Qlandia

Diši po kostanju

Kostanj je zaradi svoje hranilne vrednosti odlična hrana za otroke, saj jim da energije pri telesnih naporih. Prav tako pa je kostanj tudi eden od jesenskih simbolov.

Za kaj vse uporabljamo kostanj?

Kostanj vsebuje veliko ogljikovih hidratov in malo maščob, zato lahko ga lahko uporabljamo na različne načine, pri glavnih jedeh, prigrizkih ali sladicah, pečenega ali kuhanega. Zaradi svojega rahlo sladkega okusa je priljubljen tudi pri otrocih, ki si ga lahko privoščijo tudi kot dopolnilo prehrani in ji dajo jesenski pridih. Otroci ga bodo oboževali, obenem pa imeli zdrav in hranljiv obrok.

Zdravilni učinki kostanja

  • blaži simptome bronhitisa,
  • umirja napade oslovskega kašlja,
  • krepi odpornost proti infekcijam,
  • zdravi dihalne in želodčne bolezni,
  • pomaga pri utrujenih in težkih nogah,
  • znižuje srčni utrip in krvni tlak.

Nabiranje kostanja

Nabiranje kostanja je lahko zabavna in sproščujoča telesna aktivnost, kjer lahko uživa cela družina. Bodite pozorni na ježice, v katerih se skrivajo okusni plodovi kostanja. Pri nabiranju je pomembno, da so plodovi dovolj težki, niso črvivi in zunanjost ni polna črnih pikic. Vsak član družine naj ima s sabo svojo košaro in priredite tekmovanje, kdo nabere več. Kostanj doma operite in specite, lahko ga tudi zamrznete, saj lahko tam ostanejo od dva do tri mesece; za kostanjevo sladkanje tudi pozimi.

Okrasitev doma s kostanjem

Kostanj je poleg svoje hranljive in zdravilne uporabe popularen tudi kot dekoracija doma. Okrasimo lahko kar z ježicami, ki jih razporedimo po mizi skupaj z drugimi jesenskimi plodovi ali pa jih spletemo v božični venček. Iz plodov kostanja pa lahko ustvarimo živalice. Na zobotrebce napičimo kostanje in jih oblikujemo v različne živalske vrste, na primer medved, žirafa ali jelen. Kostanj lahko dodamo tudi za dekoracijo v vaze in posode, ki dajo domu jesenski pridih, ali pa ga posušimo in ga prilepimo na okvir.

RECEPT ZA ČOKOLADNI KOSTANJ

  • 400g kostanja
  • 200g temne čokolade
  • 4 žlice rjavega sladkorja
  • 1 vanilij sladkor

Kostanj operemo in zarežemo. V 1,5L vode kuhamo kostanj 40 minut na zmernem ognju. Nato ga olupimo in posušimo. V vodni kopeli stopimo čokolado, ki ji dodamo obe vrsti sladkorja in mešamo. Kuhane kostanje nabodemo na zobotrebce in pomakamo v čokolado. Položimo jih na mrežico, da se čokolada strdi in serviramo na krožnik. Pravo jesensko sladkanje!

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?