Qlandia
Recept: Sočna velikonočna šunka v testu

Slastna in bohotna, šunka v kruhovem testu vsekakor ne sme manjkati na velikonočni mizi. Pripravite jo po našem receptu, zraven pa postrezite sladko čili omako ali jabolčno čežano.

Velika noč že trka na vrata in seveda tudi letos ne smemo preskočiti bogate pojedine, ki jo prinaša družinsko praznovanje. Ob popolni kraljevski potici in mavrični košarici pirhov zagotovo ne sme manjkati pregrešna šunka, zavita v plast sončnega kruhovega testa. 

Narejena iz preprostih sestavin, bo kot kraljica botrovala vašemu velikonočnemu zajtrku ali kosilu. V sočni simfoniji okusov pa vam zagotovimo, da bo hitro zmanjkala, prav do zadnjega koščka hrustljave skorjice.

Potrebne sestavine poiščite v trgovini z živili v vaši Qlandii. Ne pozabite na varno nakupovanje!

 Sestavine 

  • 1 kuhana šunka (pribl. 1 kg)
  • 120 g gorčice
  • 110 g rjavega sladkorja
  • 25 g svežega kvasa
  • 1 žlica sladkorja
  • 6 žlic mleka
  • 500 g bele moke
  • 3 dl toplega mleka
  • 1 dl olja
  • 2 žlički soli
  • 1 jajce

 Postopek 

  1. V manjši posodi zmešamo gorčico in rjavi sladkor v pasto za premaz. Šunko elegantno rahlo zarežemo po celotni površini, da dobimo križni vzorec. S pripravljeno pasto premažemo celo šunko, pri čemer smo še posebej pozorni, da se premaz lepo usede v zarezane točke. Postavimo na pekač obložen s peki papirjem in pečemo 15 minut na 180 °C. Nato šunko vzamemo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi.
  2. V tem času pripravimo kvašeno testo. Najprej naredimo kvasec. V šest žlic mlačnega mleka damo žlico sladkorja in nadrobimo kvas. Hitro premešamo in pustimo vzhajati 10 minut, da zmes dobi »klobuk«.
  3. Moko stresemo v večjo posodo ali na čisto delovno površino. V sredini naredimo jamico. Po robu solimo, v jamico pa zlijemo toplo mleko, kvasec in olje. Vse sestavine počasi vmešamo v testo, za katerega je pomembno, da ga dobro pregnetemo vsaj 15 do 20 minut. Dobiti moramo lepo gladko in mehko testo. Če je testo lepljivo, dodamo še malo moke, če je presuho, pa dodamo še malo mleka ali olja.
  4. Testo oblikujemo v kroglo in ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Postavimo ga na toplo in pustimo slabo uro, da vzhaja. Testo je dovolj vzhajano, ko se njegov volumen podvoji.
  5. Nato testo nežno zvrnemo na pomokano delovno površino in razvaljamo na 2 cm debelo. Dobro premažemo z razžvrkljanim jajcem, da se bo med peko sprijelo na šunko. Na sredino testa postavimo šunko in lepo zavijemo.
  6. Zavito šunko postavimo na s peki papirjem obložen pekač. Po vrhu jo okrasimo z nekaj zarezami in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo približno 1 uro na 180 °C. Po 20 minutah peke šunko pokrijemo z aluminijasto folijo ali peki papirjem, da se ne bi preveč zapekla. Folijo odstranimo nekaj minut pred koncem peke, da štručka s šunko dobi lepo zlato rjavo barvo.
  7. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi. Vročo bomo namreč zelo težko lepo razrezali.

QL trik za vse, ki ne želite preživeti preveč časa v kuhinji

Šunko lahko ovijemo tudi v že pripravljeno testo za pizzo ali listnato testo. Čas pečenja ustrezno prilagodimo. Pri listnatem testu bo dovolj že dobre pol ure, pri testu za pizzo pa šunko pustimo v pečici približno 45 minut.
S čim lahko šunko v testu postrežemo?

Sladka omaka s čilijem

  • 240 ml jabolčnega kisa
  • 80 ml vinskega kisa
  • 110 g medu
  • 1 žlica gorčice
  • 1 čajna žlička čilija v prahu

Jabolčni in vinski kis segrevamo v manjši posodi na srednji temperaturi. V njem raztopimo med in gorčico ter primešamo še čili v prahu. Pustimo da zavre, nato temperaturo zmanjšamo in kuhamo, dokler se omaka ne reducira in zgosti.

Jabolčna čežana

  • 1 srednje velika čebula
  • 2 žlici olja
  • 4 jabolka
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 ščepca soli
  • 1 žlička balzamičnega kisa

V ponvi segrejemo olje in popražimo nasekljano čebulo. Dodamo naribana jabolka, sladkor in sol ter pokuhamo dokler ne dobimo mehke jabolčne kašice. Tik pred koncem kuhanja primešamo še balzamični kis.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#kulinarika
Ste že slišali za Poke Bowls?
Tradicionalna specialiteta s Havajev osvaja kulinarično sceno in srca. Privoščite si okusno in lično skledo sreče.
#kulinarika
Recept: Po-velikonočni žepki

Kam z ostanki velikonočne pojedine? Pripravite hrustljave žepke, polne velikonočnih okusov. Hitra in preprosta rešitev kam z ostanki šunke in pirhov.

#kulinarika
Pisani italijanski piščanec

Lahkotna simfonija okusov iz pečice. Z veliko beljakovinami in vlakninami ter izjemno malo hidrati je idealna izbira za okusno kosilo ali večerjo v času izpolnjevanja novoletnih zaobljub.

#kulinarika
Poširane hruške s sladoledom
Preprosta, a obenem elegantna in dekadentna sladica je idealen zaključek prefinjene praznične večerje. Pripravite jo po našem receptu.
#kulinarika
Rižota z bučo in kraljevimi kozicami
Tako kremasta in bogatega okusa, da se ob njej sline kar pocedijo. Odlična topla predjed tudi za prefinjeno gurmansko praznično večerjo ali kosilo.
QL MAGAZIN
Prelistaj po novih QL trendih
Čeprav so trenutne razmere vse prej kot običajne, se je cvetoča pomlad prikradla v mesto in okolico ter s seboj prinesla srečo in veselje s soncem obsijanih toplih dnih. Svežino in razigranost pomladi smo vnesli tudi v novo številko QL magazina Mini. S pomladnim QL magazinom vam želimo vsaj malo razbremeniti dan in vas z lahkotnim branjem zazibati v prijetno pomlad. Poiščite nasvete za sijočo polt, poskusite naš recept za trendovski poke bowl, rešite nagradno križanko in z nasmehom stopite v sončne dni.
Izberite vrednost
Izberite tip darilne kartice
Že imate svojo QL kartico?

QL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

Ptuj