Qlandia
QL tradicija: velikonočne igre s pirhi

Velikonočne praznike si lahko popestrimo tudi z domačim tekmovanjem. Ste že slišali za ciljanje in trkljanje pirhov? Priljubljeni igri s pisanimi jajci so del bogate slovenske tradicije ob veliki noči. Preberite, kako jih igramo in kakšna so pravila.

Ciljanje pirhov

Tradicionalno velikonočno ciljanje pirhov s kovancem je zabavna igra za vse starosti. Poskusite tudi vi!

Pirhe postavite v vrsto ob steno. Dva koraka od stene narišite črto oziroma postavite mejo, od koder boste pirhe ciljali. Pravila so zelo preprosta: vsak tekmovalec dobi tri kovance in z določene razdalje skuša zadeti pirhe. Če se kovanec pirha dotakne in ga odlušči, dobi tekmovalec eno točko. Ko kovanec ostane v pirhu pa to šteje dve točki. Zmagovalec seveda dobi lepo velikonočno presenečenje!

QL namig

Za še bolj razburljivo zabavo določite barvno točkovanje – recimo zeleni pirhi štejejo dvojno rdeči pa trojno.

Trkljanje pirhov

Trkljanje pirhov oziroma turčanje ali štrucanje, kot ga poznamo v različnih koncih Slovenije, je še ena zabavna velikonočna igra, ki zahteva nežno roko in kanček pretkanosti.

Dva tekmovalca pripravita isto število pirhov. Oba vzameta v roko enega in previdno trkata pirh ob pirh. Tisti, ki se mu jajce razbije, izgubi in mora razbito jajce izročiti nasprotniku. Zmaga tisti, ki od nasprotnika pobere največ razbitih pirhov.

QL namig

Dobro premislite, kje boste nasprotnikov pirh udarili. Določene točke lupine, recimo na peti, kjer ima jajce lunico, so bolj krhke in zato ranljive. Pazite tudi, da ne trkate premočno, saj boste tako razbili svoje jajce.

Bi radi tudi vi prispevali svoje ideje, znanje ali zanimiva doživetja? Izpolnite obrazec in nam jih posredujte v obliki članka, fotografije ali video posnetka. Veselimo se vašega sodelovanja!

#otroci #nasvet
Iz šole prinesi znanje, ne virusa!

Poleg uradnih priporočil NIJZ smo poiskali še nekaj preventivnih smernic, ki zagotavljajo dodatno varnost pred okužbo s koronavirusom.

#otroci
Čas je za družinsko branje!
Prihaja april, mesec knjige. Si boste kot družina vzeli čas za branje in pripovedovanje vaših najljubših knjižnih zgodb?
#otroci #zabava
Kaj početi na deževen dan?
Oh, ta muhasta jesen! Sedimo v šoli in sije sonce, ko odhitimo domov pa nas že pričakajo oblaki in nadležen dež. Pa tako zelo smo si želeli na igrišče s sošolci … No, tudi v deževnih dneh ni časa za slabo voljo in dolgčas.
#otroci #zabava
Izdelaj svojo najbolj QL kitaro!
Popestrite deževen dan s polno žlico ustvarjanja in pravega zvezdniškega navdiha.
#izlet #otroci
S QLaro po Sloveniji
Naša mala podalpska dežela je polna zanimivih zgodb in čarobnih kotičkov. Raziščite jih v družbi vaših malih sončkov in se pustite navdušiti … znova in znova.
DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAQL novičke

Le skrbno izbrane in prečesane e-novice po vašem okusu. Vas zanimajo nagradne igre, dogodki, zanimivo in poučno branje ali morda kar vse? Izberite s čim vam lahko enkrat mesečno polepšamo dan.

Sporočite nam

Vas je v Qlandii kaj povsem navdušilo, presenetilo ali morda spravilo v slabo voljo? Tu smo za vaše zadovoljstvo in dobro počutje, zato nam vse pohvale, mnenja ali morebitne pritožbe sporočite s klikom na spodnji gumb.

DARILNA KARTICA SUPERNOVA
Super darilo za izpolnitev najlepših želja.
DARILNA KARTICA SUPERNOVAPtuj