Qlandia
Sijoča zagorelost

Nasveti in zvijače kako ohraniti lepo dopustniško polt.

Čas poletnih dopustov se počasi spreobrača h koncu in bolj ali manj se vsi vračamo k svoji vsakodnevni rutini. Naj vas na brezskrbne sončne dni  in poležavanje na plaži še dolgo veže lep spomin in čokoladni lesk zagorele polti.

 QL zanimivost:  Poletne zagorelosti ne moremo ohraniti prav dolgo, saj se koža neprestano obnavlja. Porjavelost kože je znak njene obrambe pred sončnimi žarki. Pigmentne celice pod UV žarki ustvarijo melanin, ki v celici ustvari zaščitno plast. Ko celica odmre, se ta odlušči in z njo izgine tudi zaščitna plast ter posledično obarvanost kože.

Vlaga, vlaga in še enkrat vlaga

Osnovno pravilo, kako čim dlje ohraniti zagorelo polt, je koži dovajati dovolj vlage, da se obarvane celice čim kasneje odluščijo. Kožo vsaj enkrat dnevno namažite z vlažilnim losjonom za telo, še bolje pa če uporabite posebne losjone za po sončenju, ki poleg vlažilnih sestavin vsebujejo tudi snovi, kot je npr. aloe vera, katera bo vašo kožo tudi pomirila in odpravila manjše posledice sončenja.

Za počasnejše luščenje celic pomaga tudi če:

 • se izogibate vročim kopelim
 • se tuširate z mlačno ali celo hladno vodo in pri tem ne uporabljate agresivnih mil
 • omejite drgnjenje kože z brisačo po tuširanju

Zagorelost skozi želodec

Hrana bogata z betakarotenom (vrsto rdeče-oranžnega pigmenta) pomaga poudariti lesk in ten zagorele polti. Zato na svoj jedilnik uvrstite naslednja živila:

K bolj intenzivni in dolgotrajnejši zagorelosti pripomore tudi tirozin, ena od snovi, ki igra pomembno vlogo pri nastajanju pigmenta v celicah. Najdemo ga v:

 • puranu
 • jajčnih beljakih
 • skuti
 • lososu
 • soji
 • mandljih
 • avokadu

Hrana bogata z betakarotenom (vrsto rdeče-oranžnega pigmenta) pomaga poudariti lesk in ten zagorele polti. Zato na svoj jedilnik uvrstite naslednja živila:

 • korenček
 • marelice
 • melone
 • mango
 • sladki krompir …

Predvsem pa pijte dovolj vode. Zadostna količina vode v telesu bo ne samo podaljšala življenjsko dobo celic (kar pomeni tudi daljše življenje od sonca lepo obarvanih celic povrhnjice), temveč po kožo naredila tudi bolj čvrsto in sijočo. 

Ko ne gre drugače … uporabite male zvijače.

 • Sijoč lesk sveže zagorele polti lahko navidezno obnovite z uporabo bleščečega bronzerja. Bleščice bodo povečale odsev svetlobe na koži in podale videz od sonca ravnokar pobožane polti.
 • Bela oziroma svetlejša oblačila bodo navidezno poudarila zagorelost. Če oblečete belo oblekico bo torej vaša koža videti temnejša, kot če bi oblekli črno.
 • Dodaten lesk porjaveli koži lahko dodate tudi z nanosom olja za telo oziroma losjonov s subtilnimi bleščicami.

Vse za poletno nego telesa poiščite v Qlandii

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#nasvet #zdravje
Poletna intimna nega

Za intimno nego moramo seveda poskrbeti v vsakem letnem času, vendar je poleti še toliko bolj pomembno da se je lotimo pravilno. Vročina in vlaga spodbujata potenje, kar je lahko izjemno neprijetno za intimne predele. Na kaj moramo biti v vročih dneh še posebej pozorni?

#nasvet
Kuža in jaz: kako se odpraviti na počitnice z avtom
Prihaja poletje in čas, ko razmišljamo o načrtih za počitnice. Boste svojega zvestega štirinožnega prijatelja vzeli s seboj na pot? Da bo vožnja s kužkom v jeklenem konjičku prijetna in varna za vse, je potrebno upoštevati nekaj preprostih pravil.
#nasvet
7 QL trikov, kako lahko uporabite zobno pasto

To, da poskrbi za čiste zobe in svež zadah že vsi vemo. Kaj pa lahko še očistite z njo?

#nasvet
4 domači postopki barvanja pirhov
Od otroško zabavnih do moderno elegantnih – pripravili smo vam kar nekaj idej, kako doma ustvariti prelivajoče se barvne pirhe in z njimi okrasiti velikonočno mizo.
#nasvet
Super darila, ki si jih privoščite z vašo QL darilno kartico

Ste za darilo prejeli darilno kartico Qlandia? Za vas smo pripravili nabor izvrstnih nakupov, ki jih z vašo darilno kartico lahko opravite v nakupovalnih centrih Qlandia.

#nasvet
Obvarujte oči pred modro svetlobo!

Pekoče, izsušene in razdražene oči niso nič novega pri dolgem delu z računalnikom. Čas je, da si omislite svoja računalniška očala.

QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Ste v svoji Qlandii že zagledali nov QL magazin Mini? Ne, to ni magazin za naše najmlajše obiskovalce, čeprav se v njem najdejo simpatično QL vsebine tudi zanje, temveč manjša, krajša in bolj ekspresna različica QL magazina, ki jo boste z veseljem prebrali, ko boste imeli 5 minut časa.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Ptuj