Qlandia

Kako izbrati tekaške copate?

Dejstvo je, da univerzalnih tekaških copat ni. Pa znate izbrati prave?

Tek je najpogostejša oblika rekreacije in če so tudi vas prvi sončni žarki požgečkali po podplatih, kar pogumno pričnite z nabiranjem tekaških kilometrov. Najprej pa poskrbite za primerno obutev in se tako izognite morebitnim poškodbam.

1. Prilagojene obliki stopala

Najosnovnejša delitev tekaških copat temelji na prilagajanju različnim tipom stopal, zato pred nakupom obvezno preverite, ali imate pronacijo (zelo nizek nožni lok, zaradi česar se stopalo med tekom obrača navznoter) ali supinacijo (izrazito visok nožni lok, kar pomeni, da se stopalo obrne navzven). Kdor ima pravilno obliko nožnega loka, si lahko pri izboru tekaških copat privošči skoraj vse.

Kako enostavno preverite vaš tip stopala?

Moker podplat odtisnite na kartonasto podlago. Če je del med peto in prsti prekinjen, gre za supinacijo, če pa loka na odtisu skoraj ni videti, gre za pronacijo. 

2. Pravšnja velikost

Tekaški copat se mora popolnoma prilegati, sicer vam bo stopalo med tekom poplesavalo sem in tja. Le na sprednjem delu imejte za en prst prostora, saj med tekom stopalo pogosto oteče. Petni del copate mora biti utrjen in izdelan tako, da je peta v obuvalu fiksna in nam jo med tekom ne dviguje. 

3. Izbira glede na teren

Modeli tekaških copat so prilagojeni različnim terenom, saj je obremenitev stopala različna na asfaltu, gozdni poti ali na atletskem stadionu.

4. Udobje pri teku

Zelo pomembna pri izbiri tekaških copat je udobnost. Zato si za pomerjanje vzemite čas in ne nakupujte v naglici. Preizkusite čim več copat, ki ustrezajo vaši obliki stopala, so prave velikosti in se v njih počutite udobno. Šele potem prideta na vrsto barva in znamka ;)

5. Pomoč v trgovini

Če ste tekač začetnik, za pomoč pri izbiri prosite svetovalca v vaši športni trgovini. S pomočjo posebne naprave bo naredil analizo vašega stopala, vam priporočil najprimernejše modele copat ter vam omogočil, da jih na tekaški stezi v trgovini tudi preizkusite. 

 POMEMBNO:  Tekaške copate uporabljajte le za tek, za druge športne aktivnosti in prosti čas pa imejte ločen par. 

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?