Qlandia
Sestavite si svojo palačo spomina!

Ta tehnika pomnjenja je odlična pomoč tako pri učenju šolske snovi kot tudi pri povsem vsakdanjih opravilih, kot je recimo nakupovanje.

Palača spomina je zelo priljubljena metoda, s katero si hitreje zapomnimo različne sezname ali govorne nastope, pri katerih je pomemben vrstni red informacij. Pri tej metodi se v mislih podamo na potovanje po vnaprej nastavljeni poti. Na posameznih točkah poti »najdemo« informacije, ki smo si jih morali zapomniti, in jih tako lažje ponovno prikličemo v spominu.

Se sliši zakomplicirano? V praksi ni tako!

Le sestaviti si morate tako palačo spomina, ki je ne boste zlahka pozabili in nato pri pomnjenju uporabiti ustaljeno pot.

Ustvarite svojo palačo spomina

Palača spomina ni nič drugega kot miselno potovanje po vam zelo dobro poznanem prostoru. Lahko je to vaša soba, hiša, okolica, … pomembno je le, da je na vaši poti več prepoznavnih točk, ki se ne spreminjajo.

Recimo, da si morate zapomniti nakupovalni seznam, na katerem je 7 točk.

Seznam:

 1. Mleko
 2. Jajca
 3. Zobna pasta
 4. Bučke
 5. Čokolada
 6. Nogavice
 7. Jagode
Seznam je zelo nepovezan in obstaja velika verjetnost, da boste katero od stvari pozabili.

Zato si ustvarite palačo spomina, znotraj katere se boste ustavili na 7 točkah. Recimo, da si za palačo spomina izberemo svoje stanovanje. Izhodišče naj bo spalnica – v mislih se postavimo na to točko in začnemo potovanje. Vse skozi si postavljamo vprašanje »Kaj je naslednja stvar, ki jo vidim?«

Primer palače spomina  bi lahko bil:

 1. Spalnica
 2. Hodnik
 3. Dnevna soba
 4. Jedilna miza
 5. Kuhinjski kotiček
 6. Hladilnik
 7. Kopalnica

QL zanimivost:

Študija je pokazala, da so si študentje z uporabo palače spomina lahko zapomnili več kot 95 % 40 do 50 stvari iz seznama po eni ali dveh vajah miselnega sprehoda, kjer so bili predmeti nameščeni na tleh lokalne univerze.
Vse, kar morate sedaj narediti je, da vsako točko iz prvega seznama v mislih umestite k točki iz drugega seznama. Mleko si zamislite ob postelji v spalnici, jajca je nekdo odložil na hodniku itd. … za še lažje pomnjenje pa iz njih sestavite zabavno zgodbo. Ko boste morali priklicati seznam, se v mislih podajte na potovanje po palači spomina. Vizualna iztočnica vam bo v veliko pomoč in seznam boste veliko lažje priklicali.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#nasvet #zdravje
Poletna intimna nega

Za intimno nego moramo seveda poskrbeti v vsakem letnem času, vendar je poleti še toliko bolj pomembno da se je lotimo pravilno. Vročina in vlaga spodbujata potenje, kar je lahko izjemno neprijetno za intimne predele. Na kaj moramo biti v vročih dneh še posebej pozorni?

#nasvet
Kuža in jaz: kako se odpraviti na počitnice z avtom
Prihaja poletje in čas, ko razmišljamo o načrtih za počitnice. Boste svojega zvestega štirinožnega prijatelja vzeli s seboj na pot? Da bo vožnja s kužkom v jeklenem konjičku prijetna in varna za vse, je potrebno upoštevati nekaj preprostih pravil.
#nasvet
7 QL trikov, kako lahko uporabite zobno pasto

To, da poskrbi za čiste zobe in svež zadah že vsi vemo. Kaj pa lahko še očistite z njo?

#nasvet
4 domači postopki barvanja pirhov
Od otroško zabavnih do moderno elegantnih – pripravili smo vam kar nekaj idej, kako doma ustvariti prelivajoče se barvne pirhe in z njimi okrasiti velikonočno mizo.
#nasvet
Super darila, ki si jih privoščite z vašo QL darilno kartico

Ste za darilo prejeli darilno kartico Qlandia? Za vas smo pripravili nabor izvrstnih nakupov, ki jih z vašo darilno kartico lahko opravite v nakupovalnih centrih Qlandia.

#nasvet
Obvarujte oči pred modro svetlobo!

Pekoče, izsušene in razdražene oči niso nič novega pri dolgem delu z računalnikom. Čas je, da si omislite svoja računalniška očala.

QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Ste v svoji Qlandii že zagledali nov QL magazin Mini? Ne, to ni magazin za naše najmlajše obiskovalce, čeprav se v njem najdejo simpatično QL vsebine tudi zanje, temveč manjša, krajša in bolj ekspresna različica QL magazina, ki jo boste z veseljem prebrali, ko boste imeli 5 minut časa.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Ptuj