Qlandia

Ali moja kozmetika sodi v smeti?

Prečistite in uredite svoje police s kozmetiko.

Priznajmo si. Vsi imamo »tisto« polico (ali predal), kjer se nabirajo kozmetični izdelki. Nekateri še originalno zaprti (aleluja božična darila ter celoletna zaloga tuš gelov in losjonov), drugi na pol porabljeni in pozabljeni. Tako kot hrana, so tudi izdelki za osebno nego pokvarljivi in imajo svoj rok uporabe, po katerem jih ni več varno uporabljati.

Kdaj ste na zadnje pregledali in prečistili svoje zaloge kozmetike? Če ste sedaj morali krepko razmisliti in še vedno niste prišli do odgovora, je skrajni čas, da berete dalje, zakaj morate čistko kozmetike narediti še danes.

QL zanimivost:

Italijanska raziskava je pokazala, da je kar 80 % kozmetike, ki jo ženske uporabljajo, bodisi že pokvarjene bodisi zaradi napačne uporabe in shranjevanja okužene z nevarnimi bakterijami. 

Tale krema pa sumljivo »diši« …

Vsi kozmetični izdelki imajo po mednarodnih standardih predpisan rok uporabe. Velika večina šamponov, krem in mil vsebuje konzervanse, kot so recimo parabreni, ki ohranijo strukturo kreme nespremenjeno tudi do dve leti. Vendar ta rok trajanja ne velja več, ko izdelek odpremo. Takoj po odprtju namreč začne veljati rok, ki je označen s simbolom »Po odprtju uporabno do«.
Ali ste vedeli? Z zgornjim simbolom je na kozmetičnih izdelkih označeno, koliko časa je izdelek še uporaben po odprtju. V tem primeru je izdelek uporaben še 12 mesecev. Ali je kozmetika pokvarjena, lahko ugotovimo tudi drugače. Stari izdelki namreč izgubijo svoj prvotni prijeten vonj ali celo spremenijo barvo in teksturo. 
Če torej krema, ki že nekaj časa stoji na polici, dobi sumljiv žarek vonj ali se njene sestavine začnejo nenavadno ločevali, je čas, da roma v koš.

QL nasvet:

Takoj po odprtju izdelka na embalažo zapišite datum. Tako boste v vsakem trenutku vedeli, koliko časa je minilo od odprtja in ali je izdelek še uporaben.

Zakaj stari izdelki sodijo v smeti?

S časom kozmetični izdelki izgubljajo svojo učinkovitost. Z razpadom strukture izdelek ne samo manj vlaži ali slabše očisti kožo, temveč lahko tudi škodi zdravju. Kozmetični izdelki s preteklim rokom uporabe lahko dražijo kožo, na bolj občutljivih predelih, kot so ustnice ali koža okoli oči, pa lahko povzročajo tudi izpuščaje, mozolje ali celo okužbe, ki jih povzročijo bakterije, naseljene v (pre)dolgo odprtem izdelku.

Shranite kozmetiko v hladilniku

Kako dolgo bo kozmetika uporabna je odvisno tudi od tega, ali jo pravilno hranimo. V osnovi velja, da izdelke hranimo v hladni, suhi in temni omarici, kjer niso izpostavljeni soncu ali vlagi (razen, če ni navedeno drugače). Odprte izdelke, ki jih dlje časa ne nameravate uporabiti (recimo kreme za sončenje), nekateri priporočajo shraniti kar v hladilniku. 

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?