Qlandia
QL recept: Mmmm… slastni recepti s kostanjem

Šelestenje jesenskega listja pod nogami, prijetno jesensko sonce in seveda navdušenje, ko zagledamo lesketajoče se kraljevo rjave plodove, ki se skrivajo v mogočnem bodičastem ovoju. Ja, sezona kostanja je tu! Ste ga letos že kaj nabrali?

Seveda ob kostanju najprej pomislimo na hladne jesenske večere, ko si s slastno pečenim gozdnim plodom pogrejemo roke in se nato posladkamo. Mamin recept pravi takole: vsakemu kostanju prereži lupino in ga postavi na preluknjano posodo nad živim ognjem. Peci tako dolgo, da se plodovi lepo in enostavno lupijo. Nobene višje znanosti s postopki visoke kuhinje, pa vendar prav vsakič uspe. (Hvala mami! :))

Kostanj pa je tudi zelo hvaležna sestavina za vse, ki se želite nekoliko poigrati v kuhinji. S svojim sladkim zemeljskim okusom se odlično spoji s številnimi drugimi sestavinami, vse od sadja in zelenjave, do čokolade in celo mesa. Poiščite navdih v spodnjih dveh receptih, ali eksperimentirajte po svoje. Pazite le, da kostanj vedno predhodno skuhate ali spečete.


Sestavine za spodnje recepte poiščite v trgovini Spar/Interspar

Bučno-kostanjeva juha

 Postopek: 

Čebulo, česen in očiščeno bučo narežemo na večje kose in razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pokapamo z olivnim oljem, začinimo s soljo in poprom ter pokrito z aluminijasto folijo pečemo 45 minut pri 180 °C.

Pečeno zelenjavo prestavimo v veliko kozico, dodamo kostanj, ingver, cimet, klinčke, timijan in jušno kocko. Prelijemo z vrelo vodo in kuhamo 20 do 30 minut na srednjem ognju, večkrat premešamo.

Medtem slanino zlato in hrustljavo zapečemo v zelo vroči ponvi. Pečeno prestavimo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnatimi serveti, da odstranimo odvečno maščobo.

Ko je juha kuhana, zmiksamo s paličnim mešalnikom in med miksanjem postopoma dodajamo smetano. Po okusu dodamo še soli in popra. Miksamo dokler juha ni svilnato gladka.

Serviramo v skledicah ali globokih krožnikih s hrustljavimi kockami slanine, popečenimi kruhki, svežim timijanom in kančkom smetane.


 Sestavine: 

  • 500 g buče
  • 2 majhni čebuli
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol, poper
  • 260 g kostanja (kuhan in olupljen)
  • ½ žličke ingverja v prahu
  • ½ žličke cimeta v prahu
  • ¼ klinčkov v prahu
  • 10 vejic timijana (samo listki)
  • 125 g slanine (narezana na kocke)
  • 1 jušna kocka (kokošja)
  • 1 liter vrele vode
  • 250 g smetane

Sočna čoko-kostanjeva torta

 Postopek: 

Smetano segrejemo skoraj do vretja in v njej raztopimo 250 g temne čokolade. Dodamo rum, sladkor in vaniljo ter maso zmiksamo skupaj s kuhanimi kostanji, tako da dobimo maso, ki je podobna nekoliko bolj redkemu pireju.

Model za torto obložimo z aluminijasto folijo in vanj razporedimo kostanjevo maso. Postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se masa strdi.

Naredimo še preliv. V vodni kopeli stopimo 100 g temne čokolade in žlico masla. Pustimo, da se nekoliko ohladi. Ko je preliv mlačen, z njim prelijemo torto in jo ponovno postavimo v hladilnik, da se tudi preliv strdi.

Serviramo s kepico vaniljevega sladoleda ali stepeno sladko smetano.


 Sestavine: 
  • 1 kg kuhanega kostanja (olupljen)
  • 250 g temne čokolade
  • 3 žlice ruma
  • 4 žlice sladkorja
  • nekaj kapljic esence vanilje
  • 200 ml sladke smetane
Za preliv:

  • 100 g temne čokolade
  • žlica masla

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Energijske ploščice s čokolado
Pripravite zdrav prigrizek, ki je obenem božansko dober. Ploščice so polne hranilnih snovi in nas napolnijo z energijo, pripravljene pa so brez belega sladkorja. Super nadomestek čokoladi in drugim industrijsko pripravljenim sladicam za trenutke, ko nam »pade cuker«.
#kulinarika
Čas je za lučke!

Vas mika sladoled, vendar si želite nekaj bolj zdravega? Pripravite si super QL lučke. Prava eksplozija sočnih okusov vas bo tako v vsakem trenutku čakala v domačem zamrzovalniku. Poglejte recepte.

#kulinarika
Sočna španska paella z morskimi sadeži

Okusna morska jed, ki izvira iz sončne Valencie, bo tudi na domačih krožnikih priklicala pravo poletno atmosfero. Za vas smo pripravili recept.

#kulinarika
QL recept: Svež jogurtov dip (tzatziki)
Odlična izbira za pomakanje hrustljave zelenjave, tortilja zvitkov, mesa z žara ipd.
#kulinarika
QL recept: Tandoori piščanec z melono in mandlji
Hiter in zdrav obrok, ki pa je tudi nadvse okusen. 
#kulinarika
QL recept: Jogurtov cheesecake z borovnicami
Zabavni desert za tople poletne večere.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Ste v svoji Qlandii že zagledali nov QL magazin Mini? Ne, to ni magazin za naše najmlajše obiskovalce, čeprav se v njem najdejo simpatično QL vsebine tudi zanje, temveč manjša, krajša in bolj ekspresna različica QL magazina, ki jo boste z veseljem prebrali, ko boste imeli 5 minut časa.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Ptuj