Kdo pravi, da morajo biti sladice zahtevne in kompleksne. Za
odličen zaključek pomembne večerje ali prazničnega slavja postrezite te
elegantne poširane hruške. Bogato rdeče vino in krasna paleta začimb poudarijo
naravno sladkost hrušk in v trenutku poveličajo ta v osnovi preprost sadež.
Za poširanje izberite vino, ki ga radi pijete. Ni treba
posegati po dragih buteljkah, izberite vino polnega okusa, ki ga najdete v vaši
trgovini. Seveda lahko hruške poširate tudi v belem vinu, vendar žametno rdeča
barva, ki jo prinese rdeče vino, naredi sladico še toliko bolj praznično in
prefinjeno.
V kozici združimo vse sestavine razen hrušk (in sladoleda).
Kozica naj bo dovolj velika, da lahko vanjo lepo položimo hruške in jih tudi
malce premaknemo pod kotom, vendar naj ne bo prevelika, saj v nasprotnem
primeru tekočina ne bo pokrila celotnih hrušk. Preverite ustreznost kozice
preden začnete s kuhanjem.
Mešanico z rdečim vinom segrevamo na srednjem ognju in
pripeljemo do vretja. Mešamo, da se sladkor popolnoma raztopi. Precedimo, da
odstranimo sadno pulpo in morebitna semena. Klinčke, pomarančno lupinico in
cimet vrnemo v tekočino in ponovno prelijemo v kozico.
Ko je tekočina za poširanje pripravljena, olupimo hruške in
jih takoj položimo v kozico. Hruške se bodo namreč razbarvale, če jih prej
olupimo in pustimo čakati.
Hruške poširamo 20-25 minut na srednje-nizkem ognju
(tekočina naj le rahlo vre). Obračamo vsakih 5 minut, da se enakomerno poširajo
na vseh straneh, vključno z vrhom pri peclju (pribl. 10 minut pred koncem
kuhanja postavimo hruško pod kotom, da je tudi zgornji del prekrit s tekočino).
Nato odstavimo in hruške v pokončnem položaju pustimo v vinski tekočini, da se
ohladijo.
Pred serviranjem hruške vzamemo iz tekočine in postavimo na
krožnik, katerega smo prekrili s plastično folijo. Lahko jih tudi ohladimo v
hladilniku. Vinsko mešanico, ki je ostala v kozici, ponovno zavremo in rahlo
kuhamo še nekaj minut, da se tekočina zgosti v sirup.
Hruške serviramo na desertnem krožniku. S čopičem jih
rahlo premažemo z vinskim sirupom, da se lepo svetijo. Nekaj sirupa tudi
polijemo po hruškah. Serviramo s kepico sladoleda z okusom burbonske vanilje.