Qlandia

Očistite pralni stroj v 3 enostavnih korakih

Se vam zdi, da perilo, ki ga vzamete iz pralnega stroja, ni več tako čisto in dišeče, kot je bilo včasih? Ne krivite slabega pralnega praška, saj se razlog najpogosteje skriva drugje – v umazanih težje dostopnih skritih kotičkih naprave. Preverite, kako ga enostavno tudi sami očistite.

Čeprav bi pomislili, da naprave, iz katere potegnemo goro dišečega perila, ni treba čistiti, je resnica nekoliko drugačna. Umazanija, ostanki detergentov, vodni kamen in bakterije se na dolgi rok nabirajo v notranjosti pralnega stroja in postopoma ovirajo njegovo delovanje. Se vam je že kdaj zgodilo, da ste po končanem pranju odprli pralni stroj, pa iz njega ni zadišalo po čistem, temveč vas je presenetil vonj po zatohlem? Čas je, da pralni stroj temeljito očistite! Ne samo, da bo vaše perilo spet lepo dišalo, z rednim čiščenjem mu boste podaljšali tudi življenjsko dobo in se izognili klicanju serviserja.
 QL nasvet: Pralni stroj, ki je pogosto v uporabi, je treba očistiti enkrat mesečno, v nasprotnem primeru pa zadostuje že, če ga očistite nekajkrat letno.

Z mokro krpo obrišite gumo

Pod tesnilno gumo pralnega stroja se pogosto zataknejo prah, lasje in drugi drobci, ki so bili skriti v perilu. Z mehko krpo in mlačno vodo pobrišite vso umazanijo, ki se je nabrala v režah gume. Tako boste že odstranili vse mehanske delce in stroj pripravili na nadaljnjo čiščenje.

Očistite posodo za detergent

V predalčku za detergent in mehčalec se s časoma začenjajo nabirati zasušeni ostanki detergenta, ki se med pranjem niso stekli v pralni stroj. Ker je okolje v predalu vlažno, je to idealno za razvoj glivic in bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj. V kolikor je mogoče, predal izvlecite in operite pod tekočo vodo. Če je umazanije več, predal za 10 minut namočite v alkoholni kis in nato zdrgnite s staro zobno ščetko.

Boben operite s kisom in sodo bikarbono

Sedaj, ko so vidni deli čisti, se lotite še notranjosti stroja. Tudi tukaj je namreč izjemno ugodno okolje za razvoj mikroorganizmov, ki povzročajo neprijetne vonjave. Še posebej, če pogosto perete pri nizkih temperaturah (30 do 40 °C), se bakterije tudi med pranjem ne uničijo. Za čiščenje notranjosti bobna izberite najvišjo temperaturo pranja (bombaž, 95 °C) ali samočistilni program, če ga pralni stroj omogoča. V boben zlijte pol litra alkoholnega kisa in nekaj pesti sode bikarbone, nekaj kisa pa dolijte tudi v predal za doziranje detergenta. Izberite še dodatno splakovanje in stroj poženite s praznim bobnom. Po končanem pranju odprite vratca stroja in predal za detergent in pustite, da se notranjost posuši. Če pralnega stroja že res dolgo niste očistili, postopek ponovite.

Vse za 3 QL korake najdete v Qlandii

S temi tremi koraki boste enostavno odstranili ostanke, ki so se nabrali v notranjosti vašega pralnega stroja, visoka temperatura pranja pa bo uničila tudi bakterije, ki so se naselile v vlažnem okolju. Tako vzdrževan stroj bo veliko bolje opravljal svojo funkcijo, že ob naslednjem pranju pa bo perilo opazno bolj dišeče.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?