Qlandia
Svinjska pečenka z zelišči
Svinjska pečenka z zelišči
Kot glavna jed praznične večerje ali kar tako, ker se radi kulinarično razvajate. Svinjska pečenka z bogatim sočnim polnilom iz zelišč bo na mizo prinesla pravo praznično veselje. Poskusite ta recept.

Razmišljamo o glavni jedi prave praznične pojedine in v morju različnih predlogov vsekakor izstopa en – svinjska pečenka! Zakaj svinjina? Ker že po starem ljudskem izročilu pravijo, da je treba na novega leta dan ter ob pomembnih slavjih na mizo postaviti svinjsko meso. Prašiči namreč že po svoji naravi vedno rijejo naprej in, kot pravi ljudsko izročilo, bo tovrstno meso prineslo uspeh in napredovanje. Če verjamete ljudskim vražam ali ne, to je vaša stvar, mi pa vsekakor verjamemo, da vas bo ta sočna pečenka tako navdušila, da jo boste kmalu pripravili znova … in znova, in znova.

Potrebujemo

  • Pribl. 1,5 kg svinjske potrebušine
  • 1 skodelico grobe soli
  • 1 skodelico sladkorja
  • 2 žlici brinovih jagod
  • 2 žlici kardamoma
  • 2 žlici popra v zrnju
  • 1 žlico pimenta v zrnju
  • 2 lovorova lista
  • 3 žlice masla
  • 3 stebla zelene (nasekljana)
  • 1 majhno čebulo (nasekljana)
  • 3 stroke česna (nasekljani)
  • 2 skodelici krušnih drobtin
  • 1 skodelico peteršilja (nasekljan)
  • 1 žlico žajblja (nasekljan)
  • 2 žlici timijana 
  • ¼ skodelice jušne osnove

Priprava

kozici združimo 2 skodelici vode, sol, sladkor, brinove jagode, kardamom, poper, piment in lovorove liste. Pripeljemo do vretja in med mešanjem kuhamo toliko časa, da se sladkor in sol raztopita. Odstranimo z ognja in primešamo še 4 skodelice hladne vode. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, približno pol ure. Svinjsko potrebušino postavimo v večjo plastično vrečko s patentom za zapiranje, prilijemo pripravljeno slanico in tesno zapremo. Pustimo  v hladilniku vsaj 8 do 12 ur, da se pečenka v slanici marinira.

Pripravimo nadev. V večji kozici na srednjem ognju raztopimo maslo. Ko rahlo brbota, dodamo zeleno, čebulo in česen ter kuhamo približno 5 minut. Občasno premešamo. Dodamo drobtine, peteršilj, žajbelj in timijan in med mešanjem kuhamo še 1 minuto, da se sestavine lepo premešajo. Nato prilijemo še jušno osnovo in ob občasnem mešanju kuhamo še toliko časa, da mešanica vpije vso tekočino. Odstavimo in pustimo, da se nadev za našo pečenko ohladi na sobno temperaturo. Nadev lahko pripravimo tudi en dan prej. Shranimo ga v hladilniku in pred uporabo vzamemo vsaj kako uro prej iz hladilnika, da se nadev ogreje na sobno temperaturo.

Pečico segrejemo na 220 °C. Svinjsko potrebušino vzamemo iz slanice (to zavržemo) in dobro obrišemo s papirnato brisačo. Na delovni površini jo razgrnemo s plastjo maščobe navzdol. Enakomerno namažemo z nadevom in previdno tesno zavijemo po dolgi stranici. Prevežemo s kuhinjsko vrvjo, da se pečenka ne odvije.

Pečenko damo na pekač in postavimo v ogreto pečico za 15 minut. Nato temperaturo znižamo na 130 °C in pečemo še 1,5 h oziroma dokler sredica pečenke ne doseže 63 °C (preverimo s termometrom za meso). Pečenko vzamemo iz pečice, postavimo na rešetko ali kuhinjsko desko in pustimo še 15 minut, da počiva in se sokovi lepo razporedijo. Nato razrežemo in serviramo.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Piknik sezona: Kako očistiti žar?

Obožujemo piknike in druženje na domačem vrtu. Vendar po vsakem pikniku nas čaka mastna in zažgana nadloga – žar. Že poznate trike, kako ga enostavno in brez muk očistiti?

#kulinarika
Ste že slišali za Poke Bowls?
Tradicionalna specialiteta s Havajev osvaja kulinarično sceno in srca. Privoščite si okusno in lično skledo sreče.
#kulinarika
Recept: Po-velikonočni žepki

Kam z ostanki velikonočne pojedine? Pripravite hrustljave žepke, polne velikonočnih okusov. Hitra in preprosta rešitev kam z ostanki šunke in pirhov.

#kulinarika
Recept: Sočna velikonočna šunka v testu

Slastna in bohotna, šunka v kruhovem testu vsekakor ne sme manjkati na velikonočni mizi. Pripravite jo po našem receptu, zraven pa postrezite sladko čili omako ali jabolčno čežano.

#kulinarika
Pisani italijanski piščanec

Lahkotna simfonija okusov iz pečice. Z veliko beljakovinami in vlakninami ter izjemno malo hidrati je idealna izbira za okusno kosilo ali večerjo v času izpolnjevanja novoletnih zaobljub.

#kulinarika
Poširane hruške s sladoledom
Preprosta, a obenem elegantna in dekadentna sladica je idealen zaključek prefinjene praznične večerje. Pripravite jo po našem receptu.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA



QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA



Ptuj