Qlandia

Švig, švig izza ovinka …

Tudi v izjemnih zimskih razmerah se po cesti zapeljite varno. Preberite si, kako ravnati v svojem avtomobilu, ko vas na cesti doleti sneg ali celo poledica.

Veseli čas zimskih radosti se hitro spremeni v nočno moro, ko pomislimo, da se moramo v ekstremnih zimskih razmerah usesti v avtomobil in zapeljati na vse prej kot varno cesto. Vožnja v mrazu, snegu in poledici je zagotovo eden najtežjih izzivov, ko govorimo o obvladanju svojega jeklenega konjička. Za lažji spopad z zimskimi razmerami smo za vas zbrali osnovna priporočila, kako ravnati na cesti.

Osnovni pogoj je brezhiben avtomobil

Za vožnjo v zimskih razmerah je še posebej pomembno, da je naš avtomobil brezhibno pripravljen na zimo. Osnova so seveda zimske pnevmatike, ki zagotavljajo boljši oprijem na cesti. Pri tem velja upoštevati pravilo 4x4 – v zimskem času na avtomobil namestite štiri enake pnevmatike z najmanj 4 mm profila. Preverite tudi tlak v pnevmatikah, ki naj bo v grobem za 0,2 bara višji kot v letnih.

Poleg pnevmatik velja pregledati še osnovno mehaniko avtomobila, da vas v mrzlem jutru ne bo pustil na cedilu. 

QL namig: preverite svoj akumulator!

Pri ugasnjenem motorju v temi za nekaj minut prižgite dolge luči, nato pa zaženite motor. Če bodo po prižigu motorja luči svetile opazno svetleje, je to znak, da vaš akumulator peša in ga bo treba kmalu zamenjati.

Največ težav, predvsem pri starejših avtomobilih, povzroča dotrajan akumulator. Pri nizkih temperaturah se bo njegova učinkovitost še dodatno zmanjšala, saj akumulator pri 0 °C dosega le 80 % svoje nazivne zmogljivosti, pri -20 °C pa le še 50 %. Za manj težav na cesti lahko avtomobilu dodate motorno olje z večjo viskoznostjo, ki olajša zagon pri nižjih temperaturah, v hladilno tekočino pa dodate sredstvo proti zamrzovanju. Ker zimske razmere spremljajo mokri in umazani vremenski pojavi, preverite tudi stanje brisalcev in v posodo za pralno tekočino natočite zimsko pralno sredstvo, ki preprečuje zamrzovanje.

Vse to lahko opravite sami, svojega jeklenega konjička pa lahko naročite tudi na kakovosten pregled pred zimo, kjer bodo usposobljeni strokovnjaki preverili vaš avtomobil in uredili vse potrebno za brezhibno vožnjo.
Vabljeni v Avtohišo Vrtač, kjer vam poleg novih in rabljenih vozil nudijo servis vašega vozila, popravila, svetovanje in nego tudi za najbolj ekstremne zimske razmere.

7 QL nasvetov za varno vožnjo

  1. Na cesto se podajte le z brezhibnim in ustrezno opremljenim avtomobilom.
  2. Pred odhodom z vozila odstranite led in sneg. Padanje snega iz avtomobila v gibanju lahko namreč povzroči še dodatne nevšečnosti v prometu ali celo nesrečo!
  3. Zavorna pot v zimskih razmerah je precej daljša, zato zmanjšajte hitrost in poskrbite za ustrezno varnostno razdaljo. Osnovno priporočilo za lokalne ceste pravi, da moramo na mokri cesti hitrost zmanjšati za 30 %, na zasneženi cesti prepoloviti, če pa naletimo na poledico, hitrost zmanjšamo za 70 %. Seveda pa upoštevamo trenutne razmere na cesti in vožnjo ustrezno prilagodimo.
  4. Brez sunkovitih potez. Avtomobil na zasneženi ali ledeni podlagi ima veliko slabši oprijem, zato pospešujte, zavijajte ter zavirajte nežno in postopoma.
  5. Na pot se odpravite prej. V zimskih razmerah je vožnja bolj počasna in posledično promet bolj zgoščen. Preprečite, da vam naglica povzroči nevšečnosti na cesti. Če boste imeli dovolj časa, se boste na pot podali bolj umirjeni in bolj se boste posvetili dejanskim razmeram.
  6. Dodatna pozornost ni nikoli odveč. Na cesti niste sami, in čeprav ste vi odlično pripravljeni na zimsko vožnjo imajo morda drugi udeleženci v prometu težave. Neustrezne pnevmatike, strah, slabo očiščeno cestišče … vse to lahko predstavlja oviro. Spremljajte dogajanje in ustrezno ukrepajte.
  7. Načrtujte svojo pot. Če je ravnokar zapadla večja količina snega, uporabite raje glavne ceste, katere najprej splužijo in počistijo. Preverite tudi, kje so nastali zastoji ali nesreče ter preverite prometna obvestila.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?