Qlandia

4 domači postopki barvanja pirhov

Od otroško zabavnih do moderno elegantnih – pripravili smo vam kar nekaj idej, kako doma ustvariti prelivajoče se barvne pirhe in z njimi okrasiti velikonočno mizo.

Barvanje pirhov je velikonočna tradicija, ki ste se je vsaj kot otrok zagotovo neizmerno veselili. Tako preprosto stvar, kot je navadno jajce, lahko z nekaj domišljije in pravimi namigi spremenimo v pravo umetnino, s katero boste tudi na vaši mizi priklicali pravo praznično vzdušje. Ste naveličani enobarvnih jajc, okrašenih z velikonočnimi nalepkami? Pobrskali smo po spletu in poiskali nekaj zelo enostavnih tehnik z res izjemno QL končnimi rezultati. Poskusite jih tudi sami.

* Pri vseh navedenih postopkih začnemo s trdo kuhanim jajcem ali votlim jajcem, katerega vsebino smo izpihali.

QL marmorni učinek z oljem

Pusto enolično barvo lahko hitro spremenimo v pravo simfonijo oblik in marmornatih vzorcev. V lonček z barvo za pirhe dodamo žlico olja in med barvanjem pirhe malce premetavamo po lončku. Hitro boste videli, kakšen učinek ima olje na barvo. Ko vam je vzorec všeč, jajce vzemite iz barve in pustite, da se popolnoma posuši.

QL namig:

Poskusite lahko tudi dvobarvni učinek. Jajca najprej pobarvajte v svetlejši odtenek (npr. svetlo rožnato), nato pa v modro barvo dodajte žlico olja. Rezultat bo še bolj fantastičen marmorni preplet barvnih odtenkov.
vir: www.craftymorning.com
Oviti v papirnato brisačko

Super barvno prelivanje z nekaj teksture dobimo tudi, če pirhe barvamo ovite v papirnato brisačko.

Potrebujemo:

 • gel barva za pirhe (ali barvilo za hrano v gelu) – 3 do 4 različne
 • papirnate brisačke
 • razpršilo z vodo
 • elastike
 • plastične rokavice (za enkratno uporabo)

Jajce tesno ovijemo v papirnato brisačko in na vrhu zatisnemo z elastiko (naredimo majhno »darilce«). Po kapljicah spuščamo barvo na jajce v naključnem vrstnem redu. Med posameznimi barvami pustimo nekaj prostora, da ohranimo nekaj kontrastov,saj se bo barva razlezla. Ko smo zadovoljni z rezultatom, jajce popršimo z vodo in mokro brisačko rahlo pritiskamo ob jajce, da se barva dobro prime. Pustimo, da se barva popolnoma posuši. Nato jajca odvijemo in odkrijemo lep mavrični rezultat.

vir: onelittleproject.com 

QL namig:

Z bolj grobo brisačko dobimo več teksture na pirhih.
Umetnina z lakom za nohte
Če imate doma nekaj starih lakov za nohte, ki jih ne uporabljate več, je to odlična priložnost, da z njimi ustvarite pravo umetnino.

Potrebujemo:
 • skledica za enkratno uporabo
 • voda sobne temperature
 • laki za nohte (različne barve)
 • plastične rokavice (za enkratno uporabo)
 • zobotrebci
V skledico nalijemo vodo sobne temperature. Lak za nohte počasi zlivamo na vodo v poljubnem krivuljastem vzorcu. Lahko uporabimo več barv hkrati ali ostanemo pri eni. Če je voda prave temperature, bo lak za nohte lebdel na vodni površini. Z zobotrebcem po želji še dodatno premešamo vzorec in razporedimo barvo. Nadenemo si rokavice in jajce do polovice potopimo v vodo z barvo. Popolnoma posušimo, nato po želji ponovimo postopek še na drugi strani jajca.

POZOR! Tako obarvana jajca niso več užitna.
                     vir: www.craftymorning.com
Ste že poskusili s peno za britje?
Zelo zanimiv vzorec dobimo, če pirhe barvamo s pomočjo pene za britje. Postopek pa je tudi zelo zabaven in primeren za ustvarjanje z otroki.

Potrebujemo:
 • kis
 • pena za britje
 • gel barva za pirhe (ali barvilo za hrano v gelu) – 3 do 4 različne
 • pekač za muffine (lahko uporabimo tudi navaden aluminijast pekač za enkratno uporabo)
 • zobotrebci

Jajca namočimo v kisu za 20 minut. Tako jih pripravimo na barvanje (barva se bo bolje prijela in bo intenzivnejša). Po 20 minutah jajca speremo in obrišemo do suhega. Posodice pekača do 2/3 napolnimo s peno za britje. V vsako posodico kapnemo nekaj barve v odtenkih, ki jih želimo na pirhih. Z zobotrebcem rahlo premešamo peno v vsaki posodi, da dobimo lepo mavrično prelivanje barv. Jajce narahlo postavimo na vrh posodice in v celoti ovijemo v barvito plast pene. Pustimo, da se barva prenese na jajce – dlje časa kot pustimo, bolj intenziven bo rezultat. Priporočamo, da pustite kar čez noč. Nato peno rahlo speremo in rahlo obrišemo s papirnato brisačko. Pustimo, da se popolnoma posuši.

Vir: www.countryliving.com

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

Izpolnite skrito željoIzpolnite skrito željo
IZBERITE VREDNOST
IZBERITE TIP DARILNE KARTICE
Že imate svojo QL kartico?
Že imate svojo QL kartico?