Qlandia
Pomladni izlet z vetrom v laseh

Pomladni izlet z vetrom v laseh

Sonček kliče in mi se mu ne moremo upreti. V prvih prijetno toplih pomladnih vikendih zagrabite svoje kolo in se poženite novim dogodivščinam naproti. Obiščite zanimive slovenske kolesarske poti spoznavajte našo slikovito pokrajino iz nove perspektive: aktivno, brezskrbno in z vetrom v laseh.

Spoznajte Slovenijo na dveh kolesih

Kolesarski park Notranjska

Kolesarske poti po MTB-parku Notranjska vam bodo razkrile pestro naravno in kulturno dediščino, ki se skriva ob robu različnih stranpoti (kolovozi, makadamske, travniške in gozdne poti). Več kot 500 km kolesarskih poti je združenih v 10 tematskih tur, med katerimi si lahko izberete tisto, ki najbolj ustreza vaši fizični pripravljenosti. Vse poti so krožne in imajo start in cilj na isti točki v Hotelu Sport v Postojni.

Moravske Toplice z okolico

Moravske Toplice so zaradi lege na meji med ravninskim delom in gričevnatim svetom Krajinskega parka Goričko še posebej privlačne. Tukaj vas bo pričakalo 10 tematskih kolesarskih poti, dolgih od 5 do 50 km. Vse ture so krožne – z izhodiščem in ciljem v Moravskih Toplicah.

Kranjska Gora

Slikovita pokrajina alpskega sveta odpira več kot 150 km kolesarskih poti vseh zahtevnostnih stopenj. Če ste ljubitelji adrenalina, vas bo zagotovo navdušil kolesarski park, ki ponuja užitke gorskega prostega sloga ter adrenalinski spust prek miz, skakalnic, gugalnic in drugih ovir.

Zreče – Rogla

Neokrnjena narava, srednjegorska blaga klima ter številne označene in neoznačene kolesarske trase vas bodo pričakale na 214 km kolesarskih poti, ki se razprostirajo med Zrečami in Roglo. Poti z izhodiščem na Rogli so krožne in dolge od 27 do 40 km, poti z izhodiščem v Zrečah so krožne ali pa vodijo na Roglo.

Maribor – Pohorje

Vabijo vas številne razpredene kolesarske poti, od enostavnih do zahtevnih, od ravninskih do gorskih, od tistih za spust do tistih navkreber, od športnih do družinskih. Podajte se na sproščeni izlet ob reki Dravi, po vinorodnih gričih in Kozjeku in gozdnih poteh Pohorja ali pa začutite adrenalin kolesarskih poligonov in 'downhill' strmin. Odločate se lahko med več kot 20 različnimi turami, ki zaobjemajo več kot 1000 km kolesarskih poti.

Koroška

Koroška s Karavankami in reko Dravo ima izredno kolesarsko infrastrukturo, znotraj katere boste zagotovo našli tudi kaj zase. Center kolesarskega turizma na Koroškem je Bike Base Jamnica v Jamnici. Svoje raziskovanje koroške pokrajine pa lahko začnete tudi v Črni na Koroškem, v Mežici, Prevaljah ali v Slovenj Gradcu.

Tolmin – Kobarid

Dolina Soče bo s svojo osupljivo pokrajino zagotovo očarala tudi najbolj zahtevne obiskovalce. Kobarid in Tolmin sta na stičišču mediteranskega, dinarskega in alpskega sveta ter ponujata kar 73 kolesarskih tur. Potekajo v doline reke Soče, ob Nadiži in nad njo, skozi Baško grapo, po Trebuši, čez Šentviško planoto pa tudi čez nekdanjo državno mejo v Beneško Slovenijo.

Bohinj

Bohinjska dolina s čudovitim vencem planin in gora ponuja veliko možnosti izletov različnih težavnostnih stopenj, hkrati pa jih bogato začini s pestro naravno in kulturno dediščino. Bohinj je primeren tako za nedeljsko družinsko kolesarjenje kot tudi za zahtevnejše gorske in cestne kolesarje. 

Posavje – Brežice

Posavska pokrajina ponuja številna izhodišča tako za gorske kot cestne kolesarske ture, ki so po težavnosti primerne tako za družine in občasne kolesarje kot tudi za zahtevnejše rekreativce. Posamezne kolesarske poti so dolge od 15 do 60 km, vijejo pa se po raznoliki naravni pokrajini.

Dolenjska

Ob reki Krki boste našli številne kolesarske ture, ki vas bodo peljale po prelepi naravi, mimo številnih naravnih in kulturno-zgodovinskih znamenitosti. Izbirate lahko med 12 krožnimi potmi z izhodiščem v Šmarjeških Toplicah ali pri Hotelih Otočec, dolge pa so od le nekaj do več kot 65 km.

Porečanka (Parenzana) – Obala

Če vas lepo vreme zanese na morje, je to idealna priložnost, da s kolesom raziščete to znamenito kolesarsko pot, ki vas bo od Škofij do Sečovelj popeljala čez kratko, a pestro in razgibano slovensko obalo. Pot, znana tudi pod imenom Pot zdravja in prijateljstva, je speljana po nekdanji ozkotirni železniški progi med Trstom in Porečem. Primerna je tako za kolesarjenje kot hojo ter idealna za družinski izlet ali aktivno preživljanje prostega časa.

Brez primerne kolesarske opreme ne bo šlo

Čeprav se na kratko vožnjo po mestu lahko odpravite tudi v širokih hlačah, krilu ali petkah, se tovrstni modni opravi odrecite, če se s kolesom odpravite na daljši izlet. Oblačila naj bodo oprijeta in udobna, s seboj pa imejte tudi kak kos, ki vas bo zaščitil pred svežim vetričem ali nepredvidljivimi vremenskimi razmerami. Ne pozabite tudi na varnost – čelada naj bo obvezna oprema, še posebej, če se boste s kolesom podali na bolj razgiban teren. 

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?