Qlandia
QL recepti: A la eksotika!
QL recepti: A la eksotika!
Vroči ritmi Madagaskarja v Qlandii so nas navdušili nad nekoliko drugačno, zanimivo in predvsem sočno hrano daljnih dežel. 
Naj vas nenavadne kombinacije ali manj pogoste sestavine ne odvrnejo od kulinaričnega doživetja – presenečeni boste nad okusom in barvitostjo novo odkritih jedi!
Havajska nabodalca s kozicami in ananasom
Sestavine:

  • 500 g velikih kozic (olupljenih)
  • 1 ananas (narezan na kocke)
  • ½ skodelice BBQ omake
  • 2 žlici medu
  • sol, poper, paprika v prahu

Kozice odcedimo, popivnamo s papirjem in damo v večjo posodo. Solimo, popramo in začinimo s papriko v prahu. BBQ omako in med ločeno zmešamo v skodelici.

Pripravimo nabodalca. Na palčko izmenično natikamo kozice in ananasove kocke (kocke naj bodo malenkost manjše od kozic).

Žar segrejemo na visoko temperaturo. Nabodalca zložimo na vročo površino in temperaturo nekoliko znižamo. Premažemo z BBQ mešanico in pustimo pribl. 3 minute, da se popečejo na eni strani. Obrnemo in ponovno premažemo. Ko se nabodalca zapečejo tudi na tej strani, odstranimo z žara in še vroča postrežemo. 
Ramen - tradicionalna japonska juha
Sestavine:

  • 4 skodelice čiste zelenjavne juhe
  • 1 žlička miso paste
  • 150 g ramen rezancev
  • 200 g tofuja
  • 1 žlička sezamovih semen
  • 2 žlici sezamovega olja
  • 2 žlici sesekljane šalotke
  • 2 stroka česna (drobno sesekljana)
  • 2 žlički svežega ingverja (olupljen in zmlet)
  • 4 srednje sveže šitake gobe (narezane)
  • 1 žlička čili paste
  • ½ skodelice tanko narezanega korenja
  • ½ skodelice mlade špinače
  • 2 jajci (srednje trdo kuhani in olupljeni)

Rezance skuhamo po navodilih na embalaži. Ker želimo, da ostanejo »al dente«, jih takoj postavimo pod mrzlo vodo. Tofu narežemo na majhne kocke in na hitro prepražimo na sezamovem olju, da lepo porjavi. Posujemo s sezamovimi semeni in odstavimo.

V večjem loncu na sezamovem olju nekaj minut pražimo šalotko, česen, ingver, šitake gobe in čili pasto. Nato prilijemo juho in vse skupaj zavremo. Zmanjšamo temperaturo in kuhamo še 4 minute. Odstavimo, primešamo miso pasto in pustimo vsaj 10 minut, da se okusi prepojijo.

Rezance razporedimo po jušnih skledah. Nanje lično razporedimo korenje, špinačo ter pripravljen tofu. Jajca prerežemo in previdno postavimo na vrh sklede. Juho še enkrat segrejemo do vrelišča, nato pa počasi nalijemo čez pripravljene sestavine v skledi. Postrežemo vroče.

QL namig

Uporabite domišljijo. Juho lahko popestrite še z drugo zelenjavo, za bolj poln obrok pa lahko dodate tudi na sezamovem olju popečeno piščančje meso, svinjino, lososa ali rakce. 
Tropski puding iz tapioke
Sestavine za pudning:

  • 4 velike žlice tapiokinih kroglic
  • 300 ml vode
  • 400 ml kokosovega mleka
  • 1 čajna žlička ekstrakta vanilje
  • 2 žlici sladkorja (ali drugo sladilo po okusu)
Za sadni preliv:

  • 1 pitaja
  • ½ skodelice manga (zamrznjen)
  • ½ skodelice malin (zamrznjene)
  • ½ skodelice borovnic (zamrznjene)
  • ½ banane (zamrznjene)
  • 1 list želatine
  • 1 dl kokosove vode

Najprej pripravimo puding. V večjo posodo nalijemo vodo in vanjo stresemo kroglice tapioke. Pustimo pol ure, da se namočijo, nato pa na zmernem ognju kuhamo, dokler kroglice ne popijejo vse vode. Dodamo kokosovo mleko in vaniljev ekstrakt ter ob neprestanem mešanju kuhamo še 20 minut. Bodimo pozorni, da se puding ne sprime. Puding sladkamo in nalijemo v kozarce do polovice. Postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi in strdi.

Pred postrežbo pripravimo še preliv. Sadje damo v mešalnik, dolijemo kokosovo vodo in zmiksamo v gladko zmes. Želatino stopimo in primešamo v sadno mešanico. Kozarce s pudingom vzamemo iz hladilnika, dopolnimo s sadnim prelivom in zopet postavimo za nekaj minut na hladno, da se preliv nekoliko strdi.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
QL recept: Mediteranska solata v kozarcu
Ko nimate ideje, kaj bi s seboj vzeli za malico ali kosilo, je hitra solata v kozarcu odlična ideja za zdrav in svež obrok.
#kulinarika
QL recept: Originalni italijanski pesto »Genovese«
Poskusite jo na testeninah, piščancu ali kar na vročih popečenih kruhkih kot aperitiv.
#kulinarika
QL recept: Tiramisu z malino
Kot alternativo klasični italijanski sladici vam predstavljamo njeno sadno različico. Sveža, sočna in polna mediteranskega okusa bo postala prava kraljica vaših pomladnih in poletnih druženj.
#kulinarika
Ana Žontar deli recepte za najbolj QL smutije
Skoči na kulinarični dogodek, spoznaj Ano Žontar, se posladkaj z najbolj QL smutijem in zavrti KOLO SREČE.  | Ana Žontar
#kulinarika
Urško Fartelj deli recepte za najbolj QL smutije
Skoči na kulinarični dogodek, spoznaj Urško Fartelj, se posladkaj z najbolj QL smutijem in zavrti KOLO SREČE.  | Urška Fartelj
#kulinarika
Mini pustni krofki

Sladki in slastni, ravno pravšnji za malo pustno pregreho.

QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
S ponosom vam v branje ponujamo vsebinsko in oblikovno prenovljen QL magazin, ki se vrača v vaše roke v razširjeni tiskani obliki. Nova, priročna oblika in sveža podoba vas bosta ponesla v deželo mode, kulinarike, otroške zabave ter ponudila praktične nasvete za vas, vaše najbližje in vaš dom.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Ptuj