Qlandia

Ste kroks fan?

Menda se ljudje delimo na dve skupini – tiste, ki krokse naravnost obožujejo in tiste, ki se jim zdijo blazno grdi.

Kakorkoli že, kroksi so mehki, udobni, lahki in zato tudi tako popularni. So zelo higienični, saj se noga v njih ne poti ter ni neprijetnih vonjav. Te lastnosti so še posebej dobrodošle v vročih poletnih mesecih, ko veliko časa preživimo na prostem in zato potrebujemo praktično, udobno in predvsem lahko obutev.

Krokse lahko nosimo vsi, od najmlajših pa do najstarejših, ne glede na spol. Izbiramo lahko med številnimi barvnimi različicami in jih celo dodatno popestrimo z ljubkimi priponkami v obliki najljubših motivov. 
Celo modna industrija se jim je uklonila – modni oblikovalci vztrajajo le pri tem, da se nosijo brez nogavic.

Kako so nastali »kroksi«?

1990 - Croslite, material iz katerega so narejeni ti kroksi, so uporabljali kot gradbeni material, zaradi številnih dobrih lastnosti: je antibakterijski, lahek, enostaven za oblikovanje in odličen toplotni izolator. Vanj je »oblečenih« veliko hiš v Benetkah.

1996 -  George B. Boedecker in Scott Seamans v croslite materialu vidita potencial za natikače, ki bi jih ljudje nosili v savnah.

2002 - Na navtičnem sejmu na Floridi poleg vrhunskih jadrnic in jaht prodajajo še nenavadne »cokle«, ki grejo za med.

2004 - Crocs je rojen! Boedecker, Seamans in Hanson ustanovijo podjetje, odkupijo pravice za material in blagovno znamko registrirajo v kar 40 državah.

2006 - Podjetje patentira en dizajn obutve in tri vrste okrasnih priponk.

2007 - Crocs razširi svojo ponudbo tudi na sončna in korekcijska očala, ščitnike za kolena, ure, prtljage …

2007 - Na Japonskem zabeležijo 65 poškodb otrok zaradi zatikanja kroksov na tekočih stopnicah. To jih spodbudi, da spremenijo obliko tako, da omogoča varno hojo tudi po neravni površini. (Ste ob nakupu kroksov opazili opozorilo pred uporabo na tekočih stopnicah?)

2008 - Podjetje izdela čevlje za golf v kroks stilu.

2012 - Krokse začnejo izdelovati iz spremenjene, izboljšane mase in recepturo zanjo tudi zaščitijo. Nova masa ne povzroča alergij in ni kancerogena. To pa velja samo za originalno obutev – pazite pri nakupu neoriginalov!

Previdno s ponaredki!

Kroks stil čevljev je postal tako priljubljen, da jih lahko kupimo že v vsaki prodajalni. A pozor, oblika še ni garancija za kakovost! Ne-originali so narejeni iz neke vrste plastike, ki po izsledkih številnih raziskav iritirajo kožo, povzročajo izpuščaje in alergije in celo kožnega raka (raziskave so pokazale, da kar šest od desetih kroksov različnih proizvajalcev vsebuje kancerogene snovi!). 

 Ali veš? 

  • Kroksi so zelo dober električni izolator.
  • V bolnišnici na Dunaju so negovalnemu osebju prepovedali nošnjo kroksov. Baje se pri ljudeh lahko pojavijo težave s statično elektriko, to pa lahko vpliva na delovanje medicinskih 
  • V skandinavskih bolnišnicah so ugotovili, da nevarne snovi lahko stečejo skozi luknjice v kroksih. Zato imamo danes tudi krokse brez 
  • Krokse nosi tudi mladi princ George.

Poiščite vse za šport in rekreacijo v nakupovalnem centru Qlandia
Crocs - classic sea blue

Crocs - classic sea blue

Crocs - classic sea blue
Crocs - rdeča

Crocs - rdeča

Crocs - rdeca
Crocs - rumena

Crocs - rumena

Crocs - rumena
Crocs flip bela

Crocs flip bela

Crocs flip beli
Crocs flip modra

Crocs flip modra

Crocs flip modri
Crocs flip plava

Crocs flip plava

Crocs flip plavi

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?