Qlandia
Sočna španska paella z morskimi sadeži

Okusna morska jed, ki izvira iz sončne Valencie, bo tudi na domačih krožnikih priklicala pravo poletno atmosfero. Za vas smo pripravili recept.

Takoj, ko pomislimo na Španijo, se nam pred očmi poleg turkiznega morja in zloglasne opoldanske sieste takoj nariše slikovita obmorska terasa in s soncem obsijana ponev s tipično paello. Bogati okusi mediteranskih začimb, med katerimi kraljuje žafran, morskih sadežev in riža se odlično prepletajo v pravo kulinarično mojstrovino. In čeprav je bila paella včasih hrana revnih ribičev – vanjo so namreč vrgli vse, kar so imeli tisti dan pri roki – si danes španske kulinarike ne znamo predstavljati brez nje. Za vse, ki želite to dobroto iberskega polotoka preizkusiti tudi doma, smo pripravili recept, ob katerem se vam bodo pocedile sline. Preizkusite ga.

QL zanimivost

Izraz paella izvira iz španske besede ponev. Jed so namreč že v starih časih pripravljali v veliki ponvi in jo v njej tudi postregli. Ta tradicija še ohranja še danes in verjemite nam, zaljubili se boste v hrustljavo skorjico, ki na ponvi nastane med kuhanjem.
Sestavine poiščite v trgovini Spar ali Interspar v svoji Qlandii

 Sestavine: 

  • 250 g riža (naj bo primeren za rižote, npr. Arborio)
  • 250 g morskih sadežev – rakci, lignji, školjke, ribe (uporabite poljubno mešanico)
  • 2 stroka česna
  • 1 nasekljana čebula
  • 2 paradižnika (narežemo na majhne kocke)
  • 1 rdeča paprika (narežemo na majhne kocke)
  • 3 žlice olivnega olja
  • ¼ žličke žafrana
  • 1 žlička mešanice mediteranskih začimb (timijan, bazilika, rožmarin, peteršilj … lahko uporabite tudi mešanico začimb za paello)
  • 1 žlička začimbne rdeče paprike
  • sol in poper
  • 5 do 7 dl jušne osnove
  • nekaj krhljev limone

Žafran prelijemo z nekaj vroče vode in počakamo 10 minut, da se okus razvije. V večji ponvi segrejemo olivno olje in prepražimo strt česen, čebulo in papriko do mehkega. Dodamo paradižnik in začimbe ter kuhamo 2 do 3 minute. Prilijemo 5 dl jušne osnove in pustimo, da zavre. V ponev stresemo riž. Premešamo, da se enakomerno porazdeli. Sedaj kuhalnico damo na stran in zelo pomembno je, da jedi ne mešamo več. Ponev pokrijemo in kuhamo 15 do 20 minut, da je riž že skoraj kuhan. Pazimo, da se riž ne sprime na ponev – občasno malo potresemo in vsake 5 minut premaknemo, da ogenj neposredno segreva drugi del ponve. Če opazimo, da v ponvi primanjkuje tekočine, po malem dolivamo jušno osnovo. Ko je riž že skoraj kuhan, dodamo v ponev morske sadeže. Za lepši efekt jih lepo simetrično porazdelimo. Ponovno pokrijemo, da se morski sadeži skuhajo in riž lepo zapeče (tukaj nastane tista okusna hrustljava skorjica, ki da paelli pravi značaj). Odstavimo in pustimo 10 minut. Dodamo krhlje limone in postrežemo kar v ponvi, v kateri se je paella kuhala.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Piknik sezona: Kako očistiti žar?

Obožujemo piknike in druženje na domačem vrtu. Vendar po vsakem pikniku nas čaka mastna in zažgana nadloga – žar. Že poznate trike, kako ga enostavno in brez muk očistiti?

#kulinarika
Ste že slišali za Poke Bowls?
Tradicionalna specialiteta s Havajev osvaja kulinarično sceno in srca. Privoščite si okusno in lično skledo sreče.
#kulinarika
Recept: Po-velikonočni žepki

Kam z ostanki velikonočne pojedine? Pripravite hrustljave žepke, polne velikonočnih okusov. Hitra in preprosta rešitev kam z ostanki šunke in pirhov.

#kulinarika
Recept: Sočna velikonočna šunka v testu

Slastna in bohotna, šunka v kruhovem testu vsekakor ne sme manjkati na velikonočni mizi. Pripravite jo po našem receptu, zraven pa postrezite sladko čili omako ali jabolčno čežano.

#kulinarika
Pisani italijanski piščanec

Lahkotna simfonija okusov iz pečice. Z veliko beljakovinami in vlakninami ter izjemno malo hidrati je idealna izbira za okusno kosilo ali večerjo v času izpolnjevanja novoletnih zaobljub.

#kulinarika
Poširane hruške s sladoledom
Preprosta, a obenem elegantna in dekadentna sladica je idealen zaključek prefinjene praznične večerje. Pripravite jo po našem receptu.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA



QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA



Ptuj