Qlandia
Boj z odvečno vlago
Boj z odvečno vlago
Odkrijte nasvete, kako se je uspešno znebiti.

Zarošena okna, neprijeten vonj po zatohlem in morda celo prve temne lise, ki nakazujejo, da se je plesen že naselila v kotičke stanovanja. Čestitamo! Tudi vas je doletela nadloga odvečne vlage. Odkrijte nasvete, kako se je uspešno znebiti.

Optimalna vlažnost prostora se giblje med 40 in 60 %, če pa je višja od 80 % se že lahko pojavijo nadloge, povezane z odvečno vlago. Najbolj nadležna med njimi je zagotovo plesen, saj lahko povzroči razvoj alergij in revmatizmov. Za boljšo kakovost življenja moramo zato omejiti vire vlage v stanovanju ter poskrbeti za ustrezen odvod le-te.

PERILO OBEŠAJTE ZUNAJ

Sušenje perila v prostoru lahko prinese tudi do 7 litrov dodatne vlage. Če perila ne morete sušiti zunaj, uporabite sušilni stroj ali prostor opremite s kakovostnim razvlažilcem, ki bo odvečno vlago hitro odstranil. Radiator bo perilo sicer res hitreje posušil, odvečne vlage pa se z njim ne boste rešili.

PRI KUHANJU UPORABITE POKROVKO

Tako boste vsaj deloma preprečili uhajanje vlage v zrak, hrana pa bo hitreje kuhana, kar pomeni, da boste vir dodatne vlage hitreje izključili. Uporabite tudi kuhinjsko napo, ki učinkovito srka in odvaja paro, ter zaprite vrata, da se vlaga ne razleze po prostorih.

PROSTORE REDNO ZRAČITE

Vlago boste iz prostora najlažje odgnali s kratkimi prepihi, ki jih ponovite večkrat dnevno. Še posebej dobro prezračite kuhinjo po kuhanju ter kopalnico po prhanju. P.S. – če je zunaj veliko vlage, zračenje in prepihi ne bodo učinkoviti.

ODSTRANITE DRVA IN RASTLINE

To še ne pomeni, da morate živeti v sterilnih prostorih brez zelenja, vendar so rastline velik proizvajalec vlage v prostoru, zato jih v najbolj vlažnih obdobjih poskušajte postaviti vsaj za nekaj časa na balkon ali dvorišče. Les tudi pripomore k zadrževanju vlage, zato drva raje shranjujte zunaj pod streho.

KRAJŠE PRHANJE Z BOLJ HLADNO VODO

Dolgo zadrževanje pod vročo prho je odlična priložnost za ustvarjanje dodatne vlage. Poskusite čas prhanja skrajšati ali uporabiti nekoliko hladnejšo vodo. Če to ne gre, med prhanjem prižgite kopalniški ventilator in prostor dobro prezračite. Okno pustite odprto tudi nekaj časa po prhanju, vse dokler ogledalo ni več zarošeno.

OMISLITE SI RAZVLAŽILEC ZRAKA

Najlažji način, kako se znebiti odvečne vlage v prostorih, je zagotovo uporaba priročnega razvlažilca. Za manjše prostore bo zadostoval že kompakten prenosni odstranjevalec vlage na osnovi solnih tablet ali drugih spojin, ki nase vežejo vodo, za večje prostore pa boste potrebovali električni razvlažilec, ki bolj učinkovito posrka odvečno vlago iz zraka.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#nasvet #zdravje
Poletna intimna nega

Za intimno nego moramo seveda poskrbeti v vsakem letnem času, vendar je poleti še toliko bolj pomembno da se je lotimo pravilno. Vročina in vlaga spodbujata potenje, kar je lahko izjemno neprijetno za intimne predele. Na kaj moramo biti v vročih dneh še posebej pozorni?

#nasvet
Kuža in jaz: kako se odpraviti na počitnice z avtom
Prihaja poletje in čas, ko razmišljamo o načrtih za počitnice. Boste svojega zvestega štirinožnega prijatelja vzeli s seboj na pot? Da bo vožnja s kužkom v jeklenem konjičku prijetna in varna za vse, je potrebno upoštevati nekaj preprostih pravil.
#nasvet
7 QL trikov, kako lahko uporabite zobno pasto

To, da poskrbi za čiste zobe in svež zadah že vsi vemo. Kaj pa lahko še očistite z njo?

#nasvet
4 domači postopki barvanja pirhov
Od otroško zabavnih do moderno elegantnih – pripravili smo vam kar nekaj idej, kako doma ustvariti prelivajoče se barvne pirhe in z njimi okrasiti velikonočno mizo.
#nasvet
Super darila, ki si jih privoščite z vašo QL darilno kartico

Ste za darilo prejeli darilno kartico Qlandia? Za vas smo pripravili nabor izvrstnih nakupov, ki jih z vašo darilno kartico lahko opravite v nakupovalnih centrih Qlandia.

#nasvet
Obvarujte oči pred modro svetlobo!

Pekoče, izsušene in razdražene oči niso nič novega pri dolgem delu z računalnikom. Čas je, da si omislite svoja računalniška očala.

QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Ste v svoji Qlandii že zagledali nov QL magazin Mini? Ne, to ni magazin za naše najmlajše obiskovalce, čeprav se v njem najdejo simpatično QL vsebine tudi zanje, temveč manjša, krajša in bolj ekspresna različica QL magazina, ki jo boste z veseljem prebrali, ko boste imeli 5 minut časa.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Ptuj