Qlandia
Ostani doma: kaj pa zdaj?

Preberite naše preverjene nasvete, kako prilagoditi svoj dan, ostati družabni in predvsem zdravi.

Nihče si tega ni želel, pričakoval ali celo predvideval. Vendar smo pristali v nehvaležni situaciji – koronavirus razsaja in, če to sprejmemo ali ne, bistveno vpliva na potek naših življenj. Dejstvo je, da bomo širjenje epidemije ustavili samo, če bomo stopili skupaj in striktno upoštevali eno najbolj bistvenih načel – ostanimo doma.

Sliši se banalno, vendar je preverjeno učinkovito. Z omejevanjem socialnih stikov se širjenje virusa upočasni, kar družbi priskrbi čas za zdravljenje vseh obolelih.

Zato bodite QL in se za nekaj časa odmaknite od druženja v živo. Če lahko, delajte od doma. Preživite čim več časa doma. Seveda lahko greste na kratek sprehod po svežem zraku. Vendar to ne pomeni, da zraven povabite še prijatelje iz sosednjega bloka in se družite na kavici, medtem ko se otroci igrajo na igralih v parku. Imejte v mislih, da to niso počitnice. Bolj, ko se bomo ukrepov držali, hitreje se bomo vrnili k uživanju življenja »po starem«.

Kako se torej spopasti z delom in življenjem od doma?

Za mnoge to ne bo lahko, saj smo navajeni druženja in številnih opravkov. Zato smo zbrali spodnje preverjene nasvete, ki vam lahko služijo kot vodilo v tem času, ko preprosto moramo biti doma.

 Delo od doma 

Če niste navajeni dela od doma se pogosto zgodi, da se to razpotegne preko celega dneva. Začnete z  delom in opazite, da v koritu leži umazana posoda. Jo pospravite. Ponovno začnete delati in se že spomnite, da je treba obesiti perilo, itd. Napaka! S takim ravnanjem razbijete produktivnost in seveda vam delo vzame (pre)več časa. Pri delu od doma poskusite ohraniti urnik, po katerem ste v pisarni. Ta čas namenite delu in se ne osredotočajte na ostala opravila. Za to bo čas, ko boste delo opravili in boste računalnik lahko ob običajni uri pospravili.

 Kako naj delam od doma, če so tu tudi otroci? 

Delo od doma postane še večji izziv, ko so doma otroci, ki seveda potrebujejo pozornost, saj ne smejo na druženje s prijatelji. Izkoristite čas za predelovanje učne snovi, manjše otroke pa zaposlite s poučnimi igrami. Določite trajanje aktivnosti in razložite, da morate v tem času tudi vi delati »za službo«. Po preteku učne urice skupaj preglejte narejeno – otrok pokaže svoje naloge, vi mu pa razložite, kaj ste ta čas naredili. Nato začnite z novo učno urico in tako dalje.

 Pretegnite se 

Ne samo tisti, ki ste navajeni redno trenirati in se veliko gibati. Po nekaj dneh omejenega gibanja znotraj doma (še posebej, če živite v manjšem stanovanju) boste opazili, da vaše telo postaja okorno in zakrnelo. Ne dovolite, da se to zgodi, saj je fizična aktivnost pomembna tudi za krepitev imunskega sistema. Dovolj je že, če naredite nekaj preprostih vaj – poskusite recimo 10 vaj za dobro jutro – veliko vodenih treningov pa lahko poiščete tudi na platformi Youtube. Preprosto vtipkajte, na kaj se želite osredotočiti, in uživajte v aktivnosti.

 Prepovejte si izlete do hladilnika 

Ker ste si v preteklih dneh zagotovo naredili večjo zalogo hrane in prigrizkov, bo za mnoge velik izziv tudi ta, kako se jim izogniti. Ko ostajamo doma, je hladilnik namreč v vsakem trenutku le nekaj korakov stran. Sestavite si jedilnik in se ga držite. Tako boste smiselno kombinirali in porabili zaloge hrane, obenem pa si preprečili neprestano obiskovanje zakladnice dobrot. Ne pozabite na uravnovešeno, zdravo hrano, ki ohranja imunski sistem!

 Očistite pripomočke 

Tudi, ko ostajamo doma, od okolice nismo popolnoma izolirani. Zato v tem času pogosteje očistite, tiste stvari, katerih se pogosto dotikate. Ne pozabite na vse kljuke, pipe, pulte in mize, mobilne telefone, tipkovnice in miške ter daljince.

 Ne pozabite na druženje 

Tu seveda ne mislimo druženje v živo. Na srečo imamo na voljo številne tehnologije, ki nam omogočajo virtualno druženje. Pokličite sorodnike. Mogoče celo naučite mamo, kako se uporablja video klepet. Navdušena bo, ko vas bo lahko tudi videla in ne samo slišala vašega glasu. Zberite prijatelje in organizirajte večerno Skype zabavo. Pogovor in druženje, čeprav na daljavo, bosta pomagala prebroditi čas in dala občutek, da niste sami.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#dom #nasvet
Detajli, ki bodo naredili vaš dom popolnoma šik

Za popolnoma nov videz prostorov ni se treba lotiti temeljite prenove. Zadostuje že, da v svoj dom vnesete nekaj detajlov, s katerimi mu dodate šik pridih.

#dom #dogajanje
Zdravo spanje

Kakovosten spanec, ob katerem se zbudite spočiti, nasmejani in polni zagona za nov dan pogosto ni odvisen zgolj od vašega osebnega počutja. Upoštevajte spodnje in se pripravite na najboljše spanje vašega življenja!

#dom
Na zraku
S prezračevanjem dosezite boljšo kakovost življenja. Izognite se pogostim nadlogam slabega zračenja z našimi nasveti, na dogodku v Qlandii Krško pa spoznajte optimalne rešitve za zdrav in zračen dom.
#dom
Rastline, ki odganjajo komarje
Veranda, dobra družba in lahkotna sapica, ki krasi prelep poletni večer. Sliši se idilično, kajne? Vendar to idilo kaj kmalu razbije nadležno brenčanje žuželk, ki so tudi same prišle na gostijo. 
#dom
Mini maksi zabava doma

Priredite domačo zabavo, ki si jo bodo vaši mali škrati in tudi drugi še dolgo zapomnili. Potrebujete le nekaj osnovnih pripomočkov za ustvarjanje – za izvirne ideje pa poskrbimo mi!

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAPtuj