Qlandia

Sestavite si svojo palačo spomina!

Ta tehnika pomnjenja je odlična pomoč tako pri učenju šolske snovi kot tudi pri povsem vsakdanjih opravilih, kot je recimo nakupovanje.

Palača spomina je zelo priljubljena metoda, s katero si hitreje zapomnimo različne sezname ali govorne nastope, pri katerih je pomemben vrstni red informacij. Pri tej metodi se v mislih podamo na potovanje po vnaprej nastavljeni poti. Na posameznih točkah poti »najdemo« informacije, ki smo si jih morali zapomniti, in jih tako lažje ponovno prikličemo v spominu.

Se sliši zakomplicirano? V praksi ni tako!

Le sestaviti si morate tako palačo spomina, ki je ne boste zlahka pozabili in nato pri pomnjenju uporabiti ustaljeno pot.

Ustvarite svojo palačo spomina

Palača spomina ni nič drugega kot miselno potovanje po vam zelo dobro poznanem prostoru. Lahko je to vaša soba, hiša, okolica, … pomembno je le, da je na vaši poti več prepoznavnih točk, ki se ne spreminjajo.

Recimo, da si morate zapomniti nakupovalni seznam, na katerem je 7 točk.

Seznam:

 1. Mleko
 2. Jajca
 3. Zobna pasta
 4. Bučke
 5. Čokolada
 6. Nogavice
 7. Jagode
Seznam je zelo nepovezan in obstaja velika verjetnost, da boste katero od stvari pozabili.

Zato si ustvarite palačo spomina, znotraj katere se boste ustavili na 7 točkah. Recimo, da si za palačo spomina izberemo svoje stanovanje. Izhodišče naj bo spalnica – v mislih se postavimo na to točko in začnemo potovanje. Vse skozi si postavljamo vprašanje »Kaj je naslednja stvar, ki jo vidim?«

Primer palače spomina  bi lahko bil:

 1. Spalnica
 2. Hodnik
 3. Dnevna soba
 4. Jedilna miza
 5. Kuhinjski kotiček
 6. Hladilnik
 7. Kopalnica

QL zanimivost:

Študija je pokazala, da so si študentje z uporabo palače spomina lahko zapomnili več kot 95 % 40 do 50 stvari iz seznama po eni ali dveh vajah miselnega sprehoda, kjer so bili predmeti nameščeni na tleh lokalne univerze.
Vse, kar morate sedaj narediti je, da vsako točko iz prvega seznama v mislih umestite k točki iz drugega seznama. Mleko si zamislite ob postelji v spalnici, jajca je nekdo odložil na hodniku itd. … za še lažje pomnjenje pa iz njih sestavite zabavno zgodbo. Ko boste morali priklicati seznam, se v mislih podajte na potovanje po palači spomina. Vizualna iztočnica vam bo v veliko pomoč in seznam boste veliko lažje priklicali.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?