Qlandia
Pisane jesenske juhe
Pisane jesenske juhe
Jesen prinaša celo paleto toplih barv. Postrezite jih tudi na domači mizi.

Vse krajši, sivi in megleni dnevi kar kličejo po hrani, ki poboža dušo in nas prijetno pogreje. Jesen je pravi čas za goste svilnate juhe. Preplet bogatih okusov in nežne gladke teksture ustvarja simfonijo, kateri se ne boste mogli upreti. Nekaj idej si poglejte v naših receptih.

Za pripravo božanske priporočamo kakovosten blender, ki bo vse sestavine hitro zmiksal v gladko teksturo brez ostankov ali grudic. Taka juha bo prijetno gosta in bogatega okusa, ki se bo popolnoma razvnel ob stiku z brbončicami. Če nimate blenderja si lahko pomagate s paličnim mešalnikom, ki bo prav tako dobro opravil delo. Vendar bodite pozorni na »skrite« koščke zelenjave in po potrebi juho pred postrežbo precedite.

Cvetačna juha s slanino in koruzo

Sestavine

  • 340 g slanine
  • 1 čebula
  • 4 krompirji
  • 1 cvetača
  • 7 skodelic tople vode
  • 1 skodelica sladke smetane
  • sol in poper
  • 2 skodelici kuhane koruze
  • 1 žlica nasekljanega peteršilja

Priprava

Slanino narežemo na kocke in kuhamo v večji posodi za juho, da zlato porjavi. Koščke pečene slanine previdno odstranimo iz posode in odcedimo na s papirjem obloženem krožniku. V posodo z maščobo slanine dodamo nasekljano čebulo in pražimo do zlato rumene barve. Dodamo na koščke narezan krompir in cvetačo ter zalijemo z vodo. Solimo in popramo. Vse skupaj zavremo, nato dolijemo še smetano in na zmernem ognju pokrito kuhamo, dokler krompir ni popolnoma mehek (približno 15 do 20 minut). Kuhano juho zmiksamo v blenderju do svilnato gladke teksture. Po potrebi dodatno začinimo s soljo in poprom. Serviramo v ogretih skledicah s popečeno slanino in koruzo na vrhu. Okrasimo s sveže nasekljanim peteršiljem.

Korenčkova juha z ingverjem

Sestavine

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 čebula
  • sol, poper
  • 1 žlica curry začimb v prahu
  • 450 g korenčka
  • 1 kos svežega ingverja
  • 4 skodelice vode
  • 4 žlice grškega jogurta (ali kisle smetane)

Priprava

V veliki kozici segrejemo olje, na kateremu popečemo nasekljano čebulo do zlato rumene barve. Solimo, popramo in začinimo s curryjem. Dodamo na  kolobarje narezan korenček, nasekljan ingver in 4 skodelice vode. Zavremo in na nizkem ognju kuhamo 15 do 20 minut, dokler se zelenjava ne zmehča. V blenderju ali s paličnim mešalnikom juho zmiksamo do svilnato gladke teksture. Serviramo v toplih skledicah z žlico grškega jogurta. Po želji dodamo popečene kruhke.


Aromatična paradižnikova juha

Sestavine

  • 1 kg sočnega, čvrstega paradižnika (npr. Roma)
  • 400 g češnjevega paradižnika
  • 1 čebula
  • 7 strokov česna
  • 3 večji korenčki
  • 1/3 skodelice olivnega olja
  • sol, poper, origano
  • 4 skodelice jušne osnove (ali juhe)
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • ½ žličke rdeče paprike
  • 3 žlice pesta Genovese (iz bazilike)

Priprave

Na velik pekač položimo na večje kose narezan paradižnik, čebulo in korenček. Dodamo stroke česna, prelijemo z olivnim oljem, posipamo z origanom ter solimo in popramo. Nekoliko premešamo in lepo razporedimo po pekaču. Pečemo približno 1 uro na 190 °C. Po 30 minutah preverimo stanje in po potrebi nekoliko premešamo, da se sestavine enakomerno zapečejo.

Celotno vsebino pekača, tudi sokove, ki jih je zelenjava spustila, pretresemo v kuhinjski blender in miksamo do gladke teksture. Za lažje miksanje lahko dodamo nekaj jušne osnove. Če nimamo blenderja lahko sestavine zmiksamo s paličnim mešalnikom v večji posodi.

Gosto paradižnikovo zmes prelijemo v večji lonec. Dodamo jušno osnovo in kuhamo še 5 do 7 minut na srednjem ognju. Primešamo še balzamični kis, rdečo papriko in pesto. Preverimo okus in po potrebi dodamo žlico pesta ali druge začimbe. Postrežemo v ogretih skledicah s česnovimi popečenimi kruhki.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Energijske ploščice s čokolado
Pripravite zdrav prigrizek, ki je obenem božansko dober. Ploščice so polne hranilnih snovi in nas napolnijo z energijo, pripravljene pa so brez belega sladkorja. Super nadomestek čokoladi in drugim industrijsko pripravljenim sladicam za trenutke, ko nam »pade cuker«.
#kulinarika
Čas je za lučke!

Vas mika sladoled, vendar si želite nekaj bolj zdravega? Pripravite si super QL lučke. Prava eksplozija sočnih okusov vas bo tako v vsakem trenutku čakala v domačem zamrzovalniku. Poglejte recepte.

#kulinarika
Sočna španska paella z morskimi sadeži

Okusna morska jed, ki izvira iz sončne Valencie, bo tudi na domačih krožnikih priklicala pravo poletno atmosfero. Za vas smo pripravili recept.

#kulinarika
QL recept: Svež jogurtov dip (tzatziki)
Odlična izbira za pomakanje hrustljave zelenjave, tortilja zvitkov, mesa z žara ipd.
#kulinarika
QL recept: Tandoori piščanec z melono in mandlji
Hiter in zdrav obrok, ki pa je tudi nadvse okusen. 
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
V Qlandii vas že čaka sveža številka QL magazina STYLE, polna svežih QL modnih trendov, novosti in idej za bolj hladne jesenske in zimske dni. »Ta dolg« magazin, kot mu pri nas rečemo, prinaša vse najboljše, kar vam je na voljo v nakupovalnih centrih Qlandia. Pobrskajte po izjemnih modnih kosih novih kolekcij za jesen in zimo 2019/2020, poiščite idejo ali dve za aktivnosti v družbi najmlajših, odkrijte najboljše iz sveta tehnologije in še in še.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Ptuj