Qlandia
Spomladanska utrujenost? Ne, hvala!

Uvedite nekaj malih sprememb v vaš vsakdan ter odženite občutek izčrpanosti in brezvoljnost, ki se pogosto prikrade v pomladnih dneh.

Se v zadnjih dneh tudi vi počutite brezvoljni, utrujeni, zaspani, izčrpani in brez energije? Ne, to ni vpliv praznikov, temveč se ob nastopu prvih toplejših dneh najbrž soočate s spomladansko utrujenostjo. Pod njenim vplivom smo manj produktivni, zmanjšajo pa se tudi naše fizične sposobnosti in odpornost organizma. Ker se vse to običajno odraža v slabšem razpoloženju, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako v toplejše dni vstopiti energično in s polnim zagonom

  QL zanimivost: Zakaj se pojavi spomladanska utrujenost?  

Ob prihodu pomladi se moč sončnih žarkov poveča, temperature se zvišajo, človeško telo pa se mora vsem tem naravnim spremembam prilagoditi. Zato se razširijo žile, pretok krvi se poveča in presnova organizma se pospeši. Vse to je za telo velik napor, poraba energije se poveča in zato telo zapade v stanje utrujenosti. Dodaten razlog pa je, da se telo tekom zime nekoliko poleni in ga moramo ponovno spraviti v pogon.

Premagajte spomladansko utrujenost

Jejte hrano za energijo

V svoj jedilnik vključite uravnoteženo, lahko hrano, bogato z vitamini, minerali, vlakninami in zdravimi maščobami. Zjutraj ne preskočite zajtrka, tekom dneva pa zaužijte še tri do štiri manjše obroke. Ti naj bodo polni surovega sadja in zelenjave, dodajte pa tudi hrano bogato z vitaminoma B in C, magnezijem, cinkom, železom in koencimom Q10, ki pospešuje presnovo.

Pojdite na sonce


V svoj vsakdan uvedite čim več aktivnosti na svežem zraku, predvsem pa izkoristite vsako priložnost za lovljenje sončnih žarkov. Njihova svetloba namreč zatira tvorbo melatonina, hormona, ki povzroča zaspanost.

Poskrbite za dovolj gibanja

Čeprav je slišati nasprotujoče, se boste spomladanske utrujenosti najlažje otresli s fizično aktivnostjo. Spravite svoje telo ponovno v pogon po lenobni zimi in začnite nabirati kondicijo. Za začetek bo dovolj že zmerna aktivnost, kot je na primer hoja ali lahkoten tek. Ni treba pretiravati, raje postopoma, a vztrajno, nabirajte kondicijo dan za dnem. 

Počivajte

Ko utrujenost doseže svoj vrhunec je najbolje, da umirite svoje telo in misli ter si privoščite kakovosten počitek. Občutek izčrpanosti in preobremenjenosti boste omilili že skratkim, 10-minutnim popoldanskim dremežem, ki vam bo dal dovolj energije za nadaljnje aktivnosti. Poskusite lahko tudi z meditacijo.

Očistite telo zimske »navlake«

Če ste se tudi vi med zimo malce zapustili glede zdrave prehrane in gibanja, je sedaj skrajni čas, da svojemu telesu pustite ponovno zadihati. Pomagajte izločiti nakopičene strupe zuvedbo sadno-zelenjavnega dneva v tedenski jedilnik, za še bolj pospešeno čiščenje pa obiščite savno, ki bo obenem tudi pospešila cirkulacijo in s tem tudi izboljšala trenutno počutje.

Počnite stvari, ki vas veselijo.

Eden najboljših receptov, kako pregnati nejevoljnost, ki spremlja spomladansko utrujenost, je vsekakor ukvarjanje s stvarmi, ki vas veselijo in napolnijo z energijo. Obdajte se z ljudmi, ki vas spravijo v dobro voljo, pojdite na izlet, obudite hobi, organizirajte zabavno igro košarke ali se predajte umetniškemu ustvarjanju. Možnosti je neskončno. Poiščite tisto, ki je vam najljubša in vnesite veselje v svoj dan.

  QL nasvet: hrana, ki bo spomladansko utrujenost postavila ob steno  

  • Kalčki vsebujejo antioksidante, rudninske snovi, beljakovine, encime in vlaknine; krepijo in obnavljajo organizem.
  • Brokoli, šparglji in špinača vsebujejo vitamine B, magnezij in železo.
  • Sončnična semena so vir magnezija, bakra, železa, cinka, beljakovin, vitaminov B in esencialnih maščobnih kislin.
  • Peteršilj vsebuje veliko vitamina B12 in vitamin C.
  • Oves z nizkim glikemičnim indeksom umirja raven krvnega sladkorja.
  • Ginseng krepi imunski sistem in v stresnih obdobjih nevtralizira učinke prostih radikalov.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#zdravje
Tvoja pot v aktivno življenje
Mali koraki, s katerimi boste ohranili motivacijo, naredili spremembo in obrnili svoje življenje na bolje.
#dom #zdravje
Ostani doma: kaj pa zdaj?

Preberite naše preverjene nasvete, kako prilagoditi svoj dan, ostati družabni in predvsem zdravi.

#zdravje
Že pijete zlato mleko?

Zlato mleko ali »golden latte« je napitek na osnovi mleka in kurkume, ki postaja vse bolj priljubljen. Glavni razlog? Pripisujejo mu več kot 150 zdravilnih učinkov.

#šport #zdravje
Vadba za zdravo hrbtenico

Pridružite se skupini seniorjev na vadbi za zdravje v Qlandii Nova Gorica. S  preventivnimi vajami, ki zmanjšujejo bolečino v hrbtenici iz izboljšujejo telesno držo, bomo poskrbeli za vitalnost in dobro energijo za vaš dan.

#zdravje
Rožnati oktober
Rožnata pentlja oktobra zaznamuje mesec osveščanja o raku dojk. Z rednim samopregledovanjem lahko naredimo veliko za svoje zdravje in premagamo zlobnega sovražnika v samem izvoru.
#zdravje
Se zjutraj težko zbudite?

Preberite naše nasvete, s katerimi boste tudi največji zaspanci pretentali svoj organizem in se hitro spravili na noge.

QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAPtuj