Qlandia
Palačinke za telebane

Nasveti in zvijače, s katerimi bodo ena za drugo iz ponve letele popolne palačinke.

Ravno prav rahle, izjemno sočne in premazane s 1001 slastnim nadevom. Seveda govorimo o palačinkah, nedvomnim zmagovalkam med domačimi sladicami. So se tudi vam zamerile, ker se vam med peko pogosto sprimejo, potržejo ali nikakor niso svilnato rahle? Preberite spodnje nasvete, s katerimi bo peka palačink mala malica.

Še nimate popolnega recepta? Brez skrbi, zaupamo vam našega. >>

Naš recept za preverjeno QL palačinke! ;)

- 2 jajci
- 100 g moke
- 300 ml mleka
- 1 žlica stopljenega masla
- 1 ščep soli

QL nasveti za rahle, sočne palačinke.

1. Spremenite način, kako zmešate maso. Ali običajno vse sestavine hkrati zmešate? Poskusite ločiti suhe in mokre sestavine ter jih šele na koncu na hitro zmešajte skupaj.

2. Ločite beljake od rumenjakov. Rumenjake vmešajte v mokre sestavine, beljake pa ločeno stepite v čvrst sneg. Najprej zmešajte suhe in mokre sestavine, na koncu pa v maso previdno vmešajte še beljake. Palačinke bodo tako veliko bolj rahle in puhaste.

3. Nadomestite vsaj polovico vode ali mleka z vodo z mehurčki. CO2 v vodi bo naredil palačinke še bolj puhaste. Podoben učinek boste dosegli tudi, če boste v maso dodali pecilni prašek.

4. Preverite gostoto mase. Ta mora biti tekoča, vendar ne vodena. Najlažje preverite tako, da z zajemalko zajamete nekaj mase in jo znova vlijete v posodo. Površina zajemalke mora ostati prekrita s tanko plastjo mase, v posodi z maso pa se mora ob ulitju pojaviti nekaj zračnih mehurčkov.

5. Uporabite ravno prav maščobe. Če palačinke pečete v navadni ponvi, morate to nekoliko namastiti, da se masa ne bo sprijela na posodo. Namesto da bi v ponev vlili olje (ali drugo maščobo), jo raje namažite s papirnato brisačo, prepojeno z maščobo. Tako se boste izognili mastnim in težkim palačinkam. 

11. Uporabite teflonsko ponev. Tako se lahko dodajanju maščobe popolnoma izognete, palačinke pa se vseeno ne bodo sprijele.

12. Počakajte, da je ponev res vroča. Idealna temperatura ponve za peko palačink je 185 °C. Ali je ponev dovolj vroča preverite tako, da nanjo vlijete kapljico vode – na vroči ponvi bo kapljica švignila čez površino!

13. Palačinko pravočasno obrnite. Počakajte, da je rob palačinke že suh in se na zgornji strani začnejo pojavljati mehurčki. 

14. Uprite se skušnjavi, da bi palačinko z lopatko pritiskali ob ponev. Palačinka se tako ne bo prav nič hitreje spekla, s pritiskanjem bo postala le bolj zbita in nič kaj puhasta.

15. Postrezite jih neposredno iz ponve. Ne zlagajte jih eno na drugo ali pokrivajte, saj se bodo tako zaradi pare razmočile in izgubile rahlost. Če želite palačinke postreči kasneje, jih s čim manj prekrivanja zložite na pladenj s peki papirjem in shranite v ogreti pečici.

Dober tek! :)

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Piknik sezona: Kako očistiti žar?

Obožujemo piknike in druženje na domačem vrtu. Vendar po vsakem pikniku nas čaka mastna in zažgana nadloga – žar. Že poznate trike, kako ga enostavno in brez muk očistiti?

#kulinarika
Ste že slišali za Poke Bowls?
Tradicionalna specialiteta s Havajev osvaja kulinarično sceno in srca. Privoščite si okusno in lično skledo sreče.
#kulinarika
Recept: Po-velikonočni žepki

Kam z ostanki velikonočne pojedine? Pripravite hrustljave žepke, polne velikonočnih okusov. Hitra in preprosta rešitev kam z ostanki šunke in pirhov.

#kulinarika
Recept: Sočna velikonočna šunka v testu

Slastna in bohotna, šunka v kruhovem testu vsekakor ne sme manjkati na velikonočni mizi. Pripravite jo po našem receptu, zraven pa postrezite sladko čili omako ali jabolčno čežano.

#kulinarika
Pisani italijanski piščanec

Lahkotna simfonija okusov iz pečice. Z veliko beljakovinami in vlakninami ter izjemno malo hidrati je idealna izbira za okusno kosilo ali večerjo v času izpolnjevanja novoletnih zaobljub.

#kulinarika
Poširane hruške s sladoledom
Preprosta, a obenem elegantna in dekadentna sladica je idealen zaključek prefinjene praznične večerje. Pripravite jo po našem receptu.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA



QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA



Ptuj