. Sredi sobe ste pripravili (vedno premajhen) kovček, katerega sedaj zaskrbljeno gledate in se sprašujete, kako za vraga boste vse to, kar nujno potrebujete na dopustu, spravili vanj.

Če tudi vas ob misli na pripravljanje kovčka za počitnice spreletita srh in groza, si preberite spodnje nasvete. Izognili se boste marsikateri preglavici … in morda celo kakemu dodatnemu sivemu lasu.

1. Polovico pripravljene »nujne« prtljage pustite doma

Razglejte se po pripravljeni prtljagi. Ali res potrebujete 3 majice z rožastim vzorcem? Iz pripravljene prtljage izberite le polovico stvari. Odločite se za tiste, ki jih boste skoraj zagotovo oblekli in jih boste najlažje kombinirali. Če greste na morje, boste najbrž večino časa preživeli v kopalkah – zakaj bi torej s seboj nosili po 3 različne stylinge za vsak dan? Premislite, kaj zares potrebujete, ostalo pa brez slabe vesti pustite doma. V skrajni sili lahko umazana oblačila tudi med dopustom operete. ;)
 
Prav tako ne pretiravajte z oblačili »za vsak slučaj«. Imejte s seboj le ene dolge hlače in jopico, če bo slučajno vreme ponagajalo. 

QL namig:

Največje kose oblačil oblecite – tako jih ne bo treba spraviti v kovček.

2. Varčno s kozmetiko

Ko potujete v skupini, se dogovorite za skupno osnovno kozmetiko. Dogovorite se, kdo prinese gel za tuširanje, zobno pasto, šampon … in tako bistveno razbremenite prtljago vseh. Če še vedno želite na pot vzeti svojo kozmetiko, se izognite velikim embalažam in družinskim pakiranjem. Za en ali dva tedna bo popolnoma dovolj šampon ali zobna pasta potovalne velikosti, ki jo lahko dobite v vseh bolje založenih trgovinah s kozmetiko. Tudi svojo posebno kozmetiko pretočite v priročne potovalne embalaže. 
 
Je kovček še vedno prepoln? Osnovno kozmetiko običajno dobite že kar v hotelski sobi, zagotovo pa bo v vaši bližini tudi trgovina, kjer lahko dobite milo ali šampon. Zato, če se ne morete odreči dodatni oblekici ali čevljem – pustite doma gel za tuširanje.

3. Na počitnice brez salonarjev

Dajte na počitnicah tudi svojim nogam čas za oddih. Če se vam med počitnicami ne obeta ravno gala dogodek ali pomembna večerja, pustite neudobne čevlje z vrtoglavo peto doma. Saj veste, da boste počitniške dni preživeli v udobnih natikačih, čevlji pa bodo najbrž ostali v vrečki, v kateri ste jih prinesli. 
 
Če pa že mislite, da se bo med počitnicami pripetila kakšna posebna priložnost, v torbo raje vrzite bolj vsestranske (in predvsem udobne) nizke sandale – vzeli vam bodo bistveno manj prostora, noge pa vam bodo na dolgih sprehodih ob morju veliko bolj hvaležne.

4. Naredite rolice in zapolnite vse kotičke

Vsak kos oblačila zvijte v rolico in ga postavite v kovček. Ste to metodo pakiranja že preizkusili? Tako boste kar najbolj učinkovito zapolnili prostor v kovčku in obenem preprečili nepotrebno mečkanje svojih oblačil. 

Veliko prostora v kovčku vzamejo tudi votle ali nepravilno oblikovane stvari. Izkoristite vsak kotiček tako, da vtaknete nogavice v čevlje, spodnje perilo v košarico modrčka ali polnilec za telefon v etui za očala.

QL nasvet:

Uporabite potovalne vakuumske vrečke. Vrečko napolnite, zvijte v rolico in iz nje iztisnite zrak. Zaradi posebnega mehanizma se zrak v vrečko ne bo vrnil. Tako boste pridobili na volumnu in obenem zaščitili oblačila pred morebitno vlago.

5. Knjige pustite na knjižni polici

Branje lahkotnih romanov v prijetni senčki borovcev je zagotovo sinonim za počitnice. Vendar na žalost so knjige kar konkreten zalogaj pri prtljagi. To pa še ne pomeni, da se morate odreči bralnim užitkom. Tiskane različice preprosto zamenjajte za digitalne. Na tablico, telefon ali elektronski bralnik si naložite knjižnico izbranih del ter tako občutno zmanjšajte tako težo kot volumen svoje prtljage.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?