Qlandia
V planince: Krnsko jezero in Krn
V planince: Krnsko jezero in Krn

Nasvet za izlet.

  • Trajanje: 2h 20 min do jezera + 2h do vrha
  • Težavnost: 3
  • Zakaj priporočamo: Pričakalo nas bo naše čudovito smaragdno visokogorsko jezero in pogled na veličastne vrhove Alp.
Krnsko jezero je naše največje visokogorsko jezero. Pravzaprav so krnska jezera kar tri, največje med njimi pa je po mogočni gori ob kateri leži dobilo tudi ime. Je ledeniškega izvora ter dolgo skoraj 400m, široko 150m in 17m globoko.

Kako pridemo do jezera?

Med Trento in Bovcem se pri vasi Soča odcepi cesta v Lepeno. Še nekaj časa se peljemo po dolini vse do parkirišča pri domu dr. Klementa Juga v Lepeni, kjer pričnemo našo pohodniško pot.

Že na izhodišču nas pričaka tabla, ki nas usmeri proti krnskim jezerom. Sledimo označeni smeri in stopimo na široko makadamsko pot čez gozd, ki nas vijugasto pripelje do zgornje postaje žičnice. Pot večinoma poteka po senčni gozdni poti, zato je primerna tudi za bolj vroče poletne dni.  

Ko prispemo do table za merjenje višine snega, se pot začne nekoliko spuščati, predvsem pa postane lepša in občutek imamo, da počasi prihajamo v raj. Nato nas table vodijo do doma pri Krnskih jezerih, kjer se lahko po 2 urni hoji okrepčamo. 

Sedaj smo že skoraj prispeli v čarobno okolico jezera. Do veličastnega pogleda na smaragdnega lepotca nas loči le še slabih 15 minut hoje. Pri domu sledimo oznakam, ki nas vodijo prav do jezera. Tukaj lahko občudujemo dih jemajoči razgled na veličastno goro Krn in njegove sosednje vrhove. In čeprav vas bo po dolgem sprehodu zamikalo, da bi se ohladili v jezeru, naj vas opomnimo, da je zaradi ohranjanja ekosistema kopaje v jezeru prepovedano.

Do jezera je pot sicer dolga, vendar precej enostavna. Vsi z nekaj več kondicije lahko sledite oznakam in se povzpnete do vrha gore Krn. Čaka vas precej bolj zahteven vzpon, ki traja približno 2 uri.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#izlet
V planince: Vogar
Nasvet za izlet.
#izlet
Na popoldanski skok v vodo

Hitro ohladitev po napornem dnevu si lahko privoščite tudi, če niste tik ob morju. Ko je zunaj zares vroče, se odpeljite do katerega od naravnih kopališč in se ohladite v prijetni svežini prekrasnih slovenskih voda. Oglejte si naše predloge, nato pa smuknite v kopalke in se prepustite uživanju!

#izlet
Pod zvezdnatim nebom …

Razlogov za kampiranje v Sloveniji je veliko. Če si želite enostavnega oddiha, spanja pod milim nebom, aktivnosti v naravi, prijetne družbe in raziskovanja lepih kotičkov, vklopite svoj pustolovski duh in spakirajte nahrbtnik. Preberite si vse QL razloge, da izključite mobilne telefone in preprosto uživate v objemu lepot narave.

QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Ste v svoji Qlandii že zagledali nov QL magazin Mini? Ne, to ni magazin za naše najmlajše obiskovalce, čeprav se v njem najdejo simpatično QL vsebine tudi zanje, temveč manjša, krajša in bolj ekspresna različica QL magazina, ki jo boste z veseljem prebrali, ko boste imeli 5 minut časa.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Ptuj