Qlandia
Pripravljeni na tek

Poiščite udobno opremo za vsak tekaški podvig

Tek zagotovo sodi med najbolj priljubljene aktivnosti na prostem. Ne glede na to, ali se bomo v tekaške vode spustili za sprostitev ali za izboljšanje kondicijske pripravljenosti, se moramo za udobje med treningom ustrezno opremiti.

Pri izbiri opreme za tek, je najpomembnejša obutev:

 1. Obutev vedno prilagodite terenu, po katerem tečete. Velika razlika je, ali tečete po asfaltiranih poteh, stadionih ali po zahtevnejših naravnih terenih.
 2. Preverite, ali ste pronator (zvračanje noge navznoter), supinator (zvračanje noge navzven) ali nevtralni tekač. Izberite obutev, ki je prilagojena za vaš tip stopala.
 3. Izberite ustrezno velikost tekaškega copata, saj se boste tako izognili žuljem, poškodbam nohtov, slabi volji in drugim nevšečnostim.  V tekaškem copatu imejte od 0,5 do 1 centimetra prostora za gibanje.
 4. Za dober tekaški copat boste običajno odšteli nekaj več denarja. Bolj kot je copat dovršen, več tehnologij ga odlikuje, zato je višja tudi njegova cena.
 5. Tekaško obutev zamenjajte enkrat na sezono, tudi če na njej še ne vidite očitnih znakov obrabe. Velikokrat se pred samo zunanjostjo poškoduje notranja struktura podplata, ki skrbi za pravilno gibanje stopala.

Kaj pa tekaška oblačila?

 1. Prepričanje, da moramo za športne aktivnosti obleči bombažna oblačila, je preteklost. Bombažna majica bo med tekom vpila vaš znoj, se oprijela vašega telesa in vas posledično ovirala pri aktivnosti.
 2. Izberite raje oblačila, ki so lahka, udobna, zračna in hkrati funkcionalna. Pri izbiri materialov se odločite za sodobne športne materiale, ki odvajajo znoj in toploto iz kože na zunanjo stran tekaške garderobe. Znoj bo tako hitreje izhlapel, vi pa boste občutili, kako se bo telo hitreje ohladilo.
 3. Oblačila med tekom prilagodite letnemu času in vremenskim pogojem. V vročih dneh izberite majice brez rokavov in kratke hlače, najraje ohlapne. Ko pa temperature nekoliko padejo, ustrezno prilagodite dolžino vaših oblačil.
 4. V hladnih dneh oblecite lahka oblačila v več plasteh. Pripravite si dolge hlače in majice z dolgimi rokavi, vetrovko, rokavice ter kapo ali naglavni trak.

 QL nasvet:  Kako se lotiti tekaškega treninga:

 1. Pred tekom se vedno dobro ogrejte. Naredite tudi nekaj razgibalnih in raztezalnih vaj.
 2. Začnite s tekom v lahkotnem tempu. Ne pretiravajte z intenzivnostjo teka, dokler niste dodobra ogreti.
 3. Šele po 20 minutah, ko je vaše telo dobro ogreto, stopnjujte intenzivnost teka.

Vso športno opremo poiščite v Qlandii

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#zdravje
Tvoja pot v aktivno življenje
Mali koraki, s katerimi boste ohranili motivacijo, naredili spremembo in obrnili svoje življenje na bolje.
#dom #zdravje
Ostani doma: kaj pa zdaj?

Preberite naše preverjene nasvete, kako prilagoditi svoj dan, ostati družabni in predvsem zdravi.

#zdravje
Že pijete zlato mleko?

Zlato mleko ali »golden latte« je napitek na osnovi mleka in kurkume, ki postaja vse bolj priljubljen. Glavni razlog? Pripisujejo mu več kot 150 zdravilnih učinkov.

#šport #zdravje
Vadba za zdravo hrbtenico

Pridružite se skupini seniorjev na vadbi za zdravje v Qlandii Nova Gorica. S  preventivnimi vajami, ki zmanjšujejo bolečino v hrbtenici iz izboljšujejo telesno držo, bomo poskrbeli za vitalnost in dobro energijo za vaš dan.

#zdravje
Rožnati oktober
Rožnata pentlja oktobra zaznamuje mesec osveščanja o raku dojk. Z rednim samopregledovanjem lahko naredimo veliko za svoje zdravje in premagamo zlobnega sovražnika v samem izvoru.
#zdravje
Se zjutraj težko zbudite?

Preberite naše nasvete, s katerimi boste tudi največji zaspanci pretentali svoj organizem in se hitro spravili na noge.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAPtuj