Qlandia

Prevetrimo svojo garderobo!

Preberite si nekaj nasvetov, kako v omari vzpostaviti red in se znebiti odvečne navlake.

Nedelja popoldne. Stojimo pred svojo garderobno omaro in v istem trenutku je jasno, da v njej nič ne najdemo. Tukaj je še nekaj lahkotnih poletnih kosov, ker smo jih pustili »za vsak slučaj, če bo še kak topel dan«, jesenska garderoba in lanskoletni zimski modni nakupi, ki smo jih že prezračili in pripravili, saj bo zima vsak čas tu. Skratka – KAOS! Sedaj pa poskusite v tem kaosu poiskati tisto elegantno sivo jopico, ki ste si jo tako želeli obleči za večerno druženje.

Če se tudi vi spopadate s podobno nadlogo, naj vas potolažimo, da niste sami. Pogosto v naglici naših dni pozabimo, da je kdaj pa kdaj treba vzpostaviti red tudi v garderobni omari. Odlična priložnost za to je ravno ob menjavi letnih časov, saj moramo tako ali tako na obešalnike in police postaviti druga oblačila. Ujemite dve muhi na en mah in se istočasno znebite odvečne navlake, ki v vaši omari povzroča samo nered in krade prostor novim modnim nakupom.

1. Vzemite vsa oblačila iz omare in jih postavite na kup.

Spraznite vse obešalnike, police, predale … najlažje bo, če vsa oblačila sproti postavite na posteljo. Šele tako, ko boste vse imeli pred očmi, boste videli, koliko oblačil zares imate in kaj od tega zares potrebujete. Že s tem, ko boste oblačila vzeli iz omare, boste v njej našli veliko stvari, na katere ste pozabili in jih v bistvu sploh ne potrebujete.

2. Vse, kar imate v omari, vam mora biti prav.

Na prvi pogled neumno pravilo, pa vendar ima vsakdo v omari kak tak kos, ki ga iz sezone v sezono prelaga, ker mogoče bo še kdaj prav. Pa naj bodo pretesne kavbojke, za katere upate, da boste vanje še kdaj zlezli, ali tri številke prevelik plašč, ki je tako topel, da se ga ne morete znebiti. Pomerite oblačila in tista, ki vam v tem trenutku niso prav, nimajo svojega mesta v omari. Lahko jih shranite na podstrešju ali pa naredite dobro delo in jih podarite nekomu, ki jih bo z veseljem nosil.

3. Odkrijte svojo modno šibko točko.

Ko imate vsa oblačila pred sabo, boste takoj videli, kaj je vaša šibka točka pri nakupovanju. To so tisti modni kosi, ki jih imate v garderobi preveč. Oprijete črne kavbojke? Ogromni črtasti šali? Modre kravate? Pleteni puloverji z gumbi? Ugotovite, v kaj se običajno pri nakupih zatečete in se jim naslednjič skušajte izogniti, saj imate teh kosov dovolj. Obenem pa tudi bolj dotrajane kose odstranite iz omare, saj boste vedno oblekli novejšo različico istega kosa.

4. Brzdajte svoja čustva!

Vsi imamo kako oblačilo, ki je vezano na prijetne spomine. Jopica, v kateri smo doživeli prvi poljub, športni dres prve zmage na šolskem tekmovanju, obleka v kateri smo prvič podpisali pogodbo. Ali pa preprosto oblačilo, ki nam je tako zelo všeč, da ga ne želimo zavreči, pa čeprav je že staro in dotrajano. Pri urejanju garderobe poskušajmo čustven vidik dati na stran in se osredotočiti res na tisto, kar bomo nosili.

5. Kdaj ste nazadnje to oblekli?

Tudi, če so vam oblačila še vedno prav in niso dotrajana, mora končni izbor še vedno čez zgoraj zastavljeno vprašanje. Ali ste določen modni kos v lanski sezoni oblekli vsaj enkrat (ne, pomerjanje pred ogledalom ne šteje)? Če je odgovor negativen, ga skoraj zagotovo ne boste niti letos in oblačilo bo samo kradlo dragoceni prostor v vaši omari. Trendi se spreminjajo, vaš okus tudi. Zato ne kopičite stvari zgolj z razlogom »kaj če…«.

QL NAMIG - Omaro lično pospravite!

Sedaj, ko ste odstranili odvečne modne kose in svoji garderobi dovolili, da zadiha, je čas, da vse pospravite nazaj v omaro. Za večji red in preglednost uporabite razdelilnike za predale, dodatne obešalnike, škatle za oblačila … tako boste prav vsako stvar hitreje našli. Seveda pa na vrh postavite tista oblačila, ki jih najpogosteje nosite.

QL NASVET - Ne mečite stran!

Oblačila, ki ne sodijo v vašo garderobno omaro, lahko svoj prostor najdejo drugje. Podarite jih nekomu, ki jih bo z veseljem nosil, predelajte v nekaj novega ali podarite kateri od dobrodelnih ustanov v vašem lokalnem okolju.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?