Qlandia
Premagajmo strah pred testi

Premagajmo strah pred testi

Tudi vas (ali vašega šolarja) stisne v trebuhu, ko pomislite na ustno preverjanje znanja ali test? 
Malce treme pred preverjanjem znanja je povsem naraven odziv, ko pa strah zamegli razmišljanje in »izbriše« znanje, ki smo ga pridobili z vestnim učenjem, ga je treba premagati. 

Preberite naše QL nasvete. 

QL zanimivost

Raziskave so pokazale, da se skoraj 60 % šolarjev, dijakov in študentov sooča s tesnobo pred preverjanjem znanja, pri čemer jih več kot 25 % le-to občuti zelo pogosto. Sam strah pred preverjanjem znanja pa naj bi doživljal skoraj vsak.

UČIMO SE S POZITIVO

Že med samim učenjem ustvarite pozitivno in sproščeno vzdušje. Izogibajte se pritiskom in neprestanemu razmišljanju o obsegu ali težavnosti snovi, ki jo želite usvojiti. Ne obremenjujte se! Snov razdelite na obvladljive enote in se jih postopno učite. Pri tem seveda pomaga, če si za pripravo vzamete dovolj časa in ne skušate vsega spraviti v glavo zadnji dan.

VADIMO SVOJ NASTOP

Pogosto se trema pojavi pred ustnim preverjanjem znanja, saj je povezna s tremo pred javnim nastopom. Zato moramo svoj govorni nastop vaditi! Naučeno snov obnavljajte in ponavljajte na glas, s celimi stavki in prepričljivim glasom. Ko snov obvladate sami, ponovite še pred mini občinstvom – starši, partner, sosedje … dovolj je že, da imate nekoga pred sabo in mu snov razložite.

TESTA SE NE USTRAŠIMO

Test ni nikakršen bav bav, tudi če se na prvi pogled, ko pred seboj vidimo morje vprašanj, na katera moramo v omejenem času odgovoriti, zdi ravno to. Lotimo se ga strateško! Test preletimo in razdelimo na manjše sklope, katere postopoma osvajamo. Za spodbuden začetek najprej rešimo to, kar obvladamo, šele nato se lotimo trših orehov. Če vprašanje ni jasno, brez kolebanja prosimo za obrazložitev. Med posameznimi sklopi naredimo pavzo – odložimo pisalo, zapremo oči in nekajkrat globoko vdihnemo. Tako se sprostimo in lažje nadaljujemo.

KO SE GLAVA ZAMEGLI

Je prišlo do blokade med preverjanjem? Brez skrbi, znanje je še vedno tu, le strah in trema sta glavo nekoliko zameglila. Poskusite nekajkrat globoko vdihniti ter misli osredotočite na popolnoma nepovezano stvar. Na primer glejte točko v prostoru ali odštevajte od 100 v korakih po 3. Tako boste ustavili tok negativnih misli in spet lažje razmišljali o učni snovi. Če se »tema« pojavi med ustnim preverjanjem, si pridobite nekaj časa za razmislek. Ponovite vprašanje ali prosite za dodatno obrazložitev. Nato se osredotočite, zberite misli in z odliko odgovorite.

SLAVIMO SVOJE ZMAGE

Strahu pred testi se bomo znebili le s samozavestjo in zaupanjem v svoje znanje. Zato si po vsakem uspešnem preverjanju znanja privoščimo majhno nagrado. Sladoled, nov modni kos ali popoldne za razvajanje bodo na primer odlična motivacija za nove učne podvige in sladke zmage na poti do znanja.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?